DakPro België
DakPro logo

Dakrenovatie nodig?

1. Probleem?

Is je dak beschadigd, heb je een lek of ander dakproblemen?

2. Zoek en bel

Zoek op je woonplaats, zo vind je een dakwerker bij jou in de buurt.

3. Oplossing

De dakwerker komt direct naar u toe met een professionele oplossing.

Is het tijd voor een dakrenovatie?

Als je dak toe is aan renovatie, dan is het erg belangrijk om snel actie te ondernemen. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin dakrenovatie noodzakelijk is. Denk hierbij aan vervelende lekkages op je zolder, omdat er via het dak vocht binnenkomt. Of bijvoorbeeld de dakbedekking die z’n beste tijd wel heeft gehad. Het kan ook zo zijn dat het hout van het dak is gaan rotten. Kortom: er zijn verschillende momenten waarop dakrenovatie aan te pas komt. Afhankelijk van het probleem, kun je kiezen voor een kleine renovatie of volledige herstelling. Dakrenovatie hoeft natuurlijk niet alleen te gaan om het oplossen van problemen. Je kunt ook nieuwe mogelijkheden ontdekken en toepassen op je dak, zoals het aanleggen van zonnepanelen.

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Gemiddeld genomen wordt het – vanwege de levensduur van een dak – aangeraden om een dak minstens om de 30 jaar te renoveren. Zo voorkom je dat je dak wordt beschadigd door bijvoorbeeld slijtage of weersomstandigheden. Met dakrenovatie, verhoog je ook de algehele waarde van je woning. Daarmee verdien je je investering terug. Op de langere termijn profiteer je van een dakrenovatie, omdat je daarmee verdere complicaties en kosten in de toekomst voorkomt. dakrenovatie uitvoering

Naast het dak zelf en de structuur, kan renovatie ook noodzakelijk zijn vanwege de dakbedekking. Een inschatting in jaren is op dit vlak moeilijk te geven, omdat het ook ligt aan het type materiaal van de dakbedekking. Sommige materialen gaan immers langer mee. Ter illustratie: voor betonnen dakpannen of platen geldt dat de levensduur maximaal dertig jaar is voordat er renovatie nodig is. Dit terwijl een dak met EPDM dakbedekking vijftig jaar kan meegaan.

Mochten er opeenstapelende problemen zijn omtrent je dak, dan is dakrenovatie zeer noodzakelijk. Het dak is een kwetsbaar deel van je woning, dus het is raadzaam om hierop waakzaam te zijn en er niet lang mee te wachten als je iets afwijkends constateert.  Je kunt altijd een dakwerker inschakelen en je laten adviseren. Zo kun je weten of een dakrenovatie nodig is voor jouw specifieke dak.

Schakel direct een dakwerker in

Waar moet je op letten bij een dakrenovatie?

Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat voor soort renovatie je dak nodig heeft. Gaat het hierbij om een kleine herstelling of zal je dak volledig moeten worden vervangen? Bij een volledige renovatie kun je bijvoorbeeld denken aan het volledig vervangen van kapotte dakpannen of het isoleren van een niet geïsoleerd dak.

Praktisch gezien is ook de timing van je geplande dakrenovatie relevant; denk hierbij aan weersomstandigheden. Ook is het belangrijk om erop te letten of je bij een dakrenovatie een bouwvergunning nodig hebt bij het vervangen van je dak. Vaak heb je wel een vergunning nodig als je dak door de renovatie bijvoorbeeld hoger, dikker of breder wordt.

Het dak zelf af en toe controleren

Verder is het handig om zelf een aantal dingen te controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dakbedekking die zijn maximale levensduur al heeft overschreden, waardoor je al slijtage en/of scheuren kunt zien. Of als er asbest in de dakbedekking zit. Controleer bijvoorbeeld ook de dakgoot, om te kijken of het vervuild is of dat er herstelling nodig is. Mocht je dakbedekking bijvoorbeeld vervuild zijn, dan geldt dit meestal ook voor je dakgoot. Vuiligheid op de dakbedekking belandt vaak in de dakgoot. Een vervuilde dakgoot kan er dan weer voor zorgen dat er een lekkage ontstaat, dat de dakgoot bij veel regen overstroomt of dat er zelfs onkruid of schimmels gaan groeien daardoor. Dit zijn uiteraard onwelkome ontwikkelingen die van kwaad naar erger gaan. Wees daarom op tijd met het besteden van aandacht aan dakwerken en renovaties in het bijzonder.

Tip: overleg met de buren
Wat betreft punten om op te letten bij dakrenovatie, hebben we ook een tip. Je zou bijvoorbeeld ook de renovatie opties kunnen bespreken met je buren (in het geval dat je in een rijwoning of een 2-onder-1 kap woont). Door gezamenlijk met de buren dakrenovatie uit te voeren, kun je de kosten slim delen. Zo hoeft je dakrenovatie niet te duur voor je uit te vallen.

