Wat is een daklekkage?
Daklekkage is meestal een symptoom van een veel groter probleem. Goed onderhoud is de beste verdediging tegen een lek in dak. Een daklekkage kan veel schade aanrichten aan je dak en woning, zoals het aantasten van de gehele dakstructuur en schimmel in je woning. Lees gauw verder over de oorzaken en wat je kunt doen bij een daklekkage.
Vergelijk hier de verschillende oorzaken van daklekkage
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van daklekkage zijn: een verouderd dak, kapotte of ontbrekende dakspanen of dakpannen, verstopte dakgoten en beschadigde schoorstenen. Al deze oorzaken zorgen ervoor dat er ruimte ontstaat om vocht door het dak te laten doordringen waardoor er schimmel kan ontstaan.
Daklekkage kan bij een schuin dak, als je bijvoorbeeld dakpannen als dakbedekking hebt, plaatsvinden als je dakpannen beschadigd zijn geraakt of verschoven door bijvoorbeeld hevige wind. Dit leidt ertoe dat je dak niet meer helemaal bedekt is met dakpannen: waardoor er makkelijk een daklekkage kan ontstaan. Dit is veelal zichtbaar: je kunt bijvoorbeeld scheurtjes zien, zien dat de dakpannen niet goed op elkaar aansluiten of het is zichtbaar dat de dakpannen ontbreken.
Ook een plat dak kan gevoelig zijn voor daklekkage. Denk hierbij aan een slechte afvoer van regenwater, waardoor veel water op het dak blijft staan. Bitumen als dakbedekking kan het bijvoorbeeld zwaar te verduren krijgen als er veel wisselende weersomstandigheden zijn. Ook kan Bitumen als dakbedekking uitdrogen, wat weer leidt tot scheuren en dat geeft weer openingen voor daklekkage.
Zoals kort benoemd, kunnen beschadigde schoorstenen er ook toe leiden tot een lek in dak. Concreet gezien gaat het hierbij om het daklood bij bijvoorbeeld niet alleen schoorstenen, maar ook dakkapellen. In dat geval zijn randen beschadigd of loopt het daklood niet goed over, waardoor vocht makkelijk kan binnendringen.
Ook kunnen verstopte dakgoten leiden tot een daklekkage. Allerlei vuil van buiten kunnen zorgen voor verstopping in je dakgoot en je kunt last krijgen van allerlei lekkages. Dit kun je dus concreet gezien voorkomen door je dakgoot voldoende te reinigen (idealiter tweemaal per jaar). Anders krijg je al gauw last van een nare verstopping in je dakgoot.
Als je dergelijke problemen verwaarloost – of het nu gaat om daklekkage veroorzaakt door je dakbedekking, daklood of dakgoot – kan dat funest zijn voor je hele woning, omdat lekkages ertoe leiden dat er allerlei vochtproblemen in je woning ontstaan. Op die manier ontstaan er allerlei schimmelproblemen, wat niet alleen je woongenot aantast maar ook effect heeft op de gezondheid van je huishouden.
De noodzaak voor een snelle opsporing en reparatie
Naast het feit dat daklekkage ernstige problemen kan veroorzaken voor de gezondheid van je huishouden, is je woning ook vatbaarder voor brand en neemt de kans op instorting van het gebouw ook toe. Kortom: genoeg reden om hier aandacht aan te besteden en idealiter uiteraard te voorkomen
Hoe herken ik een daklekkage?
Het is essentieel om te kunnen vaststellen wanneer je dak lekt. Het lijkt misschien voor de hand liggend om te zien wanneer er een lek is – namelijk het constateren van druppelend water. Het is niet verwonderlijk dat de meest voor de hand liggende manier om te weten te komen of je dak lekt, het zien van druppels betreft (ook bijvoorbeeld op je zolder, nadat het regent) of bij een grote schimmel plek.
Echter is dit niet het enige, standaard aspect om een daklekkage te herkennen. Veel daklekkages zijn namelijk moeilijk te herkennen als je niet precies weet waar je op moet letten. Over het algemeen zijn er enkele aspecten die het mogelijk maken om een daklekkage op te sporen.
Buitenmuren van het huis | Vochtplekken binnenshuis |
Inspecteer de buitenmuren van je huis om een daklekkage snel op te sporen: - Vochtige plekken of verkleuringen Het is belangrijk om een daklekkage zo snel mogelijk te verhelpen om verdere waterschade aan en in het huis te voorkomen. | In een verder stadium is een daklekkage ook binnenshuis te herkennen aan: - Vochtplekken op plafond/muren - Schimmel Laat dit direct door een expert verhelpen om waterschade en schimmelgroei te voorkomen. |
Hoe kan de daklekkage worden opgespoord?
