Dakpannen vervangen: redenen + voordelen [handig overzicht]

Dakpannen vervangen

Dakpannen zijn nog altijd een geliefde optie als dakbedekking voor schuine daken in België. Los van het soort dakpan, bieden ze over het algemeen goede bescherming voor het dak en de woning als geheel. Toch kan het voorkomen dat de dakpannen niet meer naar behoren functioneren. Bijvoorbeeld omdat de levensduur is verstreken of het is er afgewaaid wegens een hevige storm. Mocht je denken aan dakpannen vervangen, of het nu gaat om noodzakelijke of niet-noodzakelijke redenen, dan ben je met dit artikel op de juiste plek.

Waarom kiezen voor dakpannen vervangen?

Allereerst hoef je natuurlijk niet altijd een dringende reden te hebben om je dakpannen te vervangen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je graag een andere look wilt voor je woning, of omdat bijvoorbeeld alle nabijgelegen buren hebben besloten om gezamenlijk de dakbedekking te renoveren. Er zijn daarnaast nog verschillende redenen om dakpannen te vervangen:

 1. Beschadiging: Dakpannen kunnen beschadigd raken door weersomstandigheden, zoals stormen, hagel of vallende takken. Ook kunnen ze door ouderdom broos en kwetsbaar worden, wat leidt tot scheuren, barsten of afbrokkeling. Ernstig beschadigde dakpannen moeten worden vervangen om verdere schade aan het dak en het gebouw te voorkomen.
 2. Waterlekkage: Als dakpannen gebarsten, verschoven of poreus zijn geworden, kan er waterlekkage optreden. Lekkende dakpannen kunnen vochtproblemen veroorzaken, zoals schimmelgroei, houtrot of aantasting van de dakconstructie. Het vervangen van de beschadigde dakpannen is noodzakelijk om een waterdichte en gezonde dakbedekking te behouden.
 3. Esthetische redenen: Dakpannen kunnen na verloop van tijd verkleuren, vervagen of bedekt raken met mossen en algen. Dit kan de uitstraling van het dak en het hele gebouw negatief beïnvloeden. Het vervangen van de dakpannen kan een esthetische upgrade bieden en de waarde van het pand verhogen.
 4. Verbeterde isolatie: Oude dakpannen kunnen minder isolerende eigenschappen hebben, waardoor warmteverlies optreedt en energie-efficiëntie wordt verminderd. Het vervangen van de dakpannen met modernere, beter isolerende varianten kan de energieprestaties van het gebouw verbeteren en de stookkosten verlagen.
 5. Renovatie of herbestemming: Bij renovatieprojecten of veranderingen in het gebruik van het gebouw kan het nodig zijn om de dakpannen te vervangen om aan nieuwe ontwerpeisen te voldoen. Dit kan ook gepaard gaan met het aanpassen van de dakbedekking, zoals het toevoegen van dakramen, dakkapellen of zonnepanelen.

Het vervangen van dakpannen is een complexe taak die het beste kan worden uitgevoerd door een professionele dakwerker. Zij hebben de expertise om de juiste dakpannen te selecteren en ze op de juiste manier te installeren voor een duurzame en functionele dakbedekking.

Wat zijn de kosten van dakpannen vervangen?

Dakpannen vervangen is een klus die niet alleen om veel arbeidskracht, maar ook veel materiaal vraagt. Afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal vierkante meter van je dakoppervlak en het aantal dakpannen per vierkante meter, kunnen de kosten deels worden gedefinieerd. Maar hierin is het uiteraard ook belangrijk om het gehele proces van het verwijderen van oude dakpannen tot aan het leggen van nieuwe dakpannen, in het kostenplaatje mee te nemen.

Het is geen alledaagse investering, maar dakpannen vervangen zorgt er wel voor dat je op de lange termijn ervan profiteert. Stevige en goed functionerende dakpannen zorgen er namelijk voor dat je dakconstructie en woning als geheel niet wordt aangetast door bijvoorbeeld weersinvloeden of andere invloeden van buitenaf. Kortom: de moeite waard om in te investeren.

6 voordelen van dakpannen vervangen

Er zijn allerlei voordelen verbonden aan dakpannen vervangen. Hieronder vind je de belangrijkste redenen die noemenswaardig zijn om het vervangen van je dakpannen te overwegen.

