Inhoud
- 1 Dakisolatie laten aanbrengen in je woning
- 2 Hoe kan je de dakisolatie laten verbeteren?
- 3 Dakisolatie van een plat dak
- 4 Dakisolatie bij hellende daken
- 5 De verschillende manieren om een dak te laten isoleren
- 6 Welke soorten dakisolatie zijn er?
- 7 Op welke manieren kan je zelf een dak isoleren?
- 8 Hoe weet je of je dak goed geïsoleerd is?
- 9 Zijn er subsidies beschikbaar voor dakisolatie?
- 10 Wat zijn de kosten voor isolatie?
Dakisolatie laten aanbrengen in je woning
Dakisolatie is een prima manier van geld besparen, doordat er minder warmte gestookt hoeft te worden tijdens de winter vanwege de geïnstalleerde isolatie die de kou van buiten tegenhoudt. Omgekeerd kan goede isolatie in de warmere maanden juist extra hitte opvangen waardoor het huis koeler blijft en er sprake is van een bevorderend effect op het woongenot. Tevens verhoog je met een goed geïsoleerd dak ook nog eens de waarde van je woning. Genoeg motivatie dus voor het aanschaffen of verbeteren van je dakisolatie.
Hoe kan je de dakisolatie laten verbeteren?
Dakisolatie kun je op meerdere manieren laten installeren in je woning. Welke manier het beste werkt, zal liggen aan het type dak dat je hebt en de structuur van je woning. Om je dakisolatie te verbeteren is het belangrijk om daar dus allemaal rekening mee te houden. Niet alle daken zijn namelijk hetzelfde, een plat dak bijvoorbeeld wordt niet op dezelfde manier geïsoleerd als een schuin dak.
Dakisolatie verbeteren kan door het aanbrengen van extra materiaal, waardoor je een extra isolatielaag aanbrengt. Mocht je het fijner vinden, dan kun je eventueel ook de oude laag weghalen en juist een nieuwe laag aanbrengen. We raden echter aan om het te behouden, want extra isolatiemateriaal is een verbetering voor je dakisolatie.
Een uitzondering hierop en aanraden om wél een volledige vervanging toe te passen, is als de huidige isolatie niet goed is gedaan, waardoor er – bijvoorbeeld in het geval van een houten dak – geen vocht weg kan en als gevolg daarvan het hout gaat rotten. Een goed geplaatste dakisolatie is dus van cruciaal belang voor niet alleen een goed geïsoleerd huis, maar ook voor het voorkomen van problemen aan je dak.
Dakisolatie van een plat dak
De dakisolatie van een plat en hellend dak wordt beiden op een andere manier gedaan. Bij de isolatie van platte daken wordt er namelijk over het algemeen van buiten geïsoleerd. Dit wordt gedaan door bovenop het platte dak isolatie materiaal te installeren. Meestal gaat dit gepaard met het verwijderen van de dakbedekking. Die moet namelijk worden verwijderd om plaats te maken voor het onderliggende isolatie materiaal. Vervolgens, als alles is geïnstalleerd, wordt de dakbedekking boven op het isolatiemateriaal geplaatst om het af te dichten. Plat dak isoleren van binnenuit word over het algemeen afgeraden. Dit vanwege bijkomende problemen. De isolatie van een plat dak word daarom meestal door de vakman langs de buitenzijde gedaan.
Dakisolatie bij hellende daken
Echter, bij hellende oftewel schuine daken, is er sprake van iets meer keuzevrijheid. Deze daken kunnen namelijk of van buiten (warm dak methode) of van binnen (koud dak methode) worden geïsoleerd. Wel wordt een hellend dak meestal aan de binnenkant geïsoleerd. Bij nieuwbouw of renovatie is isoleren langs de buitenkant veelal ook mogelijk. Een groot voordeel is dat, door harde isolatiepanelen, de isolatielaag op geen enkel punt kan worden onderbroken en er geen ruimte is voor koudebruggen die de isolatielaag hinderen.
Het is belangrijk dat je bekend bent met beide manieren om een weloverwogen keuze te maken. Je kunt natuurlijk ook altijd om advies vragen van de dakwerker die je inzet.
De verschillende manieren om een dak te laten isoleren
Veel mensen denken dat eerst de pannen van het dak moeten worden gehaald om het dak te isoleren. Er zijn echter verschillende manieren om je dak te laten isoleren.
