DakPro België
DakPro logo

Dakisolatie laten plaatsen?

1. Probleem?

Is je dak beschadigd, heb je een lek of ander dakproblemen?

2. Zoek en bel

Zoek op je woonplaats, zo vind je een dakwerker bij jou in de buurt.

3. Oplossing

De dakwerker komt direct naar u toe met een professionele oplossing.

Dakisolatie laten aanbrengen in je woning

Dakisolatie is een prima manier van geld besparen, doordat er minder warmte gestookt hoeft te worden tijdens de winter vanwege de geïnstalleerde isolatie die de kou van buiten tegenhoudt. Omgekeerd kan goede isolatie in de warmere maanden juist extra hitte opvangen waardoor het huis koeler blijft en er sprake is van een bevorderend effect op het woongenot. Tevens verhoog je met een goed geïsoleerd dak ook nog eens de waarde van je woning. Genoeg motivatie dus voor het aanschaffen of verbeteren van je dakisolatie.

Hoe kan je de dakisolatie laten verbeteren?

Dakisolatie kun je op meerdere manieren laten installeren in je woning. Welke manier het beste werkt, zal liggen aan het type dak dat je hebt en de structuur van je woning. Om je dakisolatie te verbeteren is het belangrijk om daar dus allemaal rekening mee te houden. Niet alle daken zijn namelijk hetzelfde, een plat dak bijvoorbeeld wordt niet op dezelfde manier geïsoleerd als een schuin dak.

Dakisolatie verbeteren kan door het aanbrengen van extra materiaal, waardoor je een extra isolatielaag aanbrengt. Mocht je het fijner vinden, dan kun je eventueel ook de oude laag weghalen en juist een nieuwe laag aanbrengen. We raden echter aan om het te behouden, want extra isolatiemateriaal is een verbetering voor je dakisolatie.

Een uitzondering hierop en aanraden om wél een volledige vervanging toe te passen, is als de huidige isolatie niet goed is gedaan, waardoor er – bijvoorbeeld in het geval van een houten dak – geen vocht weg kan en als gevolg daarvan het hout gaat rotten. Een goed geplaatste dakisolatie is dus van cruciaal belang voor niet alleen een goed geïsoleerd huis, maar ook voor het voorkomen van problemen aan je dak.

Schakel direct een dakwerker in

Dakisolatie van een plat dak

De dakisolatie van een plat en hellend dak wordt beiden op een andere manier gedaan. Bij de isolatie van platte daken wordt er namelijk over het algemeen van buiten geïsoleerd. Dit wordt gedaan door bovenop het platte dak isolatie materiaal te installeren. Meestal gaat dit gepaard met het verwijderen van de dakbedekking. Die moet namelijk worden verwijderd om plaats te maken voor het onderliggende isolatie materiaal. Vervolgens, als alles is geïnstalleerd, wordt de dakbedekking boven op het isolatiemateriaal geplaatst om het af te dichten. Plat dak isoleren van binnenuit word over het algemeen afgeraden. Dit vanwege bijkomende problemen. De isolatie van een plat dak word daarom meestal door de vakman langs de buitenzijde gedaan.

Dakisolatie bij hellende daken

dakisolatie

Echter, bij hellende oftewel schuine daken, is er sprake van iets meer keuzevrijheid. Deze daken kunnen namelijk of van buiten (warm dak methode) of van binnen (koud dak methode) worden geïsoleerd. Wel wordt een hellend dak meestal aan de binnenkant geïsoleerd. Bij nieuwbouw of renovatie is isoleren langs de buitenkant veelal ook mogelijk. Een groot voordeel is dat, door harde isolatiepanelen, de isolatielaag op geen enkel punt kan worden onderbroken en er geen ruimte is voor koudebruggen die de isolatielaag hinderen.

Het is belangrijk dat je bekend bent met beide manieren om een weloverwogen keuze te maken. Je kunt natuurlijk ook altijd om advies vragen van de dakwerker die je inzet.

De verschillende manieren om een dak te laten isoleren

Veel mensen denken dat eerst de pannen van het dak moeten worden gehaald om het dak te isoleren. Er zijn echter verschillende manieren om je dak te laten isoleren.

Welke soorten dakisolatie zijn er?

glaswol isolatie

Dakisolatie heeft veel invloed op de woning. Een groot deel van ons tijd brengen we door in onze woning. De luchtkwaliteit binnen de woning heeft ook invloed op je gezondheid. Goede isolatie zorgt niet alleen voor energiebesparing en een lagere rekening, maar ook voor een prettig binnenklimaat en meer wooncomfort.

Zoals met alle vormen van bouwen of renoveren, is het materiaal wat je gebruikt essentieel om je beoogde resultaten te bereiken. Hieronder nemen we even door wat je opties zijn en hoe je de verschillende materialen kan toepassen voor jouw dakisolatie!

Op welke manieren kan je zelf een dak isoleren?

