Een dakkoepel is de perfecte oplossing om meer daglicht in een woonruimte, schuur of carport binnen te laten. Omdat er talloze soorten dakkoepels verkrijgbaar zijn, kan het bij de aanschaf van een dakkoepel lastig zijn om door de bomen het bos te zien