Het is belangrijk om te weten dat je een lek niet altijd herkent aan (alleen maar) zichtbare vochtplekken. Om te kijken of er sprake is van een daklekkage, kun je allereerst je dakbedekking controleren. Je kunt bijvoorbeeld de naden en overlappingen van je dakbedekking laten controleren, om onder andere te zien of er bijvoorbeeld regenwater ligt of dat er eventuele openingen zijn. Mocht dit het geval zijn, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een lek in dak.
Daarnaast kun je je dakgoten laten controleren. Immers, een dakgoot kan makkelijk verstopt raken door ophoping van vuil (denk hierbij bijvoorbeeld aan bladeren en takken). Een verstopping van je dakgoot leidt veelal tot een lekkage, vandaar dat om een daklekkage op te sporen, het belangrijk is om ook je dakgoten te laten controleren.
Stappenplan voor het zelf opsporen van daklekkage
Een lekkage opsporen bij een plat dak verloopt anders dan een lek opsporen bij een schuin dak. Hieronder staan stappenplannen voor beide soorten daken.
Stappenplan lek opsporen plat dak
Om een lekkage op een plat dak op te sporen, kun je de volgende stappen ondernemen:
Stap 1. Controleer je dakbedekking. De dakbedekking kan worden gecontroleerd op eventuele scheurtjes of naden. Je kunt bijvoorbeeld kijken of er regenwater op je dak is blijven liggen, of dat er openingen zijn. Mocht dit het geval zijn, dan is er een grote kans dat er sprake is van een lekkage.
Stap 2. Controleer je dakgoot. Opgehoopt vuil kan zorgen voor verstopping. Vandaar dat het belangrijk is om je dakgoot en regenpijpen te controleren op een eventuele verstopping, aangezien dit een lekkage kan veroorzaken.
Stap 3. Ook kun je je daklood laten controleren. Op platte daken is vaak daklood te vinden. Daklood wordt toegepast om een waterdichte overgang te realiseren vanaf je dak naar bijvoorbeeld schoorstenen. Het is belangrijk om te kijken of er geen gaten of openingen in je daklood zitten. Ook is het slim om de aansluiting van je dak met betrekking tot het dak van je buren te controleren. Soms kan het zo zijn dat er ook een lekkage ontstaat op een dergelijke plek.
Stappenplan lek opsporen schuin dak
Wat betreft een schuin dak, komen dakpannen vaak voor.
Stap 1. De eerst stap hierbij is ook het controleren van je dakbedekking. Bij dakpannen is het vaak gemakkelijk te zien vanaf de grond. Het is bijvoorbeeld zichtbaar dat dakpannen ontbreken of er is zichtbare schade omtrent de dakpannen. Dit is dus een stuk makkelijker op te sporen dan bij een plat dak.
Stap 2. Zoek naar plaatsen waar water zich kan ophopen, zoals in de buurt van de schoorsteen, dakgoten, afvoeren en dakramen. Let wel op je veiligheid!
Stap 3. Inspecteer de zolder of de ruimte onder het dak op vochtplekken of andere tekenen van lekkage.
We raden aan om werkzaamheden omtrent daklekkage, ook in de context van dakpannen, te laten uitvoeren door een vakkundige dakwerker. De dakwerker kan je immers ook advies geven over bijvoorbeeld het vervangen of volledig vernieuwen van je dakbedekking.
Hoe wordt een daklekkage gerepareerd?
Allereerst word je daklekkage gelokaliseerd. De desbetreffende dakwerker gaat dus eerst zoeken naar de wortel van het probleem. Waar water druppelt, is niet per se de enige plek waar sprake is van een daklekkage. De oorzaak kan op een totaal andere plek liggen. Slechts een gat repareren waar water uit lekt (bij bijvoorbeeld heftige regen), is dus maar een tijdelijke en geen effectieve oplossing. De dakwerker zoekt dus eerst uitgebreid naar waar het vandaan komt.
Wat betreft de herstelling zelf, kan de ervaren dakwerker een daklekkage repareren aan de hand van een reparatiestrook. Een dergelijke reparatiestrook kan bijvoorbeeld worden gelijmd of gebrand over – afhankelijk van het materiaal van je dakbedekking – bijvoorbeeld over het beschadigde stuk bitumen oftewel dakleer. Concreet gezien wordt daklekkage dichten toegepast.
Een daklekkage kan op verschillende plekken ontstaan en kan aanzienlijke schade veroorzaken. Graag leggen wij uit hoe een professionele dakwerker te werk gaat om een lekkage te repareren.
Allereerst dient bij een verstopte dakgoot alle vuil uit de afvoer te worden gehaald. Mocht er sprake zijn van beschadigde onderdelen of bijvoorbeeld corrosie, dan is een herstelling of vervanging van je dakgoot benodigd, afhankelijk van de situatie van je dakgoot.
Plat dak herstellen
Gezien het feit dat de meeste platte daken in België bitumen als dakbedekking hebben, zal het stappenplan hierop afgestemd zijn.
Stap 1. Betreft het detecteren van waar de daklekkage vandaan komt.
Stap 2. Bestaat uit het grondig reinigen van je dak (bijvoorbeeld met een borstel).