Mocht je een hellend dak hebben met dakpannen, dan is het mogelijk om zelf aan de binnenkant de dakisolatie uit te voeren. Doe dit alleen als je eerder ervaring hebt gehad met klussen en kennis van zaken hebt en een gemiddelde klusser bent. Wees er wel van bewust dat een slechte plaatsing van de isolatie langdurige, nare gevolgen heeft. Denk hierbij aan vieze schimmels, allerlei vochtproblemen en het verliezen van kostbare warmte.

De isolatie aan de buitenkant, of het nu gaat om een hellend of plat dak, is aan te raden om over te laten aan een ervaren dakwerker. Een plat dak op zichzelf kun je ook beter laten isoleren door een professional. Er is namelijk een grote kans op vochtvorming op het dak en schimmel als de isolatie van het dak fout verloopt. Je kunt beter investeren en het laten uitvoeren door een deskundige, waardoor je op de lange termijn – door goede isolatie – juist geld bespaart. Anders kost het juist meer.

Hoe weet je of je dak goed geïsoleerd is?

Om de kwaliteit van je dakisolatie te checken kunnen er verschillende methodes gebruikt worden. Zo kan er gekeken worden naar de rd waarde van de isolatie, ook wel r waarde genoemd. Bij de rd of r waarde van dakisolatie wordt er gekeken naar de tempratuur van de dakisolatie. De rd waarde berekenen kan gedaan worden aan de hand van de volgende formule R = d / λ hierbij staat de d voor de dikte van het isolatiemateriaal in meter en de λ voor de lambdawaarde / warmtegeleidingscoëfficiënt. De lambdawaarde van isolatie staat voor de mate van warmte begeleiding van het materiaal, hoe hoger de isolatie lambdawaarde, hoe beter.

Buiten de warmtewaarde van het isolatiemateriaal kan ook de warmte waarde van de gehele constructie berekend worden.Het isolerend vermogen van een totale constructie wordt uitgedrukt in de rc waarde. De rc waarde is verschillend voor renovaties als voor nieuwbouw, het berekenen van de isolatie met de rc waarde kan gedaan worden met een ingewikkelde formule. Het is verstandig om een ervaren professional in te schakelen om de isolatiewaardes van uw woning uit te rekenen, de dakdekker kan dan ook naar wens een vervolg plan opstellen.

Zijn er subsidies beschikbaar voor dakisolatie?

Wil je profiteren van subsidies in Vlaanderen? Lees dan gauw verder. Als je in België investeert in een geïsoleerd dak, kun je financiële steun krijgen. Mijn Verbouwpremie, waarvan de aanvragen vanaf 1 oktober 2022 kunnen worden ingediend, is immers ook toepasbaar op dakisolatie. Deze premie is beschikbaar voor zowel particulieren als bedrijven. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden om het toegekend te krijgen. Lees daarom altijd op de overheidswebsite voor eventuele ontwikkelingen hieromtrent en/of nieuwe subsidies.

De verbouwpremie bedraagt 8 euro per m² dakisolatie in 2022, dat is hetzelfde als een dakisolatie premie. Wel moet het totaalbedrag van de factuur omtrent dakisolatie minimaal 1.000 euro zijn om in aanmerking te komen voor deze premie. Verder is er een maximum van 40% van het factuurbedrag (exclusief btw) voor eindfacturen in 2022 en 2023. Dit financiële stimulans is alsnog mooi meegenomen voor een particulier of bedrijfsproject. Behalve deze premie vanuit de Vlaamse overheid, kun je ook op gemeentelijke en provinciale basis zoeken naar interessante dak isolatie premies.

Wat zijn de kosten voor isolatie?

Bij het overwegen van isolatie zijn prijs en dakisolatie prijzen natuurlijk belangrijke factoren. De kosten voor isolatie zijn afhankelijk van verschillende omstandigheden en factoren, waaronder de prijs van dakisolatie en diverse dakisolatie prijzen. Het type materiaal, het aantal m² en de dikte van de isolatielaag zijn typische voorbeelden die de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Het ligt er bijvoorbeeld ook aan hoe je wilt isoleren: het kiezen voor een dakisolatie van binnenuit, een dakisolatie van buitenaf of het isoleren van de zoldervloer. Dit zijn allemaal praktische voorbeelden van specificaties waar je uit kunt kiezen en die de kosten voor isolatie beïnvloeden. Wel is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het kostenplaatje op de korte termijn. Een goed geïsoleerd dak met kwalitatief hoogstaand materiaal, zorgt ervoor dat het woongenot en de luchtkwaliteit omhoog gaan, terwijl het verbruik van energie en de energierekening omlaag gaan.

Dakisolatie aan laten brengen?

Kies voor DakPro:

Erkende aangesloten dakwerkers

7 op 7 bereikbaar

Direct een offerte

Experts in dakbedekking

De beste dakisolatie

Vind een dakwerker in uw regio.