DakPro België
DakPro logo

Voor alle soorten daken

1. Probleem?

Is je dak beschadigd, heb je een lek of ander dakproblemen?

2. Zoek en bel

Zoek op je woonplaats, zo vind je een dakwerker bij jou in de buurt.

3. Oplossing

De dakwerker komt direct naar u toe met een professionele oplossing.

Alles wat je moet weten over diverse soorten daken

In dit artikel zullen we meer informatie geven over verschillende soorten daken. In dit artikel zullen we de meest voorkomende soorten daken bespreken, inclusief hun kenmerken en eventuele voordelen. Zo ben je goed op de hoogte van de mogelijkheden voor jouw roofing.

Vergelijk direct de verschillende soorten daken

Hier kan je in één oogopslag verschillende soorten daken met elkaar vergelijken. Wil je meer informatie over een type dak? Klik op de naam in de tabel of ga opzoek in de inhoudsopgave hiernaast.

Soort dak

Levensduur

Prijs

Eigenschappen

Afhankelijk van de dakconstructie en  dakbedekking

Afhankelijk van de dakconstructie en  dakbedekking

Natuurlijke ventilatie, automatische afvoer, weinig onderhoud, goede isolatie en vele mogelijkheden

Afhankelijk van het soort plak dak en de dakbedekking

Afhankelijk van het soort plak dak en de dakbedekking

Mogelijkheid tot uitbouw, goedkoop, optimaal benutten van ruimte maar minder duurzaam

60 jaar

€€€€

Duurzaam, flexibel materiaal, vele architectonische mogelijkheden en onderhoudsvriendelijk

80 jaar

€€€

Onderscheid tussen natuur en kunst. Stevig, robuust en bestand tegen verschillend weer

Verhoogt de levensduur van de onderliggende dakbedekking

€€

Verlengt levensduur, isolerend, duurzaam en absorbeert regenwater

Hellende daken

Voor verschillende soorten daken, heb je meerdere mogelijkheden qua dakbedekking. Hieronder vind je een beknopt overzicht omtrent dakbedekking voor hellende daken.

De mogelijke constructies bij hellende daken

Naast de verschillende soorten mogelijkheden omtrent dakbedekking, zijn er ook verschillende soorten dakconstructies waaruit je kan kiezen wanneer je een hellend dak hebt. De mogelijkheden voor een hellend dak zullen we verder toelichten:

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Voor hellende daken kun je kiezen uit de volgende soorten dakbedekking: dakpannen, dakpanplaten, leien, riet en zink. Hier vertellen we je graag wat meer over.

Soorten dakbedekking voor hellende daken

1. Dakpannen
Dakpannen zijn een klassieker. In België vind je de dakpannen terug op hellende daken van woonhuizen. Binnen deze categorie, kun je kiezen voor verschillende soorten materialen. Bij keramische dakpannen kun je uitgaan van een levensduur van zo’n 100 jaar, terwijl betonnen dakpannen zo’n 40 jaar meegaan. Behalve het materiaal, kun je ook denken aan verschillende vormen, zoals holle of platte dakpannen.

2. Dakpanplaten
Dakpanplaten zijn dakplaten die erg licht zijn in gewicht en kunnen bestaan uit bijvoorbeeld kunststof, aluminium of staal. Het lijkt sprekend op dakpannen. Verder worden ze prefab gemaakt in een fabriek en kunnen ze zeer vlug gemonteerd worden op je dak. Daardoor zijn de kosten relatief lager dan bij het plaatsen van normale dakpannen.

3. Leien
Een leien dak zorgt voor een extra exclusieve uitstraling van je woning. Je kunt kiezen tussen natuurleien die gemaakt zijn van natuursteen (relatief duur, maar met een erg lange levensduur van zo’n 100 jaar) of kunstleien die onder andere zijn gemaakt van vezel cement (relatief goedkoper, maar met een levensduur van circa 30 jaar).

4. Riet
Een rieten dak zorgt voor een traditionele en landelijke uitstraling. Naast de esthetische waarde, is een rieten dakbedekking ook erg functioneel. Het is niet alleen een duurzame en natuurlijke dakbedekking (net als een natuurleien dakbedekking), maar een rieten dak verlaagt ook je energiekosten. Immers, met een rieten dak gaat er minder energie verloren via je dak.

5. Zink
Ook een zinken dakbedekking is een optie voor hellende daken. Je kunt hierbij rekenen op flexibel bouwmateriaal, een dak met een relatief lange levensduur (mits het goed onderhouden wordt) én een zinken dak kan niet roesten.

Krijg direct advies over een hellend dak

Platte daken

In dit onderdeel zullen wij de verschillende mogelijkheden omtrent soorten daken en dakbedekking voor platte daken bespreken.

Soorten platte daken

Als er wordt gesproken over platte daken, dan kan er onderscheid gemaakt worden tussen drie verschillende soorten roofing.

Dakbedekking plat dak

Bij platte daken zijn verschillende soorten dakbedekkingen mogelijk. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de kenmerken van je dak, kan je kiezen uit onder andere EPDM, bitumen, groene daken en PVC. Elke soort dakbedekking heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. In deze tekst zullen we kort ingaan op deze verschillende opties, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor de dakbedekking die het beste bij jouw situatie past.

Soorten dakbedekking voor platte daken

1. EPDM
EPDM biedt uitstekende bescherming voor je dak en daarmee ook je woning als geheel. Deze dakbedekking biedt onder andere uitstekende weerstand tegen zonlicht en je kunt rekenen op extreme waterdichtheid. Het materiaal kan alleen niet goed tegen chloor.

2. Roofing (bitumen)
Bitumen is geschikt als sterke dakbedekking en is ook makkelijk in de onderhoud. De levensduur van dit materiaal is veelal boven de 25 jaar, mits het goed wordt onder houden. Wel is het vrij brandbaar materiaal, waardoor het je dak dus niet goed beschermd tegen brandgevaar.

3. Groen dak
Een groen dak betreft een dak met planten, wat veel voordelen biedt: zoals het opvangen van water en het zorgt voor een levendig dak door de aanwezigheid van flora en fauna. Wel is het hierbij belangrijk dat de aanleg door een professional wordt gedaan, omdat er anders makkelijk een lekkage kan ontstaan.

4. PVC
PVC is licht in gewicht, waardoor het makkelijk te bewerken is. Ook is het materiaal waterdicht. PVC als dakbedekking is een relatief goedkope oplossing, maar het materiaal veroudert al na zo’n 30 jaar.

Ontdek de beste oplossing voor jouw dak

Zinken dak

Een zinken dak bestaat – zoals de naam al suggereert – voor het grootste deel uit zink, met wat kleine hoeveelheden koper en titaan in de dakpanelen. Hieronder zullen we de verschillende mogelijke uitvoeringen van zinken daken bespreken.

Uitvoeringen van zinken daken

Waarom een zinken dak kiezen?

Waarom een zinken dak kiezen? Hieronder zullen wij enkele voor-en nadelen van een zinken dak geven, waardoor je een weloverwogen keuze kan maken.

Voor- en nadelen zinken dakbedekking

Zinken dak door dakwerkers

Als het gaat om een zinken dakbedekking, betreft de levensduur maar liefst 75 tot 100 jaar; het gaat dus je hele leven lang mee. Ook is een zinken dakbedekking onderhoudsvriendelijk, erg flexibel en ook nog eens 100% recyclebaar en dus flink duurzaam. Een ander groot voordeel is dat een zinken dakbedekking toepasbaar is op verschillende daktypes: of het nu gaat om platte daken, licht hellende of juist sterk hellende daken, ronde of gebogen daken: er bestaan veel mogelijkheden met een zinken dakbedekking.

Net als alle andere soorten daken en dakbedekkingen, heeft een zinken dakbedekking voor-en nadelen. Zink is relatief gezien duurder dan andere dakbedekkingen zoals dakpannen en kunstleien. Ook is het moeilijk te isoleren met een zinken dak (vergeleken met bijvoorbeeld een dak met dakpannen).

Wat zijn de kosten voor een zinken dak?

Als het gaat om de prijs van een zinken dak, hangt dit af van een breed gamma aan factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van de oppervlakte van je dak en de specifieke uitvoering die je wilt toepassen. Je kunt altijd vrijblijvend en gratis om een offertevragen bij de aangesloten lokale dakwerker op DakPro, zodat je op de hoogte bent van de kosten omtrent je specifieke dak gerelateerde klus.

Laat je adviseren over een zinken dak

 Leien daken

Een leien dak is populair door de uitstraling en de vele voordelen. Om uit te leggen wat de voordelen precies zijn, kunnen leien daken opgesplitst worden in twee soorten.

De twee soorten leien voor dakbedekking

Natuurleien dak

Kunstleien dak

Natuurleien zijn een populaire vorm van dakbedekking, vooral op historische gebouwen in Vlaams België. De natuurlijke uitstraling, stormbestendigheid, onderhoudsvriendelijkheid en zeer lange levensduur van ongeveer 100 jaar maken het tot een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren. Het is echter wel zo dat de hoge prijs als een belangrijk nadeel wordt ervaren.

Een voordeliger alternatief op de markt is het gebruik van kunstleien. Hoewel natuurleien zijn vervaardigd uit natuursteen, worden kunstleien gemaakt van kunststofvezels en portlandcement. De uitstraling van kunstleien is vergelijkbaar met die van natuurleien. Het grote voordeel van kunstleien is de lagere prijs, vooral bij toepassing op daken met een groot oppervlak.

Mensen passen vaak kunstleien toe op moderne woningen, omdat deze dakbedekking in tegenstelling tot natuurleien in een fabriek wordt gemaakt. Immers, doordat het niet gaat om natuurleien en er in die zin geen ‘imperfecties’ vanaf de buiten kant te zien zijn, creëert een kunstleien dakbedekking een strakke en moderne uitstraling. Natuur leien is een milieubewustere optie, een vorm hiervan is vezelcement, dit wordt gemaakt met enkel materialen die in de natuur beschikbaar zijn. Welk leien dak het beste bij jou past is afhankelijk van jouw woning en persoonlijke voorkeur.

Onderhoud aan een leien dak: reinigen en ontmossen

Als het gaat om een leien dak, is het belangrijk om dit goed te onderhouden. Immers, om de maximale levensduur te kunnen benutten, is goed onderhoud nodig. Ontmossen is hierbij een belangrijk aspect. Het is belangrijk om dikke lagen mos te verwijderen omdat deze de afvoer van regenwater kunnen verhinderen en nare lekkages kunnen veroorzaken. Je kunt mos verwijderen door regelmatig en voorzichtig te schrapen met bijvoorbeeld een klein plamuurmes of een borsteltje. Wees hier voorzichtig mee, omdat het belangrijk is om schade te voorkomen aan de leiendakbedekking.

Prijs van een leien dak

Wat betreft de prijs van een leien dak, ligt dit er onder andere aan of je gaat voor een natuurleien of kunstleien dak. Natuurleien zijn relatief gezien duurder dan gefabriceerde, maar identiek lijkende kunstleien.

Laat een leien dak plaatsen door een vakman

Groene daken (sedumdak)

Zoals kort besproken, zijn groen daken ook een optie als dakbedekking voor platte daken. Je kunt in sommige gevallen zelfs subsidie aanvragen hiervoor. Bij groendaken, ofwel sedumdaken, kun je een onderscheid maken tussen een intensief groendak of extensief groendak.

Intensief groen dak

Extensief groen dak

Een intensief groen dak is een type groen dak waarbij een volwaardige daktuin wordt aangelegd met een grote verscheidenheid aan beplanting. Dit type groen dak vergt meer onderhoud en een sterkere dakconstructie, maar biedt ook meer voordelen zoals een hogere biodiversiteit en esthetische waarde.

Een extensief groen dak is een dunne laag begroeiing op een dakbedekking. Deze begroeiing bestaat meestal uit sedum, mossen en kruiden. Een extensief groen dak vergt weinig onderhoud en is relatief licht van gewicht. Het kan bijdragen aan het verminderen van de waterafvoer in het rioolstelsel.

Schakel een dakwerker in voor alle soorten daken

Ongeacht de verschillende typen en soorten daken en dakbedekkingen, kun je de aangesloten dakwerker op DakPro benaderen voor een breed gamma aan klussen. Laat je gerust vrijblijvend adviseren door de aangesloten lokale dakwerker.

Of het nu gaat om kleine of grote dak gerelateerde klussen: de aangesloten dakwerkers op DakPro hebben verschillende ervaringen opgedaan en hebben al ervaring met verschillende soorten daken en dakbedekkingen. Je kunt altijd een offerte aanvragen (uiteraard geheel vrijblijvend en gratis)of direct contact opnemen met de aangesloten dakwerker.

Schakel direct een dakwerker in

Kies voor DakPro:

Erkende aangesloten dakwerkers

7 op 7 bereikbaar

Direct een offerte

Experts in dakbedekking

De beste dakisolatie