Stap 3. Bij deze stap herstelt de dakwerker de schade door eerst de plek die de daklekkage veroorzaakt (nadat deze grondig is schoongemaakt) in te snijden en vervolgens de beschadigde plek kruislings in te snijden, waarbij de vier (gesneden) punten terug worden gevouwen.
Stap 4. De dakwerker brengt de reparatiepasta aan met behulp van een plamuurmes. Hij smeert de reparatiepasta ruim uit met een kwast.
Stap 5. Bij de laatste stap vouwt de dakwerker de punten van het dakbedekkingsmateriaal weer terug en smeert hij de naden in met reparatiepasta. Vervolgens bedekt hij het gehele gebied met een strook glasvlies en smeert hij het gehele vlak nog één keer in met reparatiepasta.
Hellend dak herstellen
Gezien het feit dat de meeste hellende daken in België dakpannen als dakbedekking hebben, zal het stappenplan hierop afgestemd zijn.
Stap 1. Net als bij een plat dak, is het ook voor een hellend dak belangrijk om eerst te traceren waar de daklekkage vandaan komt. Dit is vaak makkelijker te zien dan bij platte daken. Immers, verschoven, beschadigde of verdwenen dakpannen vallen makkelijk op.
Stap 2. Na de eerste stap, worden de rest van de stappen ondernomen aan de hand van wat er gedetecteerd is. Afhankelijk van de ernst, dienen bijvoorbeeld enkele dakpannen vervangen te worden wegens schade of dient de gehele dakbedekking te worden vervangen.
Afhankelijk van de grootte van de schade, dient de regenpijp te worden losgekoppeld of kan de dakwerker het beschadigde deel eruit zagen. De vakman verbindt de oude en nieuwe onderdelen van de regenpijp met elkaar aan de hand van een reparatiemof. Soms kan er ook worden geadviseerd om je regenpijp te laten vervangen in plaats van te herstellen, afhankelijk van de situatie.
Bij het herstellen van je daklood, worden meestal speciale loodstrickers toegepast. Op die manier kunnen dakwerkers de beschadigde delen afplakken. Echter kan het ook zo zijn dat je daklood toch moet worden vervangen.
Verouderde dakisolatie kan het beste worden opgelost door vervanging. De dakwerker kan de oude laag vervangen door een nieuwe isolatielaag met een goede dikte. Je hoeft niet terug te deinzen voor de kosten van dakisolatie. Aangezien je dit gemakkelijk terugverdient door de verlaagde energierekening en andere besparingen die het oplevert.
Kan ik de daklekkage zelf repareren?
We raden aan om daklekkage repareren door een professionele dakwerker te laten uitvoeren, of het nu gaat om een plat of hellend dak. De dakdekker moet de daklekkage opsporen en deze vervolgens op een efficiënte en correcte wijze herstellen, om ervoor te zorgen dat het probleem niet in de toekomst terugkeert.
Naast daklekkage opsporen oftewel het vinden van de wortel van je daklekkage – wat dus niet altijd op dezelfde plek is als waar water druppelt – dien je ook over het juiste materiaal te bezitten om daklekkage dichten toe te passen. Kortom: genoeg redenen om deze klus over te laten aan een professional.
Schakel een dakwerker in
DakPro biedt aangesloten dakwerkers aan die allemaal een kwaliteitsgarantie bieden. Zodat je er zeker van kunt zijn dat de reparatie van de daklekkage goed zal worden uitgevoerd en je je geen zorgen hoeft te maken. De aangesloten dakwerker van jouw Vlaamse regio is makkelijk te vinden op DakPro, die de juiste kennis, ervaringen en materialen heeft om je dak gerelateerde probleem snel en effectief op te lossen.
Veelgestelde vragen
Graag beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over daklekkages om je te helpen begrijpen wat je kunt doen als je er een hebt en hoe je ze kunt voorkomen.
De eerste noodoplossing is het beperken van de waterschade. Op de korte termijn kun je alles wat door de lekkage beschadigd kan worden (zoals meubilair) verplaatsen of bedekken. Ook kun je een emmer onder de lekkage plaatsen, zodat het water minstens wordt opgevangen.
De kosten zijn onder andere afhankelijk van hoe vergevorderd de daklekkage is. Mocht het gaan om een complexe daklekkage, dan zijn de kosten uiteraard hoger.
Als er sprake is van een daklekkage, kun je makkelijk en snel de aangesloten dakwerker van jouw regio vinden op DakPro. Je kunt dan ook de 24/7 spoeddienst inschakelen, waardoor de aangesloten dakwerker snel en op ieder moment van de dag je te hulp kan schieten.
Over het algemeen genomen dekt de verzekering de waterschade. Een geval waarin dat niet zal worden gedekt, is bijvoorbeeld als de waterschade te wijten is aan gebrekkig onderhoud (vandaar dat onderhoud aan je dak cruciaal is).
Kies voor DakPro:
Ga snel naar: