De 7 voordelen van dakpannen coaten [incl. stappenplan]

Dakpannen coaten

Dakpannen coaten heeft veel voordelen. Coaten is bijvoorbeeld goedkoper dan alternatieven zoals vervanging van de dakpannen.
Ook zijn de dakpannen door de gespoten coating beter bestand tegen weersomstandigheden en krijgen ze een vuilwerende laag.
Coaten maakt ook de uitstraling een stuk netter. In deze tekst leggen wij uit wat dakpannen coaten precies inhoudt en gaan we dieper in op wat de voordelen zijn. Ook geven we advies over hoe je zelf je dakpannen kunt coaten.

Wanneer is dakpannen coaten raadzaam?

Het coaten is raadzaam wanneer de dakpannen nog in goede staat verkeren, maar enigszins versleten, verkleurd of poreus zijn. Net als alle andere dingen, worden dakpannen op een gegeven moment oud (op welk moment ligt aan de levensduur en onderhoud) en zien ze er daardoor minder fris uit.

Je dakpannen coaten zorgt ervoor dat je dak langer meegaat en er minder overlast is van vocht en groeiende planten zoals mos. Het dak krijgt er ook weer een frisse uitstraling van. Het coaten van dakpannen zorgt voor een beschermende laag die het binnendringen van vocht en lucht moeilijker maakt.

dakpannen coatenLet echter wel op, het is erg belangrijk dat het dak grondig gereinigd wordt voordat de coating wordt aangebracht. Hoewel een dak coaten mogelijk is op bijna elk daktype, zal de focus van dit artikel specifiek liggen op dakpannen coaten.

De voordelen van dakpannen coating

Het coaten van dakpannen biedt verschillende voordelen, waaronder:

 1. Verbeterde waterbestendigheid: een dakpancoating creëert een beschermende laag die het dakoppervlak waterdicht maakt. Dit voorkomt lekkages en vochtproblemen in het dak.
 2. Verlengde levensduur: het coaten van dakpannen verlengt de levensduur ervan. De coating beschermt de dakpannen tegen degradatie door blootstelling aan de elementen, waardoor ze langer meegaan.
 3. Weerbestendigheid: een dakpancoating biedt weerbestendigheid. Waardoor de dakpannen beter bestand zijn tegen de effecten van UV-straling, regen, hagel en andere weersomstandigheden.
 4. Verminderde warmteabsorptie: sommige dakpancoatings hebben reflecterende eigenschappen, waardoor ze de warmteabsorptie verminderen. Dit resulteert in een koeler dakoppervlak en kan de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren.
 5. Esthetische verbetering: dakpancoatings kunnen de esthetiek van het dak verbeteren door de kleur en uitstraling van de dakpannen te vernieuwen. Dit geeft het dak een frisse en vernieuwde uitstraling.
 6. Verminderde onderhoudsbehoefte: met een dakpancoating wordt het dakoppervlak minder vatbaar voor vuil, algen en mosgroei. Dit vermindert de noodzaak van regelmatig onderhoud en reiniging van het dak.
 7. Kostenbesparing: het coaten is over het algemeen een kosteneffectieve optie in vergelijking met het vervangen van het volledige dak. Het bespaart kosten op lange termijn doordat het de levensduur van de dakpannen verlengt.

Het is echter belangrijk om een professionele dakwerker in te schakelen voor het coaten. Deze zal de juiste materialen en technieken toepassen voor een duurzaam en effectief resultaat.

Dakpannen coaten vs. nieuwe dakpannen aanschaffen

Bij het overwegen van coaten ten opzichte van het aanschaffen van nieuwe dakpannen zijn er verschillende belangrijke overwegingen:

 1. Kosten: dakpannen coaten is over het algemeen een meer kosteneffectieve optie dan het volledig vervangen van dakpannen. Het vereist minder materiaal- en arbeidskosten dan het aanschaffen en installeren van nieuwe dakpannen.
 2. Levensduurverlenging: het coaten van dakpannen kan de levensduur ervan verlengen. Dit is vooral voordelig als de dakpannen nog in goede staat verkeren, maar enigszins versleten of verkleurd zijn.
 3. Esthetiek: het kan de esthetiek van het dak verbeteren door de kleur en uitstraling te vernieuwen. Dit kan een frisse en vernieuwde uitstraling geven. Zonder de kosten en moeite van het vervangen van de dakpannen.
 4. Tijd en moeite: het coaten van dakpannen kan sneller en gemakkelijker zijn dan het vervangen van dakpannen. Het vereist minder afbraak- en installatiewerk.
 5. Structurele problemen: als er structurele problemen zijn met het dak, zoals beschadigde of versleten dakpannen, kan het vervangen van de dakpannen noodzakelijk zijn. Coating kan deze problemen niet oplossen en een dakwerker kan dit alleen toepassen op dakpannen in goede staat.
 6. Lange termijn investering: als de bestaande dakpannen in slechte staat verkeren of als er al regelmatige reparaties zijn uitgevoerd, kan het vervangen van de dakpannen een betere langetermijninvestering zijn. Nieuwe dakpannen bieden mogelijk een langere levensduur en verminderen de kans op toekomstige problemen.

dak coatenBij het maken van de keuze tussen coaten en het aanschaffen van nieuwe dakpannen is het belangrijk om de huidige staat van de dakpannen, de esthetische voorkeuren, het budget en de lange termijnplannen voor het gebouw in overweging te nemen. Het raadplegen van een professionele dakwerker kan helpen bij het nemen van de juiste beslissing op basis van de specifieke situatie.

Kan ik mijn dakpannen zelf voorzien van coating?

Het coaten is een proces dat een professionele dakwerker het beste kan uitvoeren met de juiste kennis en ervaring. Wij zullen je dus adviseren om dit niet zelf te doen. Heb je hier wel kennis over en ervaring mee? Dan zou het wel kunnen. Dit gezien het feit dat er ook sprake is van gevaar als het gaat om werken op hoogte. Bij twijfel over de uitvoering van de klus, raden we het inhuren van een expert aan. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een aangesloten dakwerker op DakPro.

Stappenplan dakwerker coaten pannendak

Hier is een algemeen stappenplan dat een aangesloten dakwerker van DakPro zal volgen bij het coaten van dakpannen:

Het is belangrijk op te merken dat het coaten van dakpannen een gespecialiseerde taak is die afhangt van verschillende factoren, zoals het type coating en de specifieke eigenschappen van het dak. Een professionele dakwerker zal de nodige kennis en ervaring hebben om het coaten van dakpannen op de juiste manier uit te voeren en optimale resultaten te behalen. Bij DakPro kun je een ervaren dakwerker inschakelen.

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.