DakPro België
DakPro logo

Daklekkage op laten lossen?

1. Probleem?

Is je dak beschadigd, heb je een lek of ander dakproblemen?

2. Zoek en bel

Zoek op je woonplaats, zo vind je een dakwerker bij jou in de buurt.

3. Oplossing

De dakwerker komt direct naar u toe met een professionele oplossing.

Wat is een daklekkage?

Daklekkage is meestal een symptoom van een veel groter probleem. Goed onderhoud is de beste verdediging tegen een lek in dak. Een daklekkage kan veel schade aanrichten aan je dak en woning, zoals het aantasten van de gehele dakstructuur en schimmel in je woning. Lees gauw verder over de oorzaken en wat je kunt doen bij een daklekkage. 

Vergelijk hier de verschillende oorzaken van daklekkage

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van daklekkage zijn: een verouderd dak, kapotte of ontbrekende dakspanen of dakpannen, verstopte dakgoten en beschadigde schoorstenen. Al deze oorzaken zorgen ervoor dat er ruimte ontstaat om vocht door het dak te laten doordringen waardoor er schimmel kan ontstaan.

De noodzaak voor een snelle opsporing en reparatie

Naast het feit dat daklekkage ernstige problemen kan veroorzaken voor de gezondheid van je huishouden, is je woning ook vatbaarder voor brand en neemt de kans op instorting van het gebouw ook toe. Kortom: genoeg reden om hier aandacht aan te besteden en idealiter uiteraard te voorkomen

Hoe herken ik een daklekkage?

Het is essentieel om te kunnen vaststellen wanneer je dak lekt. Het lijkt misschien voor de hand liggend om te zien wanneer er een lek is – namelijk het constateren van druppelend water. Het is niet verwonderlijk dat de meest voor de hand liggende manier om te weten te komen of je dak lekt, het zien van druppels betreft (ook bijvoorbeeld op je zolder, nadat het regent) of bij een grote schimmel plek.

Echter is dit niet het enige, standaard aspect om een daklekkage te herkennen. Veel daklekkages zijn namelijk moeilijk te herkennen als je niet precies weet waar je op moet letten. Over het algemeen zijn er enkele aspecten die het mogelijk maken om een daklekkage op te sporen.

Buitenmuren van het huis

Vochtplekken binnenshuis

Inspecteer de buitenmuren van je huis om een daklekkage snel op te sporen:

- Vochtige plekken of verkleuringen
- Waterdruppels op de muur
- Mos- of schimmelvorming

Het is belangrijk om een daklekkage zo snel mogelijk te verhelpen om verdere waterschade aan en in het huis te voorkomen.

In een verder stadium is een daklekkage ook binnenshuis te herkennen aan:

- Vochtplekken op plafond/muren
- Donkere plekken
- Waterdruppels/vochtige plekken 

- Schimmel

Laat dit direct door een expert verhelpen om waterschade en schimmelgroei te voorkomen.

Laat het lek direct oplossen

Hoe kan de daklekkage worden opgespoord?

Het is belangrijk om te weten dat je een lek niet altijd herkent aan (alleen maar) zichtbare vochtplekken. Om te kijken of er sprake is van een daklekkage, kun je allereerst je dakbedekking controleren. Je kunt bijvoorbeeld de naden en overlappingen van je dakbedekking laten controleren, om onder andere te zien of er bijvoorbeeld regenwater ligt of dat er eventuele openingen zijn. Mocht dit het geval zijn, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een lek in dak.

Daarnaast kun je je dakgoten laten controleren. Immers, een dakgoot kan makkelijk verstopt raken door ophoping van vuil (denk hierbij bijvoorbeeld aan bladeren en takken). Een verstopping van je dakgoot leidt veelal tot een lekkage, vandaar dat om een daklekkage op te sporen, het belangrijk is om ook je dakgoten te laten controleren.

Stappenplan voor het zelf opsporen van daklekkage

Een lekkage opsporen bij een plat dak verloopt anders dan een lek opsporen bij een schuin dak. Hieronder staan stappenplannen voor beide soorten daken.

Stappenplan lek opsporen plat dak

Om een lekkage op een plat dak op te sporen, kun je de volgende stappen ondernemen:

Stap 1. Controleer je dakbedekking. De dakbedekking kan worden gecontroleerd op eventuele scheurtjes of naden. Je kunt bijvoorbeeld kijken of er regenwater op je dak is blijven liggen, of dat er openingen zijn. Mocht dit het geval zijn, dan is er een grote kans dat er sprake is van een lekkage.Plat dak lek zoeken

Stap 2. Controleer je dakgoot. Opgehoopt vuil kan zorgen voor verstopping. Vandaar dat het belangrijk is om je dakgoot en regenpijpen te controleren op een eventuele verstopping, aangezien dit een lekkage kan veroorzaken.

