Hoe kan het mos op mijn dak verwijderd worden?

Mos op dak
Tips
,

Het dak wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is simpelweg onmisbaar als bescherming tegen weer en wind. Helaas kunnen er met de tijd verschillende soorten mos een weg banen naar de bovenkant van ons huis en onvermijdelijke schade veroorzaken. Het ontmossen van uw dak is niet alleen een goede keuze voor een schoon dak. Het is ook een essentiële keuze om de levensduur van uw dak te verlengen en toekomstige problemen te voorkomen. Het is namelijk erg schadelijk voor uw dakbedekking, aangezien de wortels van mossen groeien tot in het binnenste van uw dakbedekking. In deze gids nemen we u mee door de redenen waarom dak ontmossen van cruciaal belang is, hoe u mosgroei kunt herkennen, bieden we een stappenplan voor het ontmossen van uw dak en geven we een aantal preventieve maatregelen die u kunt nemen.

Waarom dak ontmossen?

Het ontmossen van een dak is een belangrijke onderhoudstaak met diverse voordelen, maar ook enkele nadelen. Hier zijn enkele redenen waarom het ontmossen van een dak een verstandige beslissing kan zijn:

 • Langere levensduur: Mosgroei kan de levensduur van een dak aanzienlijk verkleinen. Door regelmatig uw dak te ontmossen blijft uw dak effectief functioneren en zal uw dak minder snel schade oplopen door hevige regen en onweersbuien.
 • Schade voorkomen: Mos hecht zich aan dakmaterialen en houdt gemakkelijk vocht vast, wat leidt tot schade aan dakbedekking en structuren. Vooral wanneer het vriest zal de schade toenemen, aangezien het vocht uitzet waardoor de dakbedekking wordt beschadigd. Door het ontmossen uw dak voorkomt u deze structurele problemen en mogelijke lekkages.
 • Uiterlijk van uw dak verbeteren: Mosgroei kan het uiterlijk van uw dak aanzienlijk aantasten. Vaak valt een dak als eerst op bij het bekijken van een huis. Ontmossing van uw dak maakt niet alleen het huis mooier, maar verhoogt ook de waarde van uw huis.
 • Gezondheidsproblemen voorkomen: Mos kan allergenen en sporen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Door het dak te ontmossen, vermindert u het risico op allergieën.
 • Dakgaranties behouden: Sommige dakgaranties vereisen regelmatig onderhoud, waaronder het ontmossen van uw dak. Door aan deze vereisten te voldoen, behoudt u de geldigheid van uw garantie en voorkomt u mogelijke problemen met claims in de toekomst.
 • Verminderde energie-efficiëntie: Mos vormt een laag over het dak die de zonnestraling kan reflecteren. Hierdoor kan de isolatie van het dak minder effectief zijn. Dit kan resulteren in hogere energiekosten voor het verwarmen of koelen van het gebouw.
 • Esthetisch onaantrekkelijk: Mos bedekt het dak met een groene, wollige laag die er onverzorgd en onaantrekkelijk uitziet. Dit kan de esthetische waarde van het huis verminderen en de waarde negatief beïnvloeden.

Echter zijn er ook enkele nadelen van het ontmossen van uw dak:

 • Kosten: Het professioneel laten ontmossen van een dak brengt kosten met zich mee. Hoewel het een investering is in de duurzaamheid van uw dak, moeten de kosten wel afgewogen worden tegen de voordelen die u eruit haalt.
 • Tijdsinvestering: Wanneer u ervoor kiest om zelf uw dak te ontmossen, kan dit aanzienlijk veel tijd en moeite kosten. Dit is vooral afhankelijk van de grootte en de mate van mosgroei op het dak
 • Mogelijke schade: Wanneer uw op een onjuiste manier uw dak ontmost kan dit schade veroorzaken. Bijvoorbeeld de verkeerde druk bij een hogedrukreiniger kan leiden tot beschadiging van de dakbedekking.
 • Blootstelling aan chemicaliën: Als u beslist om zelf u dak te ontmossen, houdt dan ook zeker rekening met chemicaliën. Neem beschermende maatregelingen om blootstelling te verminderen en gezondheidsrisico te vermijden.

Hoe herkent u mos op uw dak

Het herkennen van mos is essentieel om vroegtijdig in te grijpen en mogelijke schade te voorkomen. Mos op het dak manifesteert zich vaak als een zachte, groene laag die zich over de dakpannen verspreid. Het kan zich met name ophopen in de voegen en langs de randen van het dak, omdat vocht zich hier gemakkelijk verzamelt. Vooral in schaduwrijke gebieden met beperkte blootstelling aan zonlicht groeit mos goed. Bij vochtig weer kan het mos dan zelfs glad aanvoelen. Daarnaast kunnen veranderingen in kleur, variërend van groen tot bruin en geel aanwijzingen zijn van de aanwezigheid van mos.