Een schuin of plat dak renoveren

Je type dak heeft invloed op hoe snel je dakrenovatie nodig hebt. Natuurlijk is dit slechts één van de vele factoren. Maar het heeft wel degelijk invloed als het gaat om het renoveren van een hellend (schuin) dak of een plat dak. Gemiddeld genomen blijkt een plat dak na 20 tot 45 jaar toe te zijn aan renovatie. Hoewel een hellend dak langer meegaat en pas na 60 tot 80 jaar renovatie nodig heeft.

schuin dak renoveren

Een plat dak is kwetsbaarder

Zo is een plat dak gemiddeld genomen kwetsbaarder voor problemen dan een hellend dak. Ter illustratie: regenwater kan bijvoorbeeld een groot probleem zijn voor een plat dak. Dit komt omdat het er makkelijk op blijft liggen en er stilstaand water op je dak staat. Dat leidt mogelijk weer tot lekkages en scheurtjes, waardoor renovatie onontkoombaar is. Naast zichtbare schade aan het dak, leidt een slecht onderhouden plat dak er in veel gevallen toe dat de dakisolatie slecht werkt. Waardoor je ook weer een onnodig hoge energierekening krijgt. Op die manier heeft je dak invloed op je hele woning. Let wel op dat de schade niet altijd zichtbaar of merkbaar hoeft te zijn. Mocht bijvoorbeeld de dakbedekking van je platte dak in een slechte staat zijn, bijvoorbeeld wegens veroudering. Dan kan je hele dak – zonder dat je dit doorhebt – hieronder lijden en wegrotten.

Op welke manieren kun je je dak renoveren?

De manier waarop er wordt gerenoveerd, ligt onder andere aan je type dak. Of het nu gaat om het renoveren van een schuin of plat dak, dakrenovatie is essentieel. Voorkom nare lekkages die door kunnen gaan tot aan de binnenkant van je woning. Zorg voor een goede dakisolatie en verminder je energiekosten. Al dit soort zaken, maken dakrenovatie zeker de moeite waard. Je kunt bij renovatie natuurlijk ook denken aan vernieuwing, zoals het aanbrengen van zonnepanelen. Verder heb je verschillende soorten dakrenovatie waaruit je kunt kiezen. Wat vaak voorkomt bij dakrenovatie, is het plaatsen van nieuwe dakbedekking. Dakbedekkingen krijgen het hard te verduren door onder andere weersinvloeden en vervuiling van buiten. Afhankelijk van je type dak, kun je kiezen voor nieuwe dakbedekking.

Wat betreft de uitvoering van dakrenovatie, kun je bij een plat dak verwachten dat het vervangen van dakbedekking meestal wordt gedaan door de nieuwe dakbedekking over de oude dakbedekking te plaatsen. Bij een hellend dak wordt de dakbedekking juist vervangen door niet alleen de dakbedekking, maar ook de latten waar de dakbedekking op gevestigd is, te vervangen.

Soorten dakbedekking onderscheiden

Dakbedekkingen die veelal worden gebruikt voor hellende daken, zijn meestal dakpannen of een leien dakbedekking. Dakpannen zijn nog steeds erg populair en worden ook veel ingezet in België. Voor platte daken wordt er vaak gekozen voor EPDM en Bitumen. EPDM dakbedekking wordt bijvoorbeeld vastgelijmd op het dakvlak van je platte dak, terwijl dakpannen op daklatten worden vastgezet.

Niet alleen het type materiaal, maar ook de bijbehorende levensduur speelt een rol in het al dan niet renoveren van je dak. Bijvoorbeeld EPDM dakbedekking gaat minimaal 40 jaar mee, terwijl de levensduur van PVC gemiddeld genomen 25 jaar bedraagt. Dakbedekkingen met een langere levensduur, hebben over het algemeen minder snel renovatie nodig (tenzij er andere problemen spelen omtrent je dak).

Het soort dakbedekking heeft uiteraard ook invloed op de wijze waarop het renoveren wordt uitgevoerd. De verschillende soorten dakbedekking, zorgen ervoor dat dakrenovatie voor platte daken en hellende daken anders ingesteld is. Beiden vragen immers om een andere aanpak.

Extra opties bij een dakrenovatie

Bij dakrenovatie hoeft het niet alleen maar te gaan om het oplossen van problemen. De insteek kan ook zijn dat je graag een positieve bijdrage levert aan je woning door dakrenovatie. Bij dakrenovatie kun je je kans grijpen om de toestand van je dak te verbeteren en de gehele woningwaarde op te krikken. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over of de investering zal lonen. Niet alleen de woningwaarde, maar ook je eigen woongenot wordt hiermee verhoogd. dakrenovatie

In België is dakisolatie een verplichting vanuit de Vlaamse overheid. Om die reden is dakisolatie op zichzelf geen extra optie, maar je kan natuurlijk wel denken aan het verbeteren van de isolatie voor jezelf. Denk hierbij aan extra opties zoals het versterken van de isolatie van je dak via geavanceerdere dakisolatie. Betere isolatie zorgt voor minder hete zomers en minder koude winters, waardoor je meer wooncomfort hebt. Concreet gezien kan dit bijvoorbeeld worden gedaan door het aanbrengen van een dikkere isolatielaag.

Ook kunnen er bijzondere omstandigheden spelen, zoals bij een dakkapel. Tijdens de renovatie moet de dakkapel natuurlijk wel goed aangesloten blijven op het dak. Met oog voor kwaliteit, hebben wij alleen maar bekwame vakkundigen op ons platform. Dakwerkers op ons platform kunnen je altijd informeren over extra opties bij een dakrenovatie, waar je al je eisen en dakrenovatie plannen aan kunt doorgeven.

De renovatie met de buren doen

Zoals eerder kort toegelicht, kun je ook de renovatie van je dak met de buren doen. Zo kun je samen dakrenovaties bij meerdere daken uitvoeren, waardoor de kosten worden gedeeld. De daling van de prijs vloeit voort uit het feit dat de dakwerker aan een groter oppervlakte werkt, waardoor er een daling ontstaat in de prijs per m².

Een ander mooi voordeel, is dat het uitvoeren van dezelfde dakrenovaties, ervoor zorgt dat de woningen in esthetisch opzicht één mooi geheel worden. Het uitvoeren van dezelfde dakrenovatie, geeft ook een meer natuurlijke uitstraling aan je woning dan wanneer er maar één woning afzonderlijk wordt gerenoveerd. Naast het financiële aspect, zorgt het uitvoeren van de renovatie met de buren, dus ook voor een harmonieuze uitstraling van je woning. Dat ziet er stukken mooier uit in het totaalplaatje.

Is er een dakrenovatie premie?

Naast het laag houden van de kosten voor dakrenovatie door het project samen met de buren uit te voeren, kun je ook interessante premies in de gaten houden. Ook in België is een dakrenovatie premie mogelijk om toe te passen voor je woning, omdat de overheid graag aandacht voor duurzaamheid stimuleert. Op die manier worden duurzame huizenbezitters in financieel opzicht extra gestimuleerd en beloond door de Vlaamse overheid om het dak te renoveren.

Voor alle actualiteiten omtrent een Vlaamse dakrenovatie premie, kun je het beste op zoek gaan naar eventuele premies waar je vandaag de dag recht op hebt. Via deze overheidswebsite kun je makkelijk alle dakrenovatie premies vinden voor woningen in Vlaanderen.

Wat kost een dakrenovatie?

De totale kosten van een dakrenovatie, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Dit ligt niet alleen de aard van je renovatieproject (een kleine herstelling of totale renovatie), maar bijvoorbeeld ook aan je type dak, het oppervlakte van je dak waar je de renovatie op wilt toepassen (dit kan immers het hele dak of een deel van het dak zijn) en of je eventueel de renovatiekosten deelt door het in uitvoering te brengen met de buren.

De kosten van een dakrenovatie liggen aan je persoonlijke situatie. Wil je extra’s toevoegen aan je dak, of wil je juist een probleem oplossen. Ook het soort dakbedekking dat je hebt, heeft invloed op de kosten van dakrenovatie – omdat alle materialen een andere aanpak vragen van de dakwerker. Kortom: er zijn tal van factoren, waardoor er niet zomaar te stellen is wat de kosten zijn voor een dakrenovatie. Op ons platform kun je altijd een vrijblijvende en volledig kosteloze offerte opvragen en de dakwerker in jouw regio contacteren.

Schakel een dakwerker in

Voor al je klussen omtrent dakrenovatie, kun je bij DakPro een geschikte dakwerker vinden. In elke regio hebben we een klusser, waardoor je nooit lang hoeft te wachten op de renovatie die je voor ogen hebt. De klussen via DakPro worden altijd binnen 24 uur uitgevoerd, en je hebt ook een garantie. Zo hoef je je nooit zorgen te maken over de renovatie die je wilt uitvoeren en kun je zonder zorgen je dak laten renoveren. Ook heb je bij het inboeken van een klus via ons platform, wegens een dakwerker per regio, geen onzinnige voorrijkosten. Via DakPro vind je alleen maar kundige klussers, ook voor al je renovatie gerelateerde dakwerken. Een kwalitatief hoogstaande vakman, voor een kwalitatief hoogstaande afwerking.

Dak laten renoveren?

Kies voor DakPro:

Erkende aangesloten dakwerkers

7 op 7 bereikbaar

Direct een offerte

Experts in dakbedekking

De beste dakisolatie

Vind een dakwerker in uw regio.