De populairste dakconstructies in België

Dakconstructies België

Een dakconstructie is de wijze waarop je dak stevig wordt gemaakt. Zonder een dakconstructie, kan je dak als het ware uit elkaar vallen. Voor verschillende soorten daken heb je verschillende soorten mogelijke dakconstructies. Een dakconstructie op een plat dak is beduidend anders dan een dakconstructie op een hellend oftewel schuin dak. Het ene dakconstruct is niet inherent beter dan het andere dakconstruct, maar biedt weer bepaalde voordelen ten opzichte van de rest – afhankelijk van waar jij naar op zoek bent. In dit artikel zullen we verder inzoomen op de meest populaire dakconstructies in België, relevant voor jou als lezer. In het volgende onderdeel gaan we hier verder op in, inclusief de verschillende varianten hiervan.

Dakconstructies hellende daken

We zullen je niet langer in spanning laten wachten en alvast verklappen dat de meest populaire dakconstructie in België de hellende oftewel schuine daken zijn. Er zijn hier ook technische voordelen aan verbonden. Immers, in de context van regenachtig België, is een schuin dak dan ook erg efficiënt voor de doorvoer van regenwater. Hellende daken met hun driehoekige vorm, zijn over het algemeen stabiel, stevig en zorgen voor een ideale waterafvoer. En natuurlijk kan het ook zo zijn dat Belgen hier grotendeels ook voor kiezen omdat het er in esthetisch opzicht mooi uit ziet.

Desalniettemin blijft het niet bij hellende daken op zichzelf, aangezien er verschillende subvormen hiervan zijn. Zo heb je, qua dakconstructies in de categorie van hellende daken, een breder palet om uit te kiezen. Hieronder vind je een lijstje met de meest interessante en veelgebruikte dakconstructies op het gebied van hellende daken in België.

Dakconstructie

Vorm

Zadeldak

Wolfsdak

Tentdak

Schilddak

Mansardedak

Lessenaarsdak

Nu je weet hoe de verschillende dakconstructies eruitzien, willen we graag wat voorbeelden in de praktijk laten zien. Wil je weten of je huis geschikt is voor een van deze constructies? Zoek dan direct een aangesloten dakwerker bij jou in de buurt.

Dakconstructies platte daken

Platte daken komen ook beduidend vaak voor in België, maar niet even vaak als hellende daken. Platte daken zijn prettig om ook extra ruimte te kunnen creëren, zoals een dakterras. Of je kunt op een plat dak bijvoorbeeld ook een groendak vol met flora en fauna plaatsen. Een ander groot pluspunt van platte daken, is het feit dat je zolder volledig kan worden benut. Omdat de bovenruimte van je woning niet wordt belemmerd door een helling.

Ook zijn platte daken als dakconstructie vaak goedkoper dan hellende daken. Wel is het zo dat de afvoer van regenwater wat stroever kan gaan dan bij een schuin dak. Waardoor je hier wel extra aandacht aan dient te besteden om complicaties aan je dak en woning als geheel te voorkomen. Hierbij speelt de dakrand van een plat dak een grote rol.

In België maken we binnen de categorie platte daken, een onderscheid tussen drie varianten: warm dak, koud dak en omgekeerd dak.

Dakconstructies ronde daken

Hoewel we ronde daken nog niet met regelmaat in België terugzien, is er wel een duidelijke en groeiende interesse hierin. Het biedt een unieke uitstraling en heeft een origineel ontwerp. Dee ronding van je dak zorgt er ook voor dat je de zolder gemakkelijk als leefruimte kan gebruiken.

Een groot voordeel van ronde daken is het feit dat ronde daken een hoge isolatiewaarde hebben. Het zorgt er dus voor dat je woning, door de dakconstructie, van nature meer geïsoleerd is. Hierdoor kun je genieten van meer koele zomers en wat warmere winters zonder dat je vastzit aan belachelijke airco- en verwarmingskosten. Dit zorgt er ook voor dat je tegelijkertijd duurzamer bezig bent.

Schakel een professional in via DakPro

Voor de uitvoering van al je droom ontwerpen rondom je dak, kun je terecht bij de aangesloten dakwerker op DakPro. Schroom niet om advies in te winnen, te overleggen over mogelijke opties voor bijvoorbeeld renovatie en je woningwaarde te verhogen.

Het investeren in je woning, is een lange termijn investering die zich makkelijk terugverdient. Schroom daarom niet om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze professionele dakwerkers die aangesloten zijn op het platform. Zij hebben al te maken gehad met een breed gamma aan dakconstructies en denken graag met je mee.

Vind een dakwerker in uw regio.