Inhoud
- 1 Heeft je woning dakherstellingen nodig?
- 2 Kies bij een kapot dak direct voor dakherstellingen
- 3 De oorzaken van dakschade
- 4 Dakherstelling voor platte en hellende daken
- 5 De keuze tussen een dakherstelling of renovatie
- 6 Schade aan het dak door storm herstellen
- 7 Wat zijn de kosten voor een dakherstelling?
- 8 Kan ik zelf een dak herstellen?
Heeft je woning dakherstellingen nodig?
Mocht je schade hebben aan je dak, dan is het belangrijk om een dak herstellen spoedig uit te voeren. Schade aan je dak kan leiden tot nare problemen zoals een lekkage. Je dak is een uiterst belangrijk onderdeel van je woning, aangezien het cruciale bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf zoals wind, sneeuw of regen. De concrete uitvoering, is onder andere afhankelijk van je type dak en het probleem aan je dak. Dakherstellingen kunnen immers gericht zijn op verschillende aspecten van je dak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van nieuwe dakbedekking maar ook herstelling van dakspanten is mogelijk.
Kies bij een kapot dak direct voor dakherstellingen
Het is belangrijk om direct te kiezen voor dakherstellingen als je dak kapot is. Bij snelle dakherstellingen, zorg je er immers voor dat je dak (en vaak ook daarmee je woning als geheel) niet erger wordt beschadigd. Bij DakPro kun je rekenen op herstellingen binnen 24 uur, waardoor de aangesloten dakwerker van jouw regio er binnen een mum van tijd is. Zo voorkom je ergere schade.
Hoewel het belangrijk is om je dak goed te onderhouden, en dus liever te voorkomen dan te genezen, zien we het vaak over het hoofd. Meestal denken we pas na over ons dak als er een probleem is. Een belangrijke tip hierin is om een aangesloten dakwerker ook in te schakelen om je dak minstens jaarlijks te laten controleren en onderhoud te verrichten, zodat je niet hoeft te wachten op dakherstellingen.
De oorzaken van dakschade
Mocht het wel zover zijn gekomen en je dak beschadigd zijn, dan is het de vraag wat de oorzaken zijn van dakschade. Onderstaande oorzaken leiden al gauw tot de noodzaak van dakherstellingen.
Allereerst kan allerlei vuil van buitenaf schade aanrichten aan je dak. Denk hierbij aan allerlei bladeren en takken die een opeenhoping van vuil op je dak veroorzaken. Als het ook nog eens vochtig blijft op de bodem en bijvoorbeeld je dak van hout is, dan kan je dakconstructie makkelijk gaan rotten.
Dit geldt ook voor je dakgoten. Aangezien dakgoten ontworpen zijn om water weg te houden van je dak, is het zo dat als je dakgoten gevuld zijn met allerlei vuil of als het slecht is onderhouden, dan kan er allemaal water ophopen en je dak gaan lekken. Een lekkend dak vereist ook spoedig herstel, waardoor dak reparatie een punt van aandacht wordt.
Daarnaast kunnen weersomstandigheden leiden tot dakschade. Hevige wind kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bijvoorbeeld je dakshingles omhoog komen en zelfs, in een ernstig geval, wegwaaien. Vuil van buitenaf en weersomstandigheden zijn slechts twee voorbeelden van oorzaken; afhankelijk van je dak en situatie, kan dakschade ook op een andere (onverwachte) manier plaatsvinden.
Dakschade kan dus worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om regelmatig uw dak te laten inspecteren en tijdig actie te ondernemen bij het detecteren van eventuele problemen.
Dakherstelling voor platte en hellende daken
Dakherstellingen voor platte en hellende daken zijn verschillend. Hier geven wij je het proces van een dakherstelling van zowel een plat- als hellend dak. Klik hier onder op uw type dak!
Als het gaat om een plat dak herstellen, zijn er enkele stappen die standaard gezien doorgenomen dienen te worden. Allereerst is het belangrijk om het desbetreffende dak te reinigen. Zo kan de schade aan het dak ook makkelijk aan het licht worden gebracht en kunnen de werkzaamheden voor het herstellen van je dak daarop worden gericht. Allerlei vuil, zoals ook bladeren, dienen dus van het dak te worden verwijderd. Nu is het voorwerk gedaan om een plat dak herstellen mogelijk te maken.
Daarna is het belangrijk om te analyseren wat de schade is en in hoeverre het dak beschadigd is. Dakschade is soms lastig om te zien met het oog, vandaar dat je beter een professional kunt inschakelen.
Als het gaat om dakschade, dan zijn daklekkages een veelvoorkomend probleem. Een lek in dak herstellen, wordt vaak toegepast door het aanbrengen van vloeibare dakbedekking. Tijdens het uitvoeren van dakherstellingen – na de schoonmaak van je dak en analyse van het probleem – helpt het dus al vaak om een specifieke dakreparatiepasta (de vloeibare dakbedekking) toe te passen. Dak reparatie kost meestal niet veel tijd. Bij grotere dakherstellingen wordt er vaak een strook van (nieuwe) dakbedekking aangebracht.
Ook bij het repareren van een hellend dak, wordt er door de dakwerker gekeken naar wat de schade aan je dak is (aangezien het ook mogelijk is om zaken over het hoofd te zien). Dit is van cruciaal belang, omdat pas na een analyse kan worden gekeken wat er precies nodig is. Vandaar dat een vakkundige dakwerker raadzaam is om in te schakelen dan zelf te gaan sleutelen aan je dakbedekking of dak.
