Allereerst is een loodslab, zoals de naam al suggereert, gemaakt van lood. Concreet gezien zorgt een loodslab ervoor dat oppervlakken met betrekking tot je dak, waterdicht blijven, zodat je dak wordt beschermd tegen lekkages. Mocht een loodslab niet meer proper werken, dan is het belangrijk om een herstelling uit te voeren of het volledig te vervangen. Een loodslab vervangen is dan ook een investering die de moeite waard is, vooral als je loodslab bijvoorbeeld te oud is of gewoonweg niet meer goed functioneert. In zulke gevallen kunnen er lekkages ontstaan – waarna er allerlei nare gevolgen kunnen plaatsvinden zoals vochtproblemen en schimmelvorming in je woning.
Wat is de functie van een loodslab?
Een loodslab is een strook met lood die wordt ingezet om twee oppervlakken te dichten. Het zorgt concreet gezien voor een waterdichte verbintenis tussen het ene deel van je dak en het andere deel van je dak. Daklood kan worden toegepast op verschillende plaatsen om te zorgen voor een waterdichte dak. Denk hierbij ook aan loodslab op je schoorsteen, dakraam of bij het aansluitende gedeelte van een dakkapel.
Wegens de waterdichte functie van de loodslabben, worden lekkages aan je dak (en daarmee ook in je woning) voorkomen. Een mooie bijkomstigheid is dat de goede afdichting met een loodslab uiteraard ook zorgt voor een betere isolatie van je woning. Op die manier heb je een betere temperatuurregulatie in je woning én bespaar je ook nog eens op de kosten van je energierekening. Het herstellen van je loodslab of je loodslab vervangen verdien je op de lange termijn dan ook makkelijk terug, mits een vakman de klus goed uitvoert en de loodslab goed bevestigt.
Wanneer moet ik een loodslab laten vervangen?
Het vervangen van een loodslab kan wegens diverse redenen plaatsvinden. Denk hierbij met name aan:
- Bij veroudering: Na verloop van tijd kan lood corroderen of verslechteren, wat kan leiden tot lekkages of andere problemen.
- Bij renovatie: Als je een dakrenovatie uitvoert of andere bouwwerkzaamheden aan je woning, kan het vervangen van de loodslab een onderdeel zijn van het vernieuwingsproces.
- Bij onjuiste installatie: Als de loodslab niet correct is geïnstalleerd of als er problemen zijn met de afdichting, kan het nodig zijn om het te vervangen om lekkages te voorkomen.
- Bij overstappen naar alternatieven: Vanwege zorgen over de gezondheid en het milieu kiezen sommige mensen ervoor om loodslab te vervangen door alternatieve materialen die veiliger en milieuvriendelijker zijn.
Mocht vervanging nodig zijn, dan is het belangrijk om een vervanging van je loodslab niet uit te stellen. Immers, de effecten ervan sijpelen door tot in je woning wegens mogelijke lekkage(s) en je krijgt ook nog eens last van een minder goede isolatie. Dit heeft niet alleen invloed op je woongenot, maar kan ook zorgen voor een onnodige verhoging van je energierekening.
Wat de reden ook mag zijn, schroom niet om een professionele dakwerker in te schakelen.
Voordelen van lood
Interessant hierbij is om dieper in te gaan op de voordelen van lood. Dit is het materiaal waar de loodslabben van gemaakt zijn. Het veelzijdige metaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt, biedt verschillende voordelen voor het dak.
Lood betreft kwalitatief uitstekend materiaal met een breed gamma aan voordelen. Denk hierbij aan een goede weerstand tegen corrosie, UV-stralingen en luchtverontreinigende stoffen. Vanwege de stevigheid van het materiaal, staat lood bekend als hét materiaal dat weerstand biedt tegen allerlei weersomstandigheden.
De levensduur van lood is dan ook relatief lang; met een gemiddelde levensduur van circa 35 jaar, gaan loodslabben een tijdje mee. Dit zorgt ervoor dat je – indien je de loodslabben goed onderhoudt – relatief lang dezelfde loodslabben kunt hebben. Het is niet alleen duurzaam in het opzicht van een relatief lange levensduur, maar het materiaal is ook volledig te recyclen.
Bovendien is lood erg praktisch in te zetten. De flexibiliteit van lood zorgt ervoor dat het in verschillende vormen kan worden verwerkt om een waterdicht dak voor elkaar te krijgen.
Het materiaal zelf heeft uitstekende waterdichte eigenschappen. Lood creëert namelijk een ondoordringbare vochtbarrière die gebouwen kan beschermen tegen het binnendringen van vocht. Dit is natuurlijk zeer welkom voor je woning, omdat je daarmee nare vochtproblemen voorkomt. Vandaar dat goed functionerende loodslabben van cruciaal belang zijn voor zowel korte als lange termijn doeleinden van je dak én woning als geheel.
Zoals ieder materiaal z’n voor- en nadelen heeft, geldt dit ook voor lood.
Nadelen van lood
De aanwezigheid van lood kan problemen veroorzaken voor zowel de gezondheid als het milieu. Het is belangrijk om te begrijpen welke problemen dit materiaal met zich meebrengt.
Je kunt allereerst denken aan esthetische zaken, omdat lood bijvoorbeeld minder mooi kan staan bij een modern gebouw
Lood is tamelijk schadelijk voor het milieu. Immers, het is gevaarlijk afval en kan de bodem en het grondwater verontreinigen. Dit kan, naast de gevolgen tegenover het milieu, ook schadelijk worden voor de mens. Lood is immers giftig en men ziet het als ‘zwaar materiaal’. Het kan zich ophopen in het lichaam door herhaalde blootstelling hieraan (mocht het bijvoorbeeld in water terechtkomen).
Lood is vaak relatief duur om aan te schaffen, waardoor het ook nog eens vaak doelwit is van diefstal. En ondanks dat lood sterk materiaal is, kan het materiaal na verloop van tijd fragiel worden en scheuren. Dergelijke scheurtjes zijn een makkelijke opening voor allerlei lekkages, waardoor het belangrijk is om loodslab vervangen snel in uitvoering te brengen.
Het is essentieel voor huiseigenaren om zorgvuldig de voor- en nadelen van lood te overwegen voordat je een beslissing neemt om het te gebruiken voor je dak. Hoewel lood bepaalde voordelen kan bieden, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke nadelen. Het nemen van een weloverwogen beslissing is van groot belang. In de volgende alinea zullen we enkele alternatieven voor loodslab verkennen, die mogelijk een veiliger en milieuvriendelijker alternatief kunnen bieden.
Alternatieven voor een loodslab
Mocht je vinden dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Dan kun je uiteraard ook gaan voor alternatieven voor een loodslab. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lange(re) levensduur en milieuvriendelijker materiaal.
Er zijn veel diverse producten die als alternatief dienen voor propere dakaansluitingen. Deze zijn bijvoorbeeld milieuvriendelijker dan lood.
Denk hierbij aan Ubiflex loodvervanger, wat een milieuvriendelijke optie is en ook licht materiaal betreft. Ubiflex is een loodvrij waterdicht afdichtingsmateriaal. Deze kan je gebruiken in de meest voorkomende toepassingen waar traditioneel lood voor wordt gebruikt. Het materiaal maakt men van onder andere een mengsel met gemodificeerd bitumen en bevat verder geen lood.
Ook kun je denken aan Wakaflex loodvervanger. Wat ook esthetische voordelen met zich meebrengt aangezien je het kan aanbrengen in verschillende kleuren. Bovenop de esthetische voordelen, bevat Wakaflex 100% recycleerbaar hoogwaardig polyisobutyleen, wat onschadelijk is voor mens en milieu.
Kortom: een divers palet aan mogelijkheid waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je wensen en voorkeur.
Laat loodslab vervangen door een ervaren vakman
Als je loodslabben hebt en het is aan vervanging toe, laat het dan liever aan een professional over. Het gaat immers om een klus waar de nodige kennis en ervaring voor nodig is. Je kunt ervoor kiezen om loodslabben te vervangen tot op het binnenblad of juist oud lood af te snijden. Vaak is dit afhankelijk van de plek.
Loodslab vervangen tot op het binnenblad
De eerste beschreven uitvoering gebruikt de vakman vooral bij platte daken. In het eerste geval zal deze er meerdere lagen van steen uit de buitenmuur verwijderen. Om vervolgens het oude lood te verwijderen, nieuwe daklood te plaatsen en de stenen weer in te metselen.
Het oud lood afsnijden en nieuw lood aanbrengen
In het tweede geval wordt oud lood eraf gesneden en verloopt het proces anders. De dakwerker doet dit veelal bij het vervangen van lood bij de schoorsteen. Deze zal het oud lood er dan afsnijden, waarna de dakwerker de lintvoeg uit het dak slijpt. Het nieuwe lood brengt hij aan en verankert deze met een klem van lood.
Schakel direct een dakwerker in
Neem liever geen risico door het zelf te doen en profiteer liever van een goed bevestigde loodslab. Een verkeerde plaatsing kan er namelijk gemakkelijk toe leiden dat er een lekkage plaatsvindt. Voor loodslab vervangen kun je met een gerust hart terecht bij DakPro. Waar de aangesloten dakwerkers altijd garantie bieden op alle werkzaamheden.