 1. Verbeterde waterdichtheid: Nieuwe dakpannen zorgen voor een betere waterdichtheid van het dak, waardoor waterlekkage en vochtschade aan de dakconstructie en het interieur in huis worden voorkomen.
 2. Verhoogde duurzaamheid: Nieuwe dakpannen zijn vaak sterker en duurzamer dan oude dakpannen. Ze zijn beter bestand tegen weersinvloeden, zoals wind, regen, hagel en UV-straling, waardoor ze langer meegaan en minder snel beschadigd raken.
 3. Verbeterde energie-efficiëntie: Moderne dakpannen kunnen betere isolerende eigenschappen hebben, waardoor warmteverlies wordt verminderd en de energie-efficiëntie van het gebouw wordt verbeterd. Dit kan leiden tot lagere stookkosten en een meer comfortabel binnenklimaat.
 4. Esthetische upgrade: Het vervangen van oude, verkleurde of versleten dakpannen door nieuwe exemplaren kan de uitstraling van het dak en het hele gebouw verbeteren. Het geeft de mogelijkheid om een frisse en moderne uitstraling te creëren die past bij de stijl en het ontwerp van het gebouw.
 5. Waardevermeerdering van het huis: Een nieuw dak met nieuwe dakpannen kan de waarde van het huis verhogen. Potentiële kopers hechten vaak waarde aan een goed onderhouden en duurzaam dak, wat kan resulteren in een hogere verkoopprijs.
 6. Minder onderhoud: Nieuwe dakpannen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan oude dakpannen. Ze zijn bestand tegen verval en verkleuring, waardoor regelmatig onderhoud en herstelwerkzaamheden worden verminderd.

Het vervangen van dakpannen is een investering in de lange termijn duurzaamheid en functionaliteit van het dak. Het is raadzaam om een professionele dakwerker te raadplegen om de juiste dakpannen te selecteren en de vervanging op een professionele manier uit te voeren.

Wat als dakpannen vervangen niet volstaat?

In sommige gevallen volstaat het niet om alleen je dakpannen te vervangen. Het kan zo zijn dat er andere dingen mis zijn die invloed hebben op je dak, bijvoorbeeld in het geval van een rottende houten dakconstructie. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een lekkage die dieper ligt dan een aantal barsten in je dakpannen, waardoor alleen het vervangen van je dakpannen niet het probleem zou verhelpen.

In dat geval kun je meer denken in de richting van een renovatie. Je kunt een renovatie zo klein of groot maken als je zelf wilt, afhankelijk van de situatie van je dak. Overigens hoef je niet alleen gericht te zijn op het oplossen van problemen. Ook als er geen dak gerelateerde problemen zijn, kun je denken aan het opkrikken van je woning.

Immers, je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een duurzame draai aan je woning te geven en zonnepanelen te laten plaatsen. Dit levert je ook op de korte termijn financiële voordelen op, aangezien er ook allerlei Vlaamse overheidspremies zijn die je kunt inzetten als je besluit om zonnepanelen te plaatsen.

Schroom overigens niet om, in jouw specifieke situatie, te vragen om gepersonaliseerd advies bij een aangesloten dakwerker.

Betonnen vs. keramische dakpannen

In België zijn zowel de betonnen als keramische dakpannen in trek. Beide soorten dakpannen bieden voor- en nadelen.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen

Levensduur: 30 – 50 jaar
Kosten: €€
Kenmerk: gevoelig voor groene aanslag
Ingrediënten: beton
Bakwijze: 40 graden Celsius

Dakpannen keramiek

Keramische dakpannen

Levensduur:  tot 100 jaar
Kosten: €€€
Kenmerk: minder gevoelig voor groene aanslag
Ingrediënten: klei, leem en water
Bakwijze: 1.000 graden Celsius

Beide soorten dakpannen zijn veelvuldig te zien in het Belgische straatbeeld. Je kunt echter, in het geval van dakpannen vervangen, er ook voor kiezen om voor iets anders te gaan dan dakpannen.

Dakpannen laten vervangen door andere dakbedekking dan dakpannen

Natuurlijk kun je ook overwegen om de dakpannen te laten verwijderen en plaats te laten maken voor een andere soort dakbedekking. Alternatieve mogelijkheden voor dakbedekking omtrent hellende daken, is bijvoorbeeld een leien dakbedekking die een natuurlijke en unieke uitstraling aan je woning geeft. Afhankelijk van de hellingsgraad van je dak, kun je bij een licht hellend dak (idealiter tussen 5 en 15 graden) bijvoorbeeld ook gaan voor andere opties zoals een groen dak, bitumen of EPDM dak.

Is een vergunning een vereiste?

Het is raadzaam om dit te controleren bij de Vlaamse gemeente waar je woont. Ook kun je de aangesloten regionale dakwerker benaderen, die al eerder soortgelijke dak gerelateerde werkzaamheden heeft verricht. De aangesloten dakwerkers op DakPro weten je ook precies te vertellen of vergunningen een vereiste zijn voor de klus die jij wilt laten uitvoeren.

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.