Stap 3. Ook kun je je daklood laten controleren. Op platte daken is vaak daklood te vinden. Daklood wordt toegepast om een waterdichte overgang te realiseren vanaf je dak naar bijvoorbeeld schoorstenen. Het is belangrijk om te kijken of er geen gaten of openingen in je daklood zitten. Ook is het slim om de aansluiting van je dak met betrekking tot het dak van je buren te controleren. Soms kan het zo zijn dat er ook een lekkage ontstaat op een dergelijke plek.

Stappenplan lek opsporen schuin dak

Wat betreft een schuin dak, komen dakpannen vaak voor.

Stap 1. De eerst stap hierbij is ook het controleren van je dakbedekking. Bij dakpannen is het vaak gemakkelijk te zien vanaf de grond. Het is bijvoorbeeld zichtbaar dat dakpannen ontbreken of er is zichtbare schade omtrent de dakpannen. Dit is dus een stuk makkelijker op te sporen dan bij een plat dak. Schuin dak lek opsporen

Stap 2. Zoek naar plaatsen waar water zich kan ophopen, zoals in de buurt van de schoorsteen, dakgoten, afvoeren en dakramen. Let wel op je veiligheid!

Stap 3. Inspecteer de zolder of de ruimte onder het dak op vochtplekken of andere tekenen van lekkage.

We raden aan om werkzaamheden omtrent daklekkage, ook in de context van dakpannen, te laten uitvoeren door een vakkundige dakwerker. De dakwerker kan je immers ook advies geven over bijvoorbeeld het vervangen of volledig vernieuwen van je dakbedekking.

Hoe wordt een daklekkage gerepareerd?

Allereerst word je daklekkage gelokaliseerd. De desbetreffende dakwerker gaat dus eerst zoeken naar de wortel van het probleem. Waar water druppelt, is niet per se de enige plek waar sprake is van een daklekkage. De oorzaak kan op een totaal andere plek liggen. Slechts een gat repareren waar water uit lekt (bij bijvoorbeeld heftige regen), is dus maar een tijdelijke en geen effectieve oplossing. De dakwerker zoekt dus eerst uitgebreid naar waar het vandaan komt.

Wat betreft de herstelling zelf, kan de ervaren dakwerker een daklekkage repareren aan de hand van een reparatiestrook. Een dergelijke reparatiestrook kan bijvoorbeeld worden gelijmd of gebrand over – afhankelijk van het materiaal van je dakbedekking – bijvoorbeeld over het beschadigde stuk bitumen oftewel dakleer. Concreet gezien wordt daklekkage dichten toegepast.

Een daklekkage kan op verschillende plekken ontstaan en kan aanzienlijke schade veroorzaken. Graag leggen wij uit hoe een professionele dakwerker te werk gaat om een lekkage te repareren.

Schakel direct een dakwerker in

Kan ik de daklekkage zelf repareren?

Professionele dakwerker

We raden aan om daklekkage repareren door een professionele dakwerker te laten uitvoeren, of het nu gaat om een plat of hellend dak. De dakdekker moet de daklekkage opsporen en deze vervolgens op een efficiënte en correcte wijze herstellen, om ervoor te zorgen dat het probleem niet in de toekomst terugkeert.

Naast daklekkage opsporen oftewel het vinden van de wortel van je daklekkage – wat dus niet altijd op dezelfde plek is als waar water druppelt – dien je ook over het juiste materiaal te bezitten om daklekkage dichten toe te passen. Kortom: genoeg redenen om deze klus over te laten aan een professional.

Schakel een dakwerker in

DakPro biedt aangesloten dakwerkers aan die allemaal een kwaliteitsgarantie bieden. Zodat je er zeker van kunt zijn dat de reparatie van de daklekkage goed zal worden uitgevoerd en je je geen zorgen hoeft te maken. De aangesloten dakwerker van jouw Vlaamse regio is makkelijk te vinden op DakPro, die de juiste kennis, ervaringen en materialen heeft om je dak gerelateerde probleem snel en effectief op te lossen.

Veelgestelde vragen

Graag beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over daklekkages om je te helpen begrijpen wat je kunt doen als je er een hebt en hoe je ze kunt voorkomen.

Laat meteen een daklekkage verhelpen

Kies voor DakPro:

Erkende aangesloten dakwerkers

7 op 7 bereikbaar

Direct een offerte

Experts in dakbedekking

De beste dakisolatie