DakPro België
DakPro logo

Dak reinigen

1. Probleem?

Is je dak vies, begroeid met mos of heb je een ander dakprobleem?

2. Zoek en bel

Zoek op je woonplaats, zo vind je een dakwerker bij jou in de buurt.

3. Oplossing

De dakwerker komt direct naar u toe met een professionele oplossing.

Alles wat u moet weten over daken reinigen

Een dak reinigen is essentieel om de kwaliteit en het uiterlijk van een dak te behouden. De ophoping van mos, algen en ander vuil tast een dakbedekking geleidelijk aan. En dan zijn er ook nog de weersinvloeden. Als er geen geregeld onderhoud plaatsvindt, kunnen er scheurtjes in de dakbedekking ontstaan—met lekkages tot gevolg.

In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over het dak reinigen. We nemen de belangrijkste voordelen van daken reinigen door, leggen je uit hoe een dakwerker te werk gaat, en sommen de verschillen op tussen de meest voorkomende soorten dakbedekking.

Lees snel verder!

Waarom het belangrijk is om uw dak te reinigen

Veel mensen onderschatten het belang van het reinigen van het dak. Ze zien het als een ingreep die bijdraagt aan het uiterlijk van het huis. En dat klopt ook zeker: door het dak te laten reinigen krijgt je huis een frisse en aantrekkelijke aanblik. Maar dat is niet de voornaamste reden waarom het nodig is om het dak te reinigen.

Waarom dan wel? Dat zetten we hier in het kort op een rijtje.

  1. Schade voorkomen

Een dak staat dag en nacht blootgesteld aan de invloeden van het weer. En in Vlaanderen is dat ongetwijfeld een flinke klus. Het neerkomen van regen, hagel en ijzel en wind veroorzaakt langzamerhand scheuren en barstjes in de dakbedekking. Dit kan op den duur voor lekkage zorgen. En lekkage, zeker als het te laat ontdekt wordt, kan rampzalig zijn voor je dakconstructie, binnenwanden, meubilair en elektronica.

  1. Inspectie

Als je jouw dak door een dakwerker laat reinigen, sla je twee vliegen in één klap. Een dakwerker zal je dak namelijk ook inspecteren op de hierboven genoemde beschadigingen als scheuren en barstjes. Als deze op tijd ontdekt worden, voorkom je dat een klein mankement in een groot (en duur!) probleem verandert.

De voordelen van het reinigen van je dak

Frisse uitstraling

Verlengt de levensduur van je dak

Beginnende gebreken direct opgemerkt

Verbeterde afwatering

Mossen die de dakbedekking beschadigen direct verwijderd

Verspreiding van mos naar tegels en muren voorkomen

Dakinspectie
Schakel direct een dakwerker in

Hoe verloopt het reinigen van een dak?

We beschrijven in het kort hoe een dakwerker een gemiddelde reinigingsklus aanpakt. Let op dat het hier om een fictief geval gaat, en dat je niet verplicht bent om je dak op dezelfde manier te laten reinigen. Het is bijvoorbeeld niet per se nodig om je dakgoten te laten reinigen of om je dakbedekking te impregneren. In de meeste gevallen is dit echter wel aan te raden

Soorten dakbedekking

Hoe een dakwerker precies te werk gaat bij het reinigen van een dak, verschilt per soort dakbedekking. We noemen hier een aantal van de meest voorkomende soorten.

Dakpannen en dakplaten

Bij dakpannen en dakplaten gebruikt een dakwerker een hogedrukspuit. Deze soorten dakbedekking zijn erg robuust, waardoor de hogedrukspuit geen schade aanricht. Er wordt eventueel een schoonmaakmiddel gebruikt, afhankelijk van hoe vuil het dak is.

Leien

Een leien dak is makkelijker te beschadigen dan een pannendak. Een dakwerker gebruikt daarom water met lage druk. Ook bij leien kan een schoonmaakmiddel gebruikt worden, afhankelijk van hoe vuil het dak is.

Bitumen

Bij een bitumen dak volstaat het meestal om het vuil met een bezem van het dak te verwijderen. Als het dak sterk verontreinigd is, kan de dakwerker een hogedrukspuit gebruiken. Aangezien bitumen slecht reageert op bepaalde stoffen, zal de dakwerker een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken om deze dakbedekking te reinigen.

Riet

Een rietdak reinigen is een ingewikkelde klus. In de meeste gevallen wordt er geen water toegepast om het dak te reinigen. De dakwerker gebruikt in plaats daarvan een middel dat de algen en mossen op het dak doodt. Om de dakbedekking een frisse uitstraling te geven, kan de dakwerker verontreinigd riet verwijderen en het vervangen met nieuw riet.

Kan ik zelf mijn dak reinigen?

Bij DakPro krijgen we regelmatig de vraag of het een verstandig idee is om zelf een dak te reinigen. Het onderhouden van een huis vergt vaak al genoeg kosten, en men wil dan ook graag besparen op dit ogenschijnlijk eenvoudige karwei.

In het algemeen adviseren wij dat het een onverstandig idee is om zelf je dak te reinigen. Voorop staat dat het erg gevaarlijk is om langdurig op hoogte te werken. Zeker als het dak glas is door mos en vuil. Het reinigen van een dak is een ingewikkelde klus, en een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje.

Bovendien heb je gespecialiseerde apparatuur en veiligheidskleding nodig om je dak terdege te reinigen. Als je bijvoorbeeld een verkeerde manier van reinigen of een onjuist reinigingsproduct gebruikt, loop je het risico dat je de dakbedekking beschadigd. Een ervaren dakwerker weet daarentegen precies hoe hij deze klus op een verantwoorde en veilige manier kan uitvoeren.

Hoe vaak moet ik mijn dak laten reinigen?

Dat verschilt per huis. In het algemeen kunnen we stellen dat het nodig is om je dak eenmaal per jaar te laten reinigen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een dak meermaals per jaar te laten reinigen. Bijvoorbeeld als je huis in een gebied staat waar het blootgesteld is aan fikse weersinvloeden, bijvoorbeeld aan de kust. Het is verstandig om hier bij een betrouwbare dakwerker over te informeren, die je van passend advies kan voorzien.

Schakel een dakwerker in via DakPro

Wil je je dak liever door een ervaren dakwerker laten kuisen? Dat is een verstandige keuze. Door een professional in te schakelen, loop je geen risico door op gevaarlijke hoogte te werken. Bovendien garandeert het je dat de klus vakkundig en nauwkeurig uitgevoerd wordt.

Bij DakPro kun je gelukkig makkelijk en snel contact opnemen met een dakwerker in Vlaanderen. Selecteer je plaatsnaam op deze pagina en spreek direct met een vakman bij jou in de buurt!

Laat een onafhankelijke dakinspectie uitvoeren

Kies voor DakPro:

Erkende aangesloten dakwerkers

7 op 7 bereikbaar

Direct een offerte

Experts in dakbedekking

De beste dakisolatie