Wat is een dakoversteek en welke functie vervult het?

Dakoverstek

De kans is groot dat je niet eerder van de term dakoverstek hebt gehoord. In België noemen we het ook wel de dakoversteek, maar dat klinkt misschien ook nog steeds niet bekend in de oren onder de Vlamingen. Een dakoversteek kan voorkomen bij zowel platte als hellende daken en het is eigenlijk simpeler dan het klinkt. Immers, een dakoversteek is een extra stukje van je dak dat over je gevel uitsteekt. Het heeft verschillende voordelen waarvan je kunt genieten, waar we ook verder op zullen ingaan.

Wat is een dakoversteek?

DakoversteekHet gedeelte van je dak dat uitsteekt over je gevel, in België ook wel bekend als de dakoversteek, dient ook – zoals je misschien al hebt verwacht – een belangrijke functie voor je gevel. Immers, je gevel heeft door het extra gedeelte van je dak minder last van weersomstandigheden zoals hagel of sneeuw, waardoor het minder snel beschadigd raakt.

Niet alle dakoverstekken zien er hetzelfde uit. Dit is ook afhankelijk van je type dak. De grootte van zo’n dakoversteek verschilt dan ook, los van je type dak, per woning. Dit is niet slechts een extra stukje van je dak, want het vervult ook allerlei functies.

Welke functies heeft een dakoverstek?

Een dakoverstek is een belangrijk onderdeel van een gebouw dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het is echter veel meer dan alleen een esthetisch element. Een goed ontworpen dakoversteek biedt tal van functionele voordelen die de duurzaamheid en functionaliteit van een gebouw verbeteren. In deze tekst zullen we de verschillende functies van een dakoversteek verkennen.

Een dakoversteek bij platte en hellende daken

Zoals in de inleiding kort is aangegeven, kun je dakoverstekken toepassen op zowel platte als hellende daken. Ongeacht je type dak, de hoofdfunctie bestaat uit het beschermen van je gevel onder je dak.

Dakoversteek plat dak

Dakoversteek bij een plat dak

Een dakoversteek bij een plat dak biedt verschillende functies en voordelen, waaronder:

  1. Vorm: Bij een plat dak is de dakoverstek meestal horizontaal en steekt het rechtstreeks uit vanaf de gevel van het gebouw. Hier kun je denken aan een bijpassende draagstructuur om een horizontale dakoverstek mogelijk te maken.
  2. Functie: Een dakoverstek bij een plat dak dient voornamelijk als bescherming tegen weersinvloeden, waterafvoer en het bieden van schaduw en beschutting tegen de zon.
  3. Waterafvoer: Bij een plat dak wordt het regenwater meestal via dakgoten en afvoerpijpen afgevoerd.
  4. Ontwerp: Het ontwerp van een dakoverstek bij een plat dak kan variëren, afhankelijk van de gewenste esthetiek en functionaliteit van het gebouw.

Dakoversteek bij een hellend dak

Dakoversteek schuin dakEen dakoversteek bij een hellend dak biedt verschillende functies en voordelen, waaronder:

  1. Vorm: Bij een hellend dak vormt de dakoverstek een schuin vlak dat uitsteekt aan de onderkant van het hellende dak.
  2. Functie: Een dakoverstek bij een hellend dak biedt bescherming tegen weersinvloeden, zonwering, waterafvoer en draagt bij aan de visuele aantrekkelijkheid van het gebouw.
  3. Waterafvoer: Bij een hellend dak wordt het regenwater meestal afgevoerd via dakgoten en regenpijpen, net als bij een plat dak.
  4. Ontwerp: Het ontwerp van een dakoverstek bij een hellend dak is vaak meer prominent en kan extra decoratieve elementen bevatten, zoals daklijsten of sierlijke afwerkingen.

Kort samengevat, een dakoversteek bij een plat dak en een hellend dak verschillen in vorm, functie, waterafvoer en ontwerp. Beide hebben echter gemeenschappelijke doelen, namelijk het bieden van bescherming, waterafvoer en het verbeteren van de esthetiek van het gebouw.

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.