Hierbij wordt isolatiemateriaal aangebracht vanuit de binnenkant van de woning. Er wordt gekeken naar de dak structuur waarna er op maat isolatie materiaal wordt geïnstalleerd. Glaswol wordt vaak als materiaal gebruikt voor hellende daken die van binnenuit worden geïsoleerd. Dit komt doordat er bij de meeste hellende daken sprake is van een onderliggende structuur van houten steunbalken. Hiertussen wordt het isolatiemateriaal geplaatst. Omdat glaswol makkelijk in de juiste (passende) vorm te snijden is, heeft dit materiaal voor deze methode vaak de voorkeur. Bij dak isolatie van binnenuit is de laatste laag het dampscherm, deze wordt aan de warme zijde van een ruimte, het dampscherm zorgt er voor dat er geen vocht in de isolatie kan komen.
Isolatie vanuit de buitenzijde wordt bij zowel platte als hellende daken gedaan. En verreweg in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van isolatieplaten die onder het dakwerk worden geplaatst, deze dakpanelen met isolatie zorgen ervoor dat een groot oppervlak in een keer kan worden geïsoleerd. Soms wordt er bij hellende daken ook isolatie spray gebruikt. De voordelen zijn dat er niet wordt gewerkt aan de binnenkant van de woning waardoor er binnen de woning geen isolatie materiaal wordt geplaatst en er dus ook geen sprake is van ruimteverlies. Ook kost deze methode minder tijd om te realiseren. Er wordt niet in het huis gewerkt waardoor je gewoon thuis kan blijven tijdens de werkzaamheden.
Wat men ook vaak doet (vooral bij hellende daken), is het isoleren van de zolder en de zoldervloer. De zoldervloer isoleren kan gedaan worden door isolatie dekens (meestal glaswol or rockwool) te gebruiken of met isolatie platen die onder het vloerwerk worden geplaatst. Vooral als de zolder niet wordt gebruikt als leefruimte, wordt het interessant om in plaats van het dak, de zoldervloer te isoleren. Het isoleren van je zoldervloer komt gemiddeld genomen goedkoper uit dan het isoleren van je dak, wegens onder andere de relatief kleinere oppervlakte. De rest van de zolder isoleren is vaak niet anders als normale dakisolatie. Het isoleren van de zolder is verstandig om te besparen op stookkosten, de zolder afwerken met isolatiemateriaal kan ook zorgen voor een betere energielabel van jouw woning. Dakdekkers hebben veel ervaring met het isoleren van zolders, samen met jouw dakdekker kan je kijken wat het beste past bij jouw situatie.
Welke soorten dakisolatie zijn er?
Dakisolatie heeft veel invloed op de woning. Een groot deel van ons tijd brengen we door in onze woning. De luchtkwaliteit binnen de woning heeft ook invloed op je gezondheid. Goede isolatie zorgt niet alleen voor energiebesparing en een lagere rekening, maar ook voor een prettig binnenklimaat en meer wooncomfort.
Zoals met alle vormen van bouwen of renoveren, is het materiaal wat je gebruikt essentieel om je beoogde resultaten te bereiken. Hieronder nemen we even door wat je opties zijn en hoe je de verschillende materialen kan toepassen voor jouw dakisolatie!
Pir isolatie platen zijn gemaakt van hard maar toch licht materiaal. Ze isoleren uitstekend en hebben dan ook een hoge isolatie waarde. Van binnen hebben pir isolatie platen ook een gesloten cellenstructuur, wat ze compleet vochtbestendig maakt.
Overigens zijn de platen veelzijdig en voor veel verschillende klussen, zowel binnen als buiten, te gebruiken. Ook zijn pir platen krimpvrij, ze blijven dus hetzelfde formaat als bij de installatie, wat het afmeten iets makkelijker maakt. Goed afdichten is bij deze platen echter cruciaal om geen vocht of kou binnen te laten. Naden en kieren moeten dus erg goed worden afgesloten. De pir isolatieplaten zijn relatief dun waardoor er niet veel ruimte word verspild. Verder hebben de pir platen het voordeel dat ze een lange levensduur hebben en de brandveiligheid van pir is hoger dan vergelijkbare isolatie materialen zoals pur.
Xps isolatie bestaat uit lichte waterdichte isolatie platen. Ze zijn drukvast en bieden veel toepassingen. Ook hebben ze net als pir platen een gesloten celstructuur. Xps isolatieplaten hebben echter een lagere isolatiewaarde dan pir, wat ook terug te zien is op het prijskaartje. Wat wel belangrijk is om te melden, is het feit dat xps platen erg vochtbestendig zijn en de enige platen zijn die gebruikt mogen worden voor een omkeerdak.