Als het gaat om een hellend dak, liggen er vaak dakpannen in België. Mochten je dakpannen beschadigd raken of zich hebben verplaatst, vanwege bijvoorbeeld een hevige storm, dan kan er makkelijk vocht binnendringen in je dakconstructie (met alle gevolgen van dien, zoals beschadigde muren en plafonds).
Bij een lek in dak herstellen, gaat het bij een hellend dak dus meestal om het laten vervangen van dakpannen die kapot zijn gegaan. Mocht je dakconstructie nog niet zijn aangetast, dan kan een vakkundige de beschadigde dakpannen vervangen.
In het geval van het repareren van een hellend oftewel schuin dak, dan ligt dit ook aan je type dakbedekking. Afhankelijk van het type probleem, zal de dakherstelling daarop gericht zijn.
Onthoud dat het uitstellen van dakherstelling kan leiden tot grotere problemen en hogere kosten op de lange termijn. Door snel actie te ondernemen bij het detecteren van dakproblemen, kunt u de levensduur van uw dak verlengen en kostbare reparaties vermijden. Aarzel niet om contact op te nemen met een professionele dakwerker voor dakherstelling van zowel platte als hellende daken.
De keuze tussen een dakherstelling of renovatie
Mocht je geluk hebben, dan is schade aan je dak te repareren met kleine dakherstellingen. Afhankelijk van de grootte van het probleem, kan de aangesloten dakwerker je ook adviseren om het te laten renoveren. Een concreet voorbeeld hiervan is als je dakbedekking niet meer te herstellen is door ouderdom schade en als de levensduur dus simpelweg verstreken is. Dan is renovatie een meer geschikte optie.
Bij het renoveren van je dak, kan het ook mogelijk zijn om een overzetdak te plaatsen. In dat geval plaatst de dakwerker nieuwe dakbedekking over de oude dakbedekking heen. Dit zorgt ook automatisch voor meer dakisolatie, waardoor je dus dubbel hiervan profiteert: nieuwe dakbedekking en ook nog eens meer isolatie voor je woning.
Schade aan het dak door storm herstellen
Mocht je dak beschadigd zijn door bijvoorbeeld een storm, dan zijn dakherstellingen een geschikte optie. Wel is er dan vaak een cruciaal probleem gaande: de waterdichtheid van je dak is dan namelijk ook vaak aangetast (door bijvoorbeeld verschoven dakpannen).
Dit is een klus die met spoed dient te worden uitgevoerd, want als dit water je woning binnendringt, kan dit leiden tot allerlei nare schimmelproblemen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Ook is je isolatie niet meer goed: er gaat dan ook veel warmte verloren bij een kapot dak.
Als het gaat om klussen die met spoed dienen te worden uitgevoerd, dan ben je ook bij de aangesloten dakwerker op DakPro aan het juiste adres, aangezien spoeddiensten 24/7, dus op elk moment van de dag en iedere dag van de week, kunnen worden ingepland.
Wat zijn de kosten voor een dakherstelling?
De exacte kosten voor dakherstellingen zijn afhankelijk van verschillende factoren:
- De omvang van de schade
- Het type dak
- De moeilijkheidsgraad van de reparatie
- De staat van het dak
De aangesloten dakwerkers op DakPro zijn altijd gericht op hun eigen Vlaamse regio’s, waardoor de doorberekening van transportkosten van de aangesloten dakwerker op DakPro relatief laag ligt.
Het prijskaartje ligt echter niet alleen aan de kosten van de dakwerker als arbeider. Immers, het ligt er onder andere ook aan hoe groot je dakschade is en of het dus gaat om grote of kleine dakherstellingen.
Kan ik zelf een dak herstellen?
We raden aan om dakherstellingen door een professional te laten uitvoeren. Wegens de ervaring, kennis en kunde, weten ze namelijk wat er precies nodig is als het gaat om een schuin of plat dak herstellen. Ook omdat de diagnose van de ervaren dakwerker anders kan zijn dan wat je zelf ziet.
Loop liever geen risico om schade niet te hebben geconstateerd of de herstellingen verkeerd uit te voeren, waardoor je nog verder van huis bent en er meer schade kan worden toegebracht aan je dak.
Gezien het feit dat dakherstellingen meestal ook niet veel kosten, maakt dat het aantrekkelijker om een dakwerker in te schakelen dan zelf aan de slag te gaan.
Schakel een dakwerker in
Het is belangrijk om niet lang te wachten met het uitvoeren van dakherstellingen. Vooral niet als het gaat om dringende zaken zoals een lek in dak herstellen. Schroom niet om een aangesloten dakwerker op DakPro in te schakelen.
Wegens een kwaliteitsgarantie vanuit de aangesloten dakwerker, maar ook de regionale focus waardoor de aangesloten dakwerker er relatief snel bij is en de kosten lager worden gehouden, en ook vanwege de 24/7 spoeddienst, is DakPro als platform zeer aantrekkelijk. Je kunt altijd vrijblijvend en gratis een offerte aanvragen voor meer informatie of de aangesloten lokale dakwerker gemakkelijk telefonisch bereiken.
Kies voor DakPro:
Ga snel naar: