Mos van het dak verwijderen is een belangrijke, jaarlijkse onderhoudsklus. Hoewel mos op het dak misschien onbelangrijk lijkt, is niets minder waar. Als het mos te lang blijft zitten, kan de dakbedekking beschadigd raken en kunnen er ernstige lekkages ontstaan.
In dit artikel leren we u alles wat u moet weten over het dak ontmossen. We leren u hoe het mos op het dak terechtkomt, waarom mos schadelijk is, en hoe u het dak zelf kunt ontmossen.
Schakelt u liever een vakman in voor deze klus? Selecteer dan uw plaatsnaam op deze pagina om een lokale dakwerker te contacteren.
Hoe komt mos eigenlijk op het dak terecht?
Mos komt op verschillende manieren op daken terecht. Meestal ontstaat mos doordat de wind moszaadjes op het dak blaast. Mossen houden van schaduw en vocht. Daken die op het noorden gericht zijn—en dus minder blootgesteld staan aan de zon—zijn dan ook het meest vatbaar voor mosgroei. Hoe minder zon, hoe meer mos dus. Als er bomen rondom uw huis staan die schaduw veroorzaken, kan dat ook een aanleiding zijn voor mosgroei.
Is mos schadelijk voor het dak?
Ja, mos kan erg schadelijk zijn voor het dak. Mos verwijderen is daardoor niet alleen een klus die de aanblik van uw dak verbetert. Het is een essentieel karwei dat geregeld plaats moet vinden—minimaal eenmaal per jaar. We vatten kort samen waarom het belangrijk is om het dak geregeld te ontmossen:
- Lekkage en andere schade voorkomenMos hecht zichzelf vast aan de dakbedekking met wat rhizoiden genoemd worden. Om het eenvoudig te houden, kunt u zich dit voorstellen als wortels. In die wortels zit een grote hoeveelheid water. Op het moment dat het vriest, zetten deze wortels uit, waardoor de dakpannen scheuren of breken.Gaandeweg wordt uw dakbedekking dus poreuzer, waardoor er lekkages kunnen ontstaan. Als u niet op tijd ingrijpt, kan een onschuldig laagje mos dus aanzienlijke schade aanrichten. Een lekkage kan een hele dakconstructie aantasten en uw elektronica en meubilair binnenshuis beschadigen.
- Verminderde afwateringEen van de belangrijkste functies van een dak is het afwateren van regenwater. Als het mos zich flink over het dak kan verspreiden, kan dat de afwatering afremmen. Dit kan erg schadelijk zijn voor het dak. Het water kan namelijk makkelijker naar binnen sijpelen en uw dakconstructie beschadigen.
Kan ik het mos zelf van mijn dak verwijderen?
Ja, u kunt het mos op een aantal manieren van uw dak verwijderen. Onthoud wel dat dit een erg gevaarlijke klus is. U werkt namelijk op hoogte terwijl u intensief gereedschap hanteert. Ook heeft u, als het dak niet makkelijk te betreden is, veilige en geschikte hulpmiddelen als een ladder en stellages nodig.
Bent u geen ervaren klusser? Of neemt u liever het zekere voor het onzekere? Schakel dan een ervaren dakwerker in om deze klus veilig en snel voor u uit te voeren.
Hieronder leggen we twee bekende ontmossingsmethodes uit. We beginnen met de standaardmethode, waarbij u een hark, voegenkrabber en hogedrukspuit hanteert. Daarna vervolgen we met een methode die azijn gebruikt.
Zelf mos verwijderen
Benodigdheden: hark, voegenkrabber, of borstel; bezem, hogedrukspuit, ladder.
- Klim het dak op.
- Gebruik de hark, voegenkrabber of borstel om het mos los te maken en de grote stukken mos te verwijderen.
- Als het meeste mos losgeraakt of verwijderd is, spuit u het dak schoon met de hogedrukspuit.
- Als er kleine stukjes mos overblijven, kunt u die met de voegenkrabber verwijderen. Spoel het dak nogmaals na met de hogedrukspuit.
Als optionele laatste optie, kunt u een moswerend middel zoals een coating gebruiken om toekomstige mosgroei te voorkomen. In de laatste alinea van dit artikel, vertellen wij u in het kort over moswerende middelen.
Mos verwijderen met azijn
Azijn is een minder bekend, maar zeer effectief huismiddel om het dak effectief te ontmossen. Het mooie aan azijn is dat het een voordelige optie is. Voor enkele euro’s heeft u al snel een paar liter azijn in huis.
Benodigdheden: azijn (min. 1 liter), een hark, voegenkrabber, of borstel; een spuit, kwast, of verfroller; een tuinslang of hogedrukspuit.
- Klim het dak op.
- Verwijder de grove stukken mos met de hark, borstel of voegenkrabber.
- Breng vervolgens de azijn aan op de aangetaste dakbedekking. U kunt de azijn verdunnen met water, maar dat hoeft niet. Onverdunde azijn is het meest effectief. U kunt de azijn op verschillende manieren aanbrengen. Zo kunt u een plantenspuit met azijn vullen of een verfkwast of verfroller gebruiken om de dakbedekking te bestrijken.
- Laat de dakbedekking minimaal een uur met rust. De azijn heeft namelijk tijd nodig om in de dakbedekking te trekken en het mos te doden.
- Pak de tuinslang of hogedrukspuit en spuit het dak schoon. Het mos is als het goed is grotendeels verwijderd.
- Gebruik tot slot de voegenkrabber om overgebleven stukken mos te verwijderen. Spuit het dak zo nodig nogmaals schoon.
Hoe gaat een dakwerker te werk?
Een dakwerker gaat op een soortgelijke manier te werk als we hierboven beschreven. Daken die niet al te verontreinigd zijn, worden met een hogedrukspuit en zonder een reinigingsmiddel gekuist. Als het dak grondig vervuild is, maakt de dakwerker gebruik van een reinigingsmiddel nadat het dak schoongespoten is. Het kan enkele uren (en in sommige gevallen meerdere dagen) duren voordat het middel in de dakbedekking getrokken is. Tot slot kan de dakwerker het dak nabehandeling met een coating. Het dak wordt daardoor minder snel vatbaar voor mos- en algengroei.
Hoe voorkom ik mosvorming op het dak?
Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er een aantal effectieve ingrepen waarmee u de aangroei van mos en algen kunt tegengaan. We bespreken hieronder drie populaire methodes.
Het dak impregneren/hydrofoberen
Bij deze aanpak wordt het dak behandeld met een doorzichtig middel dat ervoor zorgt dat het dak droger dan normaal blijft. Hierdoor wordt mosgroei bemoeilijkt en weert het dak vanzelf de aanhechting van vuil af.
Het dak coaten
Het aanbrengen van een laag coating zorgt er ook voor dat uw dak een vuil- en vochtwerende werking krijgt. In tegenstelling tot doorzichtig impregneermiddel, verschijnt coating in verschillende kleuren.
Ventilatiedakpannen aanbrengen
Met ventilatiepannen zorgt u ervoor dat het dak snel opdroogt na regenval, waardoor er minder snel mos zal gaan groeien.
Vakman nodig?
Gaat u liever niet zelf het dak op? Dat is erg verstandig. Door deze klus aan een dakwerker over te laten, garandeert u dat de klus makkelijk en snel wordt uitgevoerd.
Via DakPro kunt u gelukkig eenvoudig een lokale dakwerker inschakelen. Het enige wat u hoeft te doen, is uw plaatsnaam te selecteren op deze pagina. 24 uur per dag bereikbaar voor spoedklussen, ook in het weekend!