Dakpannen ontmossen

Het ontmossen is net zo essentieel als het herkennen van mos op uw dak. Het moet zo snel mogelijk verwijderd worden om de levensduur van uw dak te verlegen en verdere schade te voorkomen. Na verloop van tijd kunnen dakpannen bedekt raken met een laag mos, dit maakt niet alleen uw dak minder mooi, maar tast ook de structuur van het dak aan.

Er zijn verschillende effectieve manieren om dakpannen te ontmossen, die later in deze blog nog terugkomen. Het resultaat is niet alleen een visueel aantrekkelijker dak, maar ook een verhoogde duurzaamheid van de dakpannen. Het regelmatig ontmossen van de dakpannen is een investering in een langere levensduur en een mooi dak.

Zelf doen of een dakwerker inschakelen?

Mos op dak

Het besluit om zelf uw dak te ontmossen of een professionele dakwerker in te schakelen, hangt af van verschillende factoren, waaronder uw eigen ervaring met een dak ontmossen, de hoeveelheid mos op het dak en de beschikbare tijd. Zelf ontmossen is natuurlijk goed voor de portemonnee, maar het vereist wel de juiste kennis, vaardigheden en het gebruik van geschikte middelen.

Het inhuren van een dakwerker biedt voordelen op het gebied van expertise en efficiëntie. Professionele dakwerkers hebben ervaring met verschillende dakmaterialen en weten hoe ze mossen veilig en effectief moeten verwijderen. Ze beschikken over professionele middelen, die de klus aanzienlijk kunnen versnellen en de kans op schade aan het dak zo klein mogelijk maakt. Bij grotere dakoppervlakken, complexe dakstructuren of als u simpelweg niet zeker bent van uw eigen vaardigheden, is het overwegen van een professionele dakwerker vaak de beste keuze. Zo wordt het risico op mogelijke problemen en schade aan het dak aanzienlijk verkleind.

Stappenplan om een dak te ontmossen

Stap 1: Voorbereiding

 • Veiligheid: Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg er daarnaast voor dat de ladder stevig is geplaatst op een vlakke ondergrond.
 • Inspectie: Inspecteer het dak voordat u begint met ontmossen. Repareer eventuele schade eerst!
 • Verwijder losse bladeren en vuil: Veeg of blaas losse bladeren, takken en ander vuil van het dak. Zo voorkomt u eventuele gladheid
 • Kies een reinigingsmiddel: Kies een geschikt reinigingsmiddel. Dit kan een commercieel product zijn uit de winkel, maar ook een zelfgemaakt middel met water en zeep of bleekmiddel.

Stap 2: Werkzaamheden

 • Reinigingsmiddel aanbrengen: Breng het reinigingsmiddel gelijkmatig aan op het dak met behulp van een hogedrukspuit of een borstel. Begin van onder naar boven.
 • Laat het reinigingsmiddel inwerken: Laat het reinigingsmiddel inwerken. De tijd kan variëren, maar meestal moet het reinigingsmiddel even inwerken om het mos los te maken.
 • Reinig het dak: Gebruik een zachte borstel om het losgekomen mos van het dak te schrobben. Tip: Werk hier van boven naar beneden om te voorkomen dat er water onder de dakbedekking komt.
 • Spoel het dak af: Wanneer het mos is verwijderd kunt u het best grondig uw dak spoelen. Zo wordt losgekomen mos en de resten van het reinigingsmiddel weggespoeld

Stap 3: Nabehandeling

 • Overweeg preventieve maatregelen: Overweeg het aanbrengen van dakcoating of een moswerend middel om de mosgroei in de toekomst te verminderen.
 • Herstel eventuele schade: Controleer opnieuw uw dak op schade na het ontmossen en repareer eventuele lekkages.
 • Herbeoordeling: Beoordeel of u tevreden bent met het resultaat. Zo niet, dan kunt u het proces herhalen.

Beste producten om een dak te ontmossen

Keukenmiddel

Een oplossing van 50% water en 50% javel is een zeer efficiënt middel om mossen en algen te bestrijden. De oplossing kunt u aanbrengen door middel van een lage drukspuit, een borstel of een mop. Laat de oplossing vervolgens minimaal 30 minuten intrekken, zodat alle aanslag loskomt. Veeg of schrob alle aanslag weg en spuit daarna met water uw dak schoon voor het beste resultaat.

Ontmossingsproducten

Bij het kiezen van een product is het belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen. Daarnaast moet u kijken of het product geschikt is voor de dakbedekking die u heeft. Ook is het handig om recensies te lezen en om advies te vragen bij specialisten op het gebied van ontmossen, zoals dakwerkers.

