Ben je eigenaar van een zelfstandige woning? Dan ben je sinds 1 januari 2020 verplicht om je dak te isoleren volgens de Vlaamse dakisolatienorm. Voor veel woningeigenaren is het onduidelijk wat deze norm precies inhoudt, en hoe zij hun huis eraan kunnen laten voldoen.
In dit artikel geven wij je antwoorden op deze vragen. Wij leggen je uit wat de dakisolatienorm betekent en hoe je je dak op de juiste manier isoleert.
Wat is de dakisolatienorm in Vlaanderen?
De dakisolatienorm is sinds 1 januari 2020 geldig en verplicht woningeigenaren om hun dak te isoleren. In het kort omvat de Vlaamse dakisolatienorm de volgende punten:
- De norm geldt voor alle zelfstandige huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten waren op het elektriciteitsnet. De dakisolatienorm is dus ook van toepassing op appartementen en studio’s.
- De dakisolatie moet een warmteweerstand (R-waarde) hebben van minimaal 0,75m² K/W (wij leggen hieronder uit wat dit betekent).
- De norm is niet van toepassing op kamers én daken die kleiner zijn dan 2m².
- Daken die niet voldoen aan de norm krijgen strafpunten. Wij leggen hieronder uit wat dat inhoudt.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn dak voldoet aan de isolatienorm?
We legden hierboven uit dat je verplicht bent om je dak te isoleren totdat het een warmteweerstand heeft met een R-waarde van minimaal 0,75m² K/W. Dat is een nogal technisch verhaal, en voor de meeste mensen niet geheel begrijpelijk.
Eenvoudiger gezegd, moet je een isolatielaag plaatsen van ongeveer 3 tot 4 centimeter. Dit komt overeen met de minimale waarde van 0,75m² K/W. Hoeveel isolatiemateriaal je precies nodig hebt, hangt af van het type isolatiemateriaal. Je kunt dit gelukkig eenvoudig uitzoeken. Het plaatsen van het isolatiemateriaal is een ander verhaal. Voor een onervaren klusser kan dit een lastig karwei zijn. Wij raden je daarom aan om je dak door een ervaren dakwerker te laten isoleren.
Handig om te weten: als je zolder niet bewoond is en geen verwarming heeft, kun je in plaats van het dak de zoldervloer isoleren. Je voldoet hierbij volledig aan de norm. Het plaatsen van zoldervloerisolatie is gelukkig erg eenvoudig, zelfs voor iemand zonder kluservaring. Dit kan dus een uitstekende optie zijn om te voldoen aan de dakisolatienorm.
Wat als ik niet voldoe aan de dakisolatienorm?
Als een dak niet voldoet aan de dakisolatienorm, kunnen er strafpunten worden toegewezen aan de betreffende woning. Het woord strafpunten klinkt misschien heel kinderlijk, maar deze strafpunten kunnen vervelende gevolgen hebben. Als het maximale aantal strafpunten (15) aan een woning wordt toegekend, kan die woning ongeschikt worden verklaard. Dat betekent dat je de woning niet mag verhuren totdat deze voldoet aan de dakisolatienorm.
Let ook op de volgende punten:
- Een ongeschikt verklaarde woning mag nog wél bewoond worden. Als er een huurder in de woning zit, mag die daar blijven wonen totdat het huurcontract verloopt.
- Als het dak van een appartementengebouw niet voldoet aan de isolatienorm, krijgt ieder appartement in het gebouw evenveel strafpunten.
- Als de eigenaar van een ongeschikt verklaarde woning niet binnen één jaar voldoet aan de isolatienorm, riskeert hij een boete. Deze regel geldt niet als je bewoner én eigenaar van de betreffende woning bent.
Hoe kan ik bewijzen dat mijn woning aan de dakisolatienorm voldoet?
Je kunt op drie manieren aantonen dat je woning voldoet aan de dakisolatienorm:
- Met het postinterventiedossier (PID) van de betreffende woning. In dit document staat allerlei bouwkundige informatie over de woning, inclusief de isolatiewaarde van het dak.
- Met een energieprestatiecertificaat (EPC). Dit certificaat vermeldt het energieverbruik van een woning. Als je geen EPC hebt, kun je die door een gecertificeerde energiedeskundige laten opstellen.
- Met een bouwplan of factuur.
Dakwerker nodig?
Voldoet je huis nog niet aan de Vlaamse dakisolatienorm? Dan kun je je dak het beste zo snel mogelijk laten isoleren. Om te garanderen dat je dak op de wettelijk verplichte manier geïsoleerd wordt, is het belangrijk om een ervaren dakwerker in te schakelen. Gelukkig kun je dat via DakPro gemakkelijk en eenvoudig doen. Selecteer je plaatsnaam op deze pagina en kom direct in contact met een lokale dakwerker!