Dakbedekking vervangen of laten plaatsen
Wil je dakbedekking laten plaatsen of je oude dakbedekking laten vervangen? Dan is het belangrijk om erachter te komen welke opties je tot je beschikking hebt. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende materialen en manieren van plaatsing waaruit je kunt kiezen. Belangrijk is dat je uiteindelijk de juiste dakbedekking voor jouw type dak vindt. Daarnaast kan het type dakbedekking ook invloed hebben op de kosten, denk hierbij eventueel aan onderhoud en isolatie. Graag laten we je zien welke opties je hebt en welke voor-en nadelen daaraan zitten.
Welk type dakbedekking past bij mijn woning?
Je kunt altijd in overleg met de dakwerker zoeken naar de voor jouw geschikte oplossing. Het type dakbedekking ligt uiteraard aan waar jij naar op zoek bent, bijvoorbeeld:
- Het uiterlijk
- De waterdichtheid van je dak
- De bijdrage die het levert aan geluidsdemping
- Ook ligt het aan het dak zelf
Voor dakbedekking op platte daken, wordt vaak gekozen voor de materialen bitumen, EPDM en PVC. Wat betreft schuine daken, gaan mensen over het algemeen voor dakpannen als dakbedekking. Dit geldt ook in België, omdat dakpannen goede bescherming bieden tegen neerslag en kou. Dakpannen zijn niet de enige optie, je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld dakleien en metalen daken. Alle soorten dakbedekking geven weer een andere draai aan je woning.
Wat is de functie van je dak?
Naast de esthetische waarde, is het ook belangrijk om naar functie te kijken. Als het bijvoorbeeld gaat om daken op schuurtjes en tuinhuisjes, dan is waterdichtheid belangrijk en speelt geluidsdemping juist een minder belangrijke rol. Bij de daken van schuurtjes en tuinhuisjes kiest de dakwerker bijvoorbeeld vaak voor bitumen of dakshingles (bitumen met glasvezel).
Dakbedekking laten onderhouden
Het is raadzaam om je dak minstens twee keer per jaar te controleren en indien nodig te onderhouden. Het onderhoud is ook deels afhankelijk van het type materiaal. Bijvoorbeeld bitumen dakbedekking heeft een grote kans op versplinteringen gedurende de winter, doordat het materiaal dan harder wordt. Om het dak niet onnodig te laten beschadigen, is het belangrijk om controles uit te voeren. Naast het type materiaal, speelt ook het type dak een rol. Zo vereist een plat dak over het algemeen genomen iets meer onderhoud dan een schuin dak, omdat op een plat dak makkelijker dingen blijven liggen (zoals bladeren, vuil etc.).
Welke soorten dakbedekking zijn er?
Zo heb je bitumen dakbedekking, wat ook wel beter bekend staat als golfplaat. Bitumen dakbedekking is een vorm van dakleer die meestal wordt geplaatst op platte daken. Het materiaal is waterdicht en heeft een verrassend lange levensduur (soms wel 30 jaar of langer). Deze keuze van dakbedekkingsmateriaal kan voordelig zijn voor traditioneel platte daken en wordt gemakkelijk aangebracht doordat het met lijm aan de onderlaag kan worden geplakt. Verder wordt bij deze vorm van dakbedekking ook vaak een grindlaag toegevoegd als extra bescherming!
Daarnaast heb je EPDM dakbedekking. EPDM is een vorm van rubber die bestaat uit 4 hoofdonderdelen, die ook samen de afkorting ‘EPDM’ vormen. Het gaat hierbij om de stoffen Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Het wordt ook wel EPDM folie genoemd. Dit materiaal is goed voor de meeste dakvormen maar wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken. Een voordeel van EPDM is dat het gemakkelijk over oude dakbedekkingen kan worden geplaatst, wat het zeer geschikt maakt voor renovaties. Ook wordt het vaak als onderlaag voor groendaken gebruikt, dit grotendeels vanwege het feit dat het materiaal wortelbestendig is. Verder kan EPDM op verschillende manieren worden geplaatst. Onder andere door het lijmen van rollen EPDM folie, maar bijvoorbeeld ook door het plaatsen van een op maat gemaakte laag folie voor je dak. Wat goed is om te weten, is dat EPDM dakbedekking bijna geen onderhoudskosten heeft.