Een omkeerdak houdt overigens in dat je de isolatie over de huidige dakbedekking plaatst. In dit geval, bij xps isolatie, worden de xps platen bovenop de reeds bestaande dakbedekking geïnstalleerd. Verder zijn xps platen vanuit een ecologisch oogpunt een goede keuze om te maken, want de platen zijn 100% recyclebaar. Nog een groot voordeel van xps platen voor het isoleren van je dak, is dat deze platen goed bestand zijn tegen schimmels.
Rockwool is een merk steenwol en wordt gebruikt voor verschillende soorten isolaties. Rockwool isolatie wordt onder andere ingezet voor dakisolatie (binnenzijde), akoestische isolatie en thermische isolatie. Het werkt dus ook goed als geluidsdemper en het houdt de temperatuur in je woning meer onder controle. Het wordt ook wel eens steenwol of rotswol isolatie genoemd.
Erg voordelig aan dit materiaal is het feit dat het makkelijk aan te passen is aan de vorm die je nodig hebt voor je isolatiewerk. Het materiaal is beschikbaar in plaat, rol en deken vorm en is volledig brandveilig. Nog een zeer belangrijke eigenschap van Rockwool, is dat het dampdiffuus is: waterdamp wordt zo goed als ongehinderd doorgelaten. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit van je woning. Ook biedt rotswol isolatie materiaal bescherming tegen de vorming van bacteriën en schimmels, wat ook invloed heeft op de gezondheid.
Pur is een hardschuim isolatie die voornamelijk wordt gebruikt voor hellende en platte daken. Het is stevig materiaal, veelzijdig en heeft een hoge isolatiewaarde. Pur isolatie heeft zelfs de hoogste isolatiewaarde vergeleken met al het andere isolatiemateriaal. Spuit pur kan direct op veel verschillende ondergronden worden toegepast, omdat je de pur kan spuiten is het makkelijk in gebruik.
Het kan in de vorm van een spray worden aangeschaft, wat ook erg populair is voor zolders en kruipruimtes. Wat betreft dakisolatie, wordt de spray meestal tegen de binnenzijde van een schuin dak ingezet. Een groot voordeel van zo’n spray is dat je een naadloze isolatie hebt, waardoor het geen tocht binnenlaat en het winddicht is.
Daarnaast is het materiaal ook te verkrijgen in de vorm van pur isolatie platen. Er kan beter voor pur isolatieplaten gekozen worden als het gaat om grote rechte oppervlaktes. Kortom: pur dakisolatie biedt de hoogste isolatiewaarde, is verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten of isolatieschuim (spray) en kan ook nog eens worden toegepast op verschillende soorten daken.
Glaswol is net als Rockwool een zogeheten ‘mineralen’ wol. Dat wil zeggen, het is een wol gemaakt van natuurlijke mineralen. Anders dan Rockwool, wat zoals de naam het al verraad suggereert, is Rockwool van steen (basalt) gemaakt.
Het materiaal bij glaswol isolatie bestaat juist uit gerecycled glas aangevuld met zuiver zand. Dit maakt glaswol een zeer milieuvriendelijke optie. Glaswol wordt vrijwel alleen maar binnenshuis gebruikt. De reden hierachter, zit in het gegeven dat het z’n isolatiewaarde snel verliest wanneer het in contact komt met vocht. Voordelen van glaswol zijn onder andere het lichte gewicht en het grote gemak waarmee de stof kan worden aangepast om oneffenheden weg te werken. Glaswol is dan ook zeer populair onder doe-het-zelvers.
Cellulose isolatie, ook bekend als papiervlokken of cellulosevlokken, is een duurzame isolatie omdat het gemaakt is van gerecyclede materialen. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een van de oudste isolatiematerialen die worden gebruikt voor dakisolatie en isolatie van zoldervloeren.
Cellulose isolatie kan bestaan uit versnipperd krantenpapier, waarbij minerale zouten worden toegevoegd. Deze combinatie zorgt voor een dichte isolatielaag die brandwerend, vochtbestendig, schimmelbestendig en bestand tegen ongedierte is.
Het eindresultaat is een materiaal met een wattenachtige structuur dat gemakkelijk samenhoudt en veel lucht bevat, wat bijdraagt aan uitstekende isolerende eigenschappen. Met cellulose isolatie kun je dus op een efficiënte en milieuvriendelijke manier je dak isoleren.
Een sarking dak is een slimme keuze voor renovaties, vooral vanwege de efficiënte isolatie die het biedt. Bij dit type dak wordt de isolatielaag direct bovenop het hellende dak geplaatst, waardoor het warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. Sarking daken zijn populair vanwege hun vermogen om de bestaande binnenafwerking ongewijzigd te laten, terwijl ze toch een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie mogelijk maken. Deze dakpanelen met isolatie zijn ideaal voor wie op zoek is naar een kosteneffectieve en duurzame oplossing. Met sarkingdaken kunnen gebouwen hun isolatie verbeteren zonder grote structurele wijzigingen aan te brengen.
Resol dakisolatie bestaat uit een kunststof isolatieplaat van hard schuim gemaakt van aardgas, aardolie en andere chemische stoffen. Het is daarom ook niet de meest milieubewuste vorm van dakisolatie. Resol wordt vaak gekozen als alternatief voor PUR of PIR omdat resolschuim niet het schaars verkrijgbare MDI bevat. Verder behaal je met Resol een hoge isolatiewaarde met een minimale dikte.
Op welke manieren kan je zelf een dak isoleren?
Mocht je een hellend dak hebben met dakpannen, dan is het mogelijk om zelf aan de binnenkant de dakisolatie uit te voeren. Doe dit alleen als je eerder ervaring hebt gehad met klussen en kennis van zaken hebt en een gemiddelde klusser bent. Wees er wel van bewust dat een slechte plaatsing van de isolatie langdurige, nare gevolgen heeft. Denk hierbij aan vieze schimmels, allerlei vochtproblemen en het verliezen van kostbare warmte.
De isolatie aan de buitenkant, of het nu gaat om een hellend of plat dak, is aan te raden om over te laten aan een ervaren dakwerker. Een plat dak op zichzelf kun je ook beter laten isoleren door een professional. Er is namelijk een grote kans op vochtvorming op het dak en schimmel als de isolatie van het dak fout verloopt. Je kunt beter investeren en het laten uitvoeren door een deskundige, waardoor je op de lange termijn – door goede isolatie – juist geld bespaart. Anders kost het juist meer.
Hoe weet je of je dak goed geïsoleerd is?
Om de kwaliteit van je dakisolatie te checken kunnen er verschillende methodes gebruikt worden. Zo kan er gekeken worden naar de rd waarde van de isolatie, ook wel r waarde genoemd. Bij de rd of r waarde van dakisolatie wordt er gekeken naar de tempratuur van de dakisolatie. De rd waarde berekenen kan gedaan worden aan de hand van de volgende formule R = d / λ hierbij staat de d voor de dikte van het isolatiemateriaal in meter en de λ voor de lambdawaarde / warmtegeleidingscoëfficiënt. De lambdawaarde van isolatie staat voor de mate van warmte begeleiding van het materiaal, hoe hoger de isolatie lambdawaarde, hoe beter.
Buiten de warmtewaarde van het isolatiemateriaal kan ook de warmte waarde van de gehele constructie berekend worden.Het isolerend vermogen van een totale constructie wordt uitgedrukt in de rc waarde. De rc waarde is verschillend voor renovaties als voor nieuwbouw, het berekenen van de isolatie met de rc waarde kan gedaan worden met een ingewikkelde formule. Het is verstandig om een ervaren professional in te schakelen om de isolatiewaardes van uw woning uit te rekenen, de dakdekker kan dan ook naar wens een vervolg plan opstellen.
Zijn er subsidies beschikbaar voor dakisolatie?
Wil je profiteren van subsidies in Vlaanderen? Lees dan gauw verder. Als je in België investeert in een geïsoleerd dak, kun je financiële steun krijgen. Mijn Verbouwpremie, waarvan de aanvragen vanaf 1 oktober 2022 kunnen worden ingediend, is immers ook toepasbaar op dakisolatie. Deze premie is beschikbaar voor zowel particulieren als bedrijven. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden om het toegekend te krijgen. Lees daarom altijd op de overheidswebsite voor eventuele ontwikkelingen hieromtrent en/of nieuwe subsidies.
De verbouwpremie bedraagt 8 euro per m² dakisolatie in 2022, dat is hetzelfde als een dakisolatie premie. Wel moet het totaalbedrag van de factuur omtrent dakisolatie minimaal 1.000 euro zijn om in aanmerking te komen voor deze premie. Verder is er een maximum van 40% van het factuurbedrag (exclusief btw) voor eindfacturen in 2022 en 2023. Dit financiële stimulans is alsnog mooi meegenomen voor een particulier of bedrijfsproject. Behalve deze premie vanuit de Vlaamse overheid, kun je ook op gemeentelijke en provinciale basis zoeken naar interessante dak isolatie premies.
Wat zijn de kosten voor isolatie?
Kies voor DakPro:
Ga snel naar: