Verstopte regenpijp? Wat je stapsgewijs moet doen om het op te lossen

Regenpijp

Is je regenpijp verstopt? Een verstopte regenpijp is meestal het gevolg van achterstallig onderhoud. Het kan ontstaan doordat er allerlei bladeren, takjes en bepaald vuil terecht is gekomen in je dakgoot. Hemelwaterafvoer oftewel je dakgoten zijn van cruciaal belang. Als je dakgoten niet genoeg worden gereinigd, kan het vuil eindigen in je regenpijp. Hoe kun je dit voorkomen en waarom zou dit wat uitmaken?

Voorkom dat je regenpijp verstopt raakt

Om verstopping van een regenpijp te voorkomen, vermijd dan het in de regenpijp terechtkomen van vuil. Opgehoopt vuil zorgt er niet alleen voor dat je regenpijp verstopt kan raken. Maar het leidt er ook toe dat je dak sneller tekenen van slijtage vertoont.

Ook zorgt het ervoor dat je regenpijp niet meer naar behoren kan functioneren. Een dergelijke verstopping kan zorgen voor wateroverlast, waardoor je ongewenste schimmelproblemen in je woning kunt krijgen.

Immers, een verstopte regenpijp zorgt ervoor dat het water op je dak niet meer weg kan stromen. Dit kan ertoe leiden dat het teveel aan water je dakgoot laat overstromen. Kortom: er zijn genoeg redenen om hier aandacht aan te besteden voordat het uit de hand loopt.

Reinig regelmatig je regenpijp of plaats een boldraadrooster

DakgootJe kunt een verstopte regenpijp voorkomen door je dakgoot minstens één keer per jaar, idealiter twee keer in het jaar, te laten reinigen. Ook kun je preventieve middelen inzetten zoals het plaatsen van een boldraadrooster (een metalen roosterkap) boven de regenpijp. Zodat bladeren of ander vuil niet meer zomaar makkelijk in de regenpijp terecht kunnen komen. Zo voorkom je dat je regenpijp verstopt raakt.

Een ander preventief middel naast de boldraadrooster is een bladscheider. Interessant hierbij is dat het blad vanzelf eraf valt als de afscheider vol raak (met bladeren of ander vuil). Dergelijke preventieve middelen zijn natuurlijk niet verplicht, maar kunnen een verstopte regenpijp helpen voorkomen.

9 stappen voor het oplossen van een verstopte regenpijp

Mocht het wel mis zijn gegaan en je regenpijp verstopt zijn geraakt. Dan is dit niet het einde van het verhaal. Hieronder kun je een kort en laagdrempelig stappenplan vinden voor de nieuwsgierige doe-het-zelvers onder ons.

Als de verstopping aanhoudt of te moeilijk lijkt om zelf op te lossen, is het raadzaam om een professionele vakman te raadplegen om verdere schade te voorkomen.

Dakwerker inschakelen om je regenpijp te ontstoppen

Als dan nog steeds je regenpijp verstopt is. Of je hebt simpelweg niet de energie of tijd om het stappenplan uit te voeren. Wees dan gerust, je kunt ook een professionele dakwerker inzetten om de verstopping te verhelpen.

Veelgestelde vragen

De aangesloten dakwerkers krijgen vaak de volgende vragen over verstopte regenpijpen.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de aangesloten vakmannen.

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.