Alles wat u moet weten over sandwichpanelen voor het dak

Sandwichpanelen

Een sandwichpaneel is een bouwmateriaal dat gebruikt wordt om daken, gevels en wanden te bekleden. Sandwichpanelen zijn door hun multifunctionele eigenschappen tegenwoordig erg populair: ze zijn namelijk duurzaam, betrekkelijk voordelig én goed voor isolatie.

Bent u van plan sandwichpanelen te nemen, maar wilt u er voor de aankoop eerst wat meer over weten? Dan bent u hier op de juiste plek! In dit korte artikel leren wij u namelijk alles wat u moet weten over sandwichpanelen voor het dak!

Wat zijn sandwichpanelen?

Een sandwichpaneel is een geïsoleerd bouwmateriaal dat gebruikt wordt om gevels, daken en muren te bekleden. Vroeger werden sandwichpanelen vooral gebruikt aan de buitenkant van grootschalige bouwwerken als stallen, loodsen en fabriekshallen. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds, maar daarnaast worden sandwichpanelen steeds populairder in de woningbouw.

De naam ‘sandwichpaneel’ is afkomstig van de manier waarop dit bouwmateriaal geproduceerd wordt. Een sandwichpaneel bestaat namelijk uit een laag isolatiemateriaal met daaromheen twee dunne metalen zijdes. Het lijkt dus een beetje op een boterham, oftewel sandwich.

Aan de binnenkant van een sandwichpaneel zit een isolatiemateriaal als PIR, EPS of staalwol. Aan de buiten- en binnenkant zit een dunne laag metaal, doorgaans aluminium of staal. Deze lagen worden de buiten- en binnenprofilering of buiten- en binnenhuid genoemd. Bovenop de buitenprofilering zit ook nog een laag coating. Deze zorgt ervoor dat de panelen niet roesten, dat ze bestand zijn tegen weersinvloeden en dat er geen mos, algen en andere viezigheid op terechtkomen.

De voordelen van sandwichpanelen

Sandwichpanelen hebben talloze positieve eigenschappen. We zetten hieronder de belangrijkste voordelen van sandwichpanelen op een rijtje.

  1. Isolatie

Voorop staat dat sandwichpanelen een uitstekend isolatiemateriaal zijn. Ze houden kou én warmte buiten, en zijn daardoor zowel in de winter als zomer effectief.

Bovendien zijn sandwichpanelen geluids- en weerbestendig. Ze kunnen op tegen water, vorst en wind—en zijn dus perfect voor onze weersomstandigheden.

  1. Brandveiligheid

Sandwichpanelen zijn in het algemeen erg brandveilig. Dat komt onder andere doordat er brandveilige isolatiematerialen als PIR, steenwol en EPS gebruikt worden om de panelen op te vullen. Doorgaans hebben sandwichpanelen een brandklasse van B of hoger, wat betekent dat ze bij een brand geen vlam vatten.

  1. Energiebesparing

Zoals we hierboven al schreven, zijn sandwichpanelen een ideale manier om uw huis in de winter warm en de zomer koel te houden. Daardoor hoeft u de airconditioning dan wel verwarming een stuk minder te gebruiken, wat voor een voordeligere factuur zorgt. Met een laag sandwichpanelen op een hellend dak kunt u tot wel 30% op uw energiefactuur besparen. Het is dus ook nog eens goed voor het klimaat!

  1. Montage

Sandwichpanelen zijn in tegenstelling tot andere (losse) bouwmaterialen makkelijk te bevestigen. Ze worden namelijk stuk voor stuk op elkaar gemonteerd met schroeven. Het aanbrengen van sandwichpanelen is daardoor een eenvoudig en snel karwei, waardoor u op montagekosten bespaart.

  1. Duurzaam

Sandwichpanelen zijn een duurzaam bouwmateriaal. Hoewel het afhangt van de soort sandwichpanelen, worden sandwichpanelen tegenwoordig steeds vaker van duurzame en recyclebare materialen gemaakt. Daarnaast hebben ze een lange levensduur—tot wel dertig jaar.

  1. Makkelijk te onderhouden

Sandwichpanelen zijn erg makkelijk te onderhouden. In de meeste gevallen komt er zelfs helemaal geen onderhoud aan te pas. De metalen buitenkant van sandwichpanelen voorkomt namelijk dat er mos en algen ontstaan. Doordat de buitenzijde gecoat is, garandeert u bovendien dat er geen ander vuil op de panelen blijft zitten.

  1. Gevarieerd uiterlijk

Het mooie aan sandwichpanelen is dat ze verkrijgbaar zijn in talloze kleuren, vormen en groottes. Het is daardoor eenvoudig om met sandwichpanelen een uniek, elegant én praktisch ontwerp tot stand te brengen. Geen wonder dus dat sandwichpanelen tegenwoordig zo populair zijn in de woningbouw.

Eigenschappen sandwichpanelen

Zoals we hierboven al vernoemden, zijn sandwichpanelen tegenwoordig erg gewild doordat ze in een groot aantal verschillende soorten, maten, kleuren, enz. verkrijgbaar zijn. Het is daardoor eenvoudig om iets een unieke look te geven, die perfect overeenkomt met uw persoonlijke smaak.

We sommen hier een aantal van de populairste opties op:

1. Profileringen

Sandwichpanelen zijn beschikbaar in verschillende profileringen. U kunt een profilering zien als de vorm of het patroon van het paneel.

Als eerst is er het vlakke sandwichpaneel. Deze heeft een volledig plat uiterlijk en is daardoor uitermate geschikt voor platte daken. Voor hellende daken kunt u kiezen voor een klassieke uitstraling. Bijvoorbeeld met sandwichdakpanplaten: deze combineren de bekende aanblik van dakpannen met de voordelen van sandwichpanelen.

Dan zijn er ook nog sandwichpanelen met een trapeziumpatroon. Deze hebben een eenvoudig design met rechte lijnen en een glad, afgewerkt uiterlijk. Trapezium sandwichpanelen worden daardoor veel gebruikt in de nieuwbouw en moderne architectuur.

Een mooie optie voor tuinhuisjes, carports, schuren, enz. zijn de sandwichpanelen met een golvend patroon. Deze lijken op de typische golfplaat. Het mooie aan sandwichpanelen is dat ze dit soort ruimtes, die typisch koud en vochtig zijn, waterdicht maken en isoleren.

Tot slot zijn er sandwichpanelen met een plankprofiel. Deze zijn uitermate geschikt voor binnenruimtes. Met de juiste kleur zijn ze moeilijk te onderscheiden van houten planken!

2. Kleur

Sandwichpanelen zijn in principe beschikbaar in elke kleur die u zich kunt voorstellen. Standaardkleuren zijn in het algemeen zwart, wit en metaalachtige tinten.

3. Coating

Ook de beschermende coating aan de buitenkant van sandwichpanelen kunt u aanpassen aan uw persoonlijke voorkeur. Zo kunt u voor een gekleurde coating kiezen, maar ook voor een doorzichtbare look. Daarnaast kan de coating dof of glanzend zijn.

4. Grootte

Sandwichpanelen hebben in het algemeen een breedte van 1 meter. Dat is vrij kort, maar gelukkig zijn ze zo gemaakt dat ze naadloos naast elkaar geplaatst worden. In de lengte is er qua formaat meer variatie. Zo kan een sandwichpaneel wel 25 meter lang zijn.

5. Dikte

De dikte van een sandwichpaneel hangt samen met het isolatievermogen. Als het voor u belangrijk is dat de sandwichpanelen goed isoleren, kunt u dus het beste kiezen voor een dikker soort panelen.

Hoe duur zijn sandwichpanelen?

De prijs van sandwichpanelen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo spelen de isolatiewaarde, fabrikant, het type coating isolatiemateriaal mee in het uiteindelijke prijskaartje.

Er zijn goedkopere en duurdere opties. De voordeligste sandwichpanelen kunnen zo’n tien euro per vierkante meter kosten. Houd daarbij wel rekening dat de kwaliteit van dit soort panelen lager uit kan vallen. Duurdere panelen kunnen meer dan 80 euro per vierkante meter kosten.

Veelgestelde vragen over sandwichpanelen

Dakdekker nodig?

Wilt u sandwichpanelen nemen, maar laat u ze liever monteren door een ervaren vakman? Dan bent u bij hier op de juiste plek! Via DakPro kunt u namelijk makkelijk en snel contact opnemen met een dakdekker in Vlaanderen. Vind uw plaatsnaam op deze pagina en schakel direct een lokale vakman in!

Bron afbeelding (bijgesneden): Massoud Saeedimanesh

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.