De beste producten uit de winkel zijn:

 • Wolman deckstrip power cleaner
 • Wet & forget moss, mold, mildew & algae stain remover
 • 30 seconds outdoor cleaner
 • Moss B ware
 • Zinsser jomax roof cleaner and mildew stain remover

3 tips voor het weghalen van mos

Ongeacht of je het zelf doet of een professionele dakwerker inschakelt, zijn hier enkele aanvullende tips:

 • Zorg voor de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van geschikte kleding, een veiligheidsharnas en een stabiele ladder.
 • Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de dakbedekking kunnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan mildere reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor dakoppervlakken.
 • Voorkom dat het verwijderde mos in de dakgoten terechtkomt, omdat dit verstoppingen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je de dakgoten schoonmaakt na het verwijderen van het mos.

Korstmos laten verwijderen door een dakwerker

Wij adviseren altijd om het verwijderen van korstmos op uw dak over te laten aan een professional, omdat de aanpak kan verschillen per dakbedekking en per situatie van korstmosgroei op het dak. Een dakwerker heeft de expertise, ervaring en de juiste gereedschappen om korstmos op het dak veilig en effectief te verwijderen. Vanwege de sterke hechting van korstmos aan de dakbedekking, kunnen methoden zoals chemische behandelingen met specifieke biociden of manuele verwijdering onder lage druk vereist zijn. Het is cruciaal om methoden te gebruiken die het korstmos effectief verwijderen zonder de dakbedekking te beschadigen. Dakwerkers zullen ook de nodige veiligheidsmaatregelen nemen en ervoor zorgen dat het dak niet wordt beschadigd tijdens het proces.

Professionals kunnen ook adviseren over preventieve behandelingen om toekomstige groei van korstmos te verminderen. Dit kan het aanbrengen van een moswerend middel of regelmatige dakinspecties om te verzekeren dat voorwaarden die gunstig zijn voor korstmosgroei, zoals vocht en schaduw, worden geminimaliseerd. Door een professional in te schakelen, kunt u er zeker van zijn dat uw dak grondig wordt gereinigd en beschermd tegen verdere schade.

Prijzen van een dak ontmossen

De kosten voor het ontmossen kunnen flink variëren afhankelijk van de grootte van het dak, de hoeveelheid mos en het type dakbedekking. Als u besluit om het dak zelf te ontmossen, dan zijn er alleen kosten voor de middelen die u gebruikt. Professionele dakreiniging brengt ook kosten met zich mee, deze zijn afhankelijk van bovenstaande factoren. De aangesloten dakwerkers maken graag een vrijblijvende inschatting van de kosten voor u. Vraag bij de dakwerker in uw woonplaats naar de mogelijkheden.

Preventieve maatregelen

Door het nemen van preventieve maatregelen kan mos op het dak voorkomen worden. Hieronder staan enkele tips om mosgroei op uw dak te verminderen:

 • Mos houdt van vochtige en schaduwrijke omgevingen. Probeer takken en obstakels die het zonlicht tegenhouden weg te halen, zodat uw dak niet meer in de schaduw staat. Daarnaast zorg dit voor een betere luchtcirculatie.
 • Verwijder regelmatig bladeren, takken en ander organisch materiaal van het dak. Deze materialen fungeren als voedingsbron voor mosgroei.
 • Zorg dat de dakgoten schoon zijn en dat het water makkelijk door kan lopen. Stilstaand water creëert een ideale omgeving voor mosgroei.
 • Overweeg bij het kiezen van een nieuwe dakbedekking materialen die van nature mos afwerend zijn, zoals zink of leisteen.
 • Overweeg antimosspray die speciaal is ontworpen voor daken. Deze spray voorkomt en remt mosgroei.
 • Controleer regelmatig het dak op beschadigingen. Losse dakpannen of scheuren in het dak kunnen als toegangspunten dienen voor mos.
 • Wanneer het dak al bedekt is met mos, overweeg dan professionele reiniging. Zo voorkomt u mogelijke schade aan het dak, deze schade kan in de toekomst weer leiden tot mosgroei.

Het ontmossen van uw dak is dus niet alleen belangrijk om de aantrekkelijkheid van uw huis te behouden, maar ook een cruciale taak voor de levensduur en de functionaliteit van uw dak. Door regelmatig mos te verwijderen, behoudt het dak zijn structurele integriteit, vermindert het de kans op lekkages en blijft het visueel aantrekkelijk. Hoewel er kosten en tijd aan verbonden zijn is het wel een waardevolle en verstandige investering voor de toekomst. De voordelen, zoals een verlengde levensduur en het voorkomen van potentiële schade, zijn simpelweg te waardevol om te negeren. Of u nu kiest voor zelf ontmossen met huismiddelen of professionele hulp inschakelt, het behoud van dakgaranties en preventieve maatregelen zijn essentieel. Door deze maatregelen te nemen, investeert u niet alleen in een gezond dak, maar ook in de waarde en uitstraling van uw huis op de lange termijn.

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.