Hoe werkt dakleer vervangen in de praktijk?

dakleer vervangen
Tips

In dit artikel zullen wij meer informatie geven over dakleer vervangen. Dakleer is een type dakbedekking die veelal wordt toegepast op platte daken. Een ander woord voor dakleer is bitumen. Bitumen is een bijproduct van ruwe olie. Het is samengesteld uit complexe koolwaterstoffen en bevat elementen zoals calcium, ijzer, zwavel en zuurstof. De kwaliteit van het materiaal hangt onder andere af van het type ruwe olie waarvan het is afgeleid. Dakleer in het algemeen gaat circa 25 jaar mee, mits je het goed onderhoudt. We zullen eerst beginnen met het uiteenzetten van de voordelen van dit materiaal. Wil je direct naar het stappenplan? Klik dan hier.

Wat zijn de voordelen van dakleer?

Bitumen is al honderden jaren een populair dakbedekking materiaal en het biedt veel voordelen. Ook in België wordt het best vaak gebruikt als dakbedekking op platte daken. De voordelen van dakleer zijn:

Het is echter belangrijk op te merken dat elk type dakbedekking zijn eigen voor- en nadelen heeft, en het is essentieel om rekening te houden met de specifieke vereisten van het dak, de lokale klimaatcondities en andere factoren bij het kiezen van het meest geschikte materiaal. De noodzaak om dakleer te vervangen kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat de levensduur verstreken is en je dakbedekking toe is aan vervanging. Ongeacht de reden, delen we graag informatie over hoe je dakleer kan vervangen.

Zelf dakleer vervangen in 8 stappen

Dakleer brandenBij minimale schade kun je ervoor kiezen om je dakbedekking te herstellen. Mocht de schade niet te overzien zijn, dan kun je beter alle dakleer vervangen. Hieronder vind je de 8 stappen om het zelf vervangen van dakleer mogelijk te maken. De materialen die je nodig hebt zijn als volgt:

 • Dakleer rollen
 • Gasbrander en brandstof
 • Onderlaag: dakvilt
 • Gereedschap voor dakinstallatie: aandrukrol, mes en meetlint
 • Gereedschap voor dak verwijdering: schop en dakspade
 • Veiligheidsuitrusting: brandwerend pak, hittebestendige handschoenen en veiligheidsbril
 • Veiligheidsmaatregelen: brandblusser
 • Ladder of steiger
 • Reinigingsmateriaal

Heb je de materialen in huis? Ga dan direct aan de slag met het stappenplan.

Mocht je dit soort technische werkzaamheden liever niet zelf willen uitvoeren, schroom dan niet om een professional in te huren voor dakleer vervangen.

De levensduur van dakleer

De levensduur van dakleer is zo’n 25 jaar. Het is belangrijk om op te merken dat een dak met dakleer als dakbedekking, zeer weinig onderhoud vereist. En met de juiste reiniging en aandacht voor eventuele noodzakelijke herstellingen, kan dakleer zelfs iets langer meegaan. Zorg er dus voor dat je onderhoudswerkzaamheden aan je dakbedekking verricht, of een vakkundige dakwerker inhuurt om dit voor je te doen, zodat je langer van je bestaande dakleer dakbedekking kunt profiteren.

Zo verleng je de levensduur van dakleer

Om de levensduur van dakleer te verlengen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

 1. Regelmatig onderhoud: Voer regelmatig inspecties uit om eventuele schade of gebreken vroegtijdig op te sporen. Repareer kleine beschadigingen direct om grotere problemen te voorkomen.
 2. Reiniging: Houd het dakleer vrij van vuil, bladeren, takken en ander afval. Verwijder regelmatig opgehoopte materialen om verstoppingen en waterophoping te voorkomen.
 3. Controleer de waterafvoer: Zorg ervoor dat de dakgoten en regenpijpen vrij zijn van verstoppingen.
 4. Bescherming tegen UV-straling: Breng een UV-bestendige coating aan op het dakleer om de blootstelling aan de schadelijke effecten van de zon te verminderen.
 5. Vermijd overbelasting: Beperk het gebruik van het dakoppervlak voor zware belastingen, zoals het plaatsen van zware objecten of intensief lopen.
 6. Snelle reparaties: Als er schade of lekkages optreden, zorg dan voor snelle reparaties om verdere verslechtering te voorkomen. Neem contact op met een professionele dakwerker om het probleem snel aan te pakken.
 7. Professionele inspecties: Laat periodiek een professionele dakinspectie uitvoeren om de algehele conditie van het dakleer te beoordelen.

Door regelmatig onderhoud, reiniging en het nemen van preventieve maatregelen kun je de levensduur van dakleer aanzienlijk verlengen.

Wat zijn de kosten voor het vervangen van dakleer?

De prijs van dakleer vervangen is afhankelijk van een breed gamma aan aspecten. Je kunt hierbij denken aan arbeidskosten, materiaal, afvoerkosten, voorrijkosten voorbereidingskosten, extra’s en opties.

De kosten zijn meestal op deze manier opgebouwd:

Natuurlijk maakt het ook uit of je de klus laat uitvoeren door een professional, maar dan laat je het wel doen door een ervaren en vakkundige dakwerker. Via de aangesloten dakwerker op DakPro krijg je altijd garantie op alle werkzaamheden. Voel je vrij om vrijblijvend een (kosteloze) offerte aan te vragen bij de aangesloten dakwerker van jouw regio.

Schakel een dakwerker in om dakleer te vervangen

Als je twijfelt om het zelf te doen, is het belangrijk om te overwegen dat het vervangen van dakleer een complexe klus is. Dit vereist specifieke kennis en vaardigheden. Dakleer vervangen omvat meer dan alleen het leggen van nieuwe dakbedekking. Het omvat ook het beoordelen van de dakstructuur, het correct verwijderen van de oude dakbedekking en het zorgen voor een goede waterdichtheid en isolatie.

Het ontbreken van ervaring en expertise kan leiden tot fouten, onvolledige installatie of zelfs schade aan het dak en de woning. Door een professionele dakwerker via DakPro in te schakelen, krijg je gemoedsrust. Maar ook de garantie van een correcte en duurzame installatie.

Vind een dakwerker in uw regio.