Een andere optie voor dakbedekking betreft PVC dakbedekking. PVC is een vorm van kunststof die zorgt voor waterdichte daken en goed is voor temperatuurregulatie. Het wordt meestal geplaatst op platte daken of daken met een lichte hellingsgraad. PVC kan in de vorm van platen of als folie worden geplaatst op je dak. Wat wel zo is, is het feit dat PVC niet over alle oude dakbedekkingen kan worden geplaatst. Dat is handig om te weten in het geval van een renovatie. Een voordeel van PVC is echter dat het makkelijk te bewerken is en bestaat uit volledig recyclebaar materiaal, waardoor het een zeer ecologisch verantwoorde keuze is. Verder vereist het minimaal onderhoud.
Groendak is een dak met speciaal aangelegde tuinen erop, meestal bestaande uit vetplantjes (dit vanwege hitte bestendigheid) of verschillende soorten kruiden en grassen. Groendak is een zeer milieubewuste keuze, dit omdat het kan bijdragen aan het beschermen van bedreigde diersoorten zoals bijen en vlinders. Ook draagt de laag vegetatie van een groendak bij aan de geluidsisolatie. Groendaken kunnen zowel op platte als op schuine daken worden geplaatst.
Let hierbij echter wel op: het is belangrijk dat een groendak op een waterdichte dakbedekking wordt geplaatst. Een sedum dak (bitumen, epdm), een groendak met sedum plantjes, is een interessante optie – aangezien sedum zelfstandige vetplantjes zijn die zichzelf in stand kunnen houden en verder groeien. Net als andere groendaken heeft een sedum dak een waterdichte ondergrond nodig, waar bitumen en EPDM uiterst geschikt voor zijn.
Wat betreft leien dakbedekking, kun je twee soorten onderscheiden: natuurleien en kunstleien. Natuurleien zijn gemaakt van natuursteen en komen in verschillende vormen en kleuren. Dit materiaal geeft een erg natuurlijke uitstraling aan je huis. Ook hebben natuurleien een zeer lange en unieke levensduur wat op gemiddelde basis begint van 80 jaar en oploopt tot wel 100 (!) jaar. Het geeft niet alleen een unieke uitstraling aan je huis, maar biedt ook stevige bescherming tegen temperatuurverschillen en weersomstandigheden zoals stormen. Natuurleien hebben een levensduur waardoor het je hele leven mee kan gaan, maar dit materiaal is wel relatief duur.
Kunstleien daarentegen zijn stukken goedkoper. Ze zijn gemaakt van vezelcement en kunststofvezels. De lage prijs en – alsnog wel – goede kwaliteit is vaak een reden voor consumenten om te gaan voor kunstleien als dakbedekking. Ook kunstleien kunnen goed tegen een stootje en bieden prima bescherming tegen temperatuurverschillen en weersomstandigheden.
Sandwichpanelen dak (aluminium) bieden veel isolatie: niet alleen op het gebied van akoestische isolatie, maar wegens de stevigheid is het ook brandwerend en inbraakwerend. Behalve de lange levensduur van aluminium, is het ook makkelijk te onderhouden. Aluminium sandwichpanelen trekken over het algemeen geen stof of zand aan. Ook voor aluminium als materiaal, zijn er verschillende opties. Naast de sandwichpanelen, kun je bijvoorbeeld ook denken aan metalen dakplaten (staal/aluminium).
Een koperen dakbedekking wordt door velen gewaardeerd wegens de stijlvolle uitstraling. Ook is koper zeer milieuvriendelijk omdat het 100% te recyclen is. Een unieke eigenschap van koper is dat de kleur gedurende de jaren verandert, waardoor het dak nooit eentonig blijft. Koper is verder onderhoudsvrij en niet brandbaar.
Net als koper is zink een natuurlijk materiaal. Zink is flexibel, waardoor het makkelijk aan te passen is aan elke dakvorm. De levensduur van natuurlijk materiaal is – bijvoorbeeld net als de natuurleien – rond de 100 jaar. Dit geldt ook voor zink, waardoor je je nooit hoeft zorgen te maken over de houdbaarheid van dit soort dakbedekking.
Wat kost het aanleggen van dakbedekking?
Dit is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. De hoogte van de prijs hangt bijvoorbeeld af van de door jouw gekozen dakbedekking en het uurloon van de dakwerker. Daarnaast natuurlijk ook de dak afmetingen en het bereikbaarheid van het dak. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.
Schakel een dakwerker in
Sta je na het lezen van al deze verhalen ook te popelen om je dakbedekking uit te voeren? Schakel een vakkundig dakwerker in via DakPro!
Kies voor DakPro:
Ga snel naar: