Inhoud
- 1 Dakkapel plaatsen in uw woning
- 2 Wanneer heb je een dakkapel nodig?
- 3 Waar moet je op letten bij het plaatsen van een dakkapel?
- 4 Verschillende soorten stijlen dakkapellen
- 5 Extra opties bij het plaatsen van een dakkapel
- 6 Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een dakkapel?
- 7 Heb je een vergunning nodig bij het plaatsen van een dakkapel?
- 8 Schakel een ervaren dakwerker in
Dakkapel plaatsen in uw woning
Je kent vast wel het fenomeen bij de hoogste verdieping van een schuin dak: een zolder is mooi meegenomen, maar vaak moet je je hoofd bukken en loop je oncomfortabel en krap door deze ruimte heen. Door het plaatsen van een dakkapel op je dak, maak je je leefruimte kwalitatief beter.
Een dakkapel plaatsen is wellicht een interessante overweging voor je woning. Het zorgt namelijk voor extra ruimte en wooncomfort, wat de bovenverdieping ten goede komt. Je kan dan bijvoorbeeld een slaapkamer of kantoorruimte inrichten, waardoor je woning relatief groter wordt. Je hebt dan ook meer ruimte om te lopen, omdat het dak ineens een stuk hoger is.
Eigenlijk gaat het hierbij om het mooier, beter en groter maken van een ruimte die net onder een schuin dak valt. Een dakkapel biedt niet alleen voordelen voor de binnenkant van je woning, maar ook de buitenkant. Het geeft namelijk een unieke uitstraling aan je woning. Hierbij is het ook mooi meegenomen dat een woning met een dakkapel meer waard is dan een soortgelijke woning zonder dakkapel. Kortom: genoeg voordelen om het te overwegen.
Wanneer heb je een dakkapel nodig?
Een dakkapel is een aangename toevoeging aan je woning als je op zoek bent naar meer ruimte, maar ook meer lichtinval. Met het plaatsen van een dakkapel, kun je een donkere ruimte op de bovenverdieping veranderen in een ruimte met lichtinval. Het verhoogt je woongenot en maakt de ruimte van je woning groter. Een dakkapel zorgt ervoor dat een donkere, kleine kamer wordt veranderd in een lichte, volwaardige kamer. Waar je met meer genot kunt verblijven. Een niet te vergeten voordeel is het feit dat je met een dakkapel ook ramen kunt openen, waardoor je je zolderruimte kan laten luchten. De ruimte wordt dus ook nog eens frisser. Dus als je op zoek bent naar het uitbreiden van je ruimte, met ook nog eens voldoende licht en ventilatie, kies dan voor een dakkapel. Hoewel dit meer dan genoeg reden biedt, is dit nog niet alles. De aanwezigheid van een dakkapel biedt ook meer veiligheid voor als er brand uitbreekt. In die situatie kun je namelijk, mocht je je dan in de zolderkamer bevinden, makkelijk via het raam de woning verlaten.
Waar moet je op letten bij het plaatsen van een dakkapel?
Let er wel op of je voor een dakkapel plaatsen wel of geen vergunning nodig hebt. Je kunt dit altijd navragen bij de lokale autoriteiten. Maar je kunt ook advies vragen en informatie inwinnen van een ervaren dakwerker in jouw regio. Je kunt een dakwerker in jouw regio vinden via DakPro. In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel. Bij een dakkapel met een plat dak, is het – mits je dakkapel aan bepaalde eisen voldoet, wat we zullen toelichten in het onderdeel over vergunningen – niet nodig om een vergunning aan te vragen. Het aanvragen van een vergunning is in België wel nodig voor dakkapellen met andere soorten daken.
Verder zijn er ook praktische zaken omtrent de dakkapel zelf. Denk hierbij aan de afmeting, het materiaal, het type dak en het kiezen voor een kundig dakbedrijf. Bij DakPro werken we alleen maar met erkende en kwalitatieve dakbedrijven, waardoor je gerustgesteld kunt zijn over de kwaliteit van de uitvoering hiervan. De dakwerkers die op ons platform aangesloten zijn, hebben vakkundige kennis. En zullen altijd naar je persoonlijke situatie kijken voor een goede uitvoering van een dakkapel plaatsen.
Verschillende soorten stijlen dakkapellen
Dakkapellen komen in allerlei vormen voor: dakkapellen met een plat dak, een schuin dak, een puntdak, en ook een rieten dak. Een dakkapel plaatsen met een plat dak komt grotendeels het vaakst voor en wordt meestal binnen een mum van tijd gedaan door de dakwerker. Een dakkapel met een plat dak is makkelijk te plaatsen. Verder zijn de kosten lager en het tijdsbestek waarin het kan worden geplaatst is relatief kort. Het kan namelijk vaak in één dag worden toegepast op de woning – in tegenstelling tot andere soorten dakkapellen. Een dakbedrijf is dan meestal een week lang bezig om de dakkapel te plaatsen.
Een dakkapel met een schuin dak en puntdak bieden andere voordelen. Zowel een dakkapel met een schuin dak als puntdak bieden een betere afvoer van water dan een dakkapel met een plat dak. Naast de functionaliteiten is het ook belangrijk dat de stijl waarvoor je kiest past bij de rest van je woning. Zodat het één mooi geheel wordt. Zo past bijvoorbeeld een dakkapel van riet meer bij een woning met een rieten dak.
Extra opties bij het plaatsen van een dakkapel
Er zijn ook extra opties die je kunt toepassen bij het plaatsen van een dakkapel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een insectenhor, wat erg aangenaam is gedurende de zomer. Zo worden muggen en andere insecten buiten de deur gehouden. Je kunt dan de deur open houden om frisse lucht binnen te laten, maar tegelijkertijd worden de insecten buiten gehouden. Insectenhorren worden aan de buitenkant van het raam van een dakkapel geplaatst. Ook kun je bijvoorbeeld denken aan een ventilatierooster. Waardoor je dakkapel beter kan worden geventileerd. Een ventilatierooster zorgt ervoor dat je dakkapel voorzien is van frisse lucht. Door een betere ventilatie verminder je vochtproblemen en voorkom je de vorming van schimmel in je woning, waardoor je woongenot omhoog gaat.
Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een dakkapel?
De kosten voor een dakkapel plaatsen zijn afhankelijk van tal van factoren. Denk hierbij aan het type dak waarvoor je wilt gaan, het materiaal dat je wilt gebruiken en het aantal vierkante meters. Denk hierbij ook eventueel aan de extra opties waarvoor je wilt gaan en waarmee je je wooncomfort nog meer cementeert.
Heb je een vergunning nodig bij het plaatsen van een dakkapel?
Wat betreft een vergunning, verschilt dit per situatie. In het geval dat je je dakkapel plaatst op de achtergevel van je woning, is een vergunning niet nodig, mits je voldoet aan de vereiste breedte, maximale hoogte en positionering. Als je je houdt aan bepaalde kaders, dan hoef je geen vergunning aan te vragen. In België geldt dat een dakkapel niet mag uitsteken boven de 1,75 meter. Het moet verder gaan om een dakkapel met een plat dak. De breedte is verder afhankelijk van hoe breed je gevel is. Mocht je een dakwerker inzetten via DakPro, dan kunnen zij je uiteraard altijd te hulp schieten. Naast de uitvoering, kan een dakwerker je ook van te voren helpen met de berekeningen, aangezien dit ook nodig is voor het plaatsen van een dakkapel.
Mocht je voor een ander type dakkapel willen gaan dan eentje met een plat dak, dan dien je een vergunning aan te vragen. Ongeacht of het gaat om je voorgevel of achtergevel. De regels omtrent een dakkapel op je voorgevel is wel strenger, omdat de hoeveelheid waarin het toegelaten is om te verbouwen, meestal beperkt is. Wat de invulling hier precies van is, ligt aan je gemeente. Mocht je ook speciale wensen hebben met betrekking tot de dakkapel die je wilt plaatsen, dan is het raadzaam om je te laten informeren bij je gemeente. Ook kun je je natuurlijk altijd laten adviseren door de specialisten die aangesloten zijn op DakPro.
Schakel een ervaren dakwerker in
De dakwerkers op dit platform, zijn door hun ervaringen op de hoogte van hoe gemeentelijke procedures werken. Daarom is het ook voordelig dat we op DakPro altijd één aangesloten dakwerker per regio hebben die meerdere klussen binnen dezelfde regio heeft uitgevoerd. De desbetreffende dakwerker van jouw regio weet dan ook precies hoe dit soort procedures te werk gaan, waardoor je je zorgen uit handen kunt geven.
Kies voor DakPro:
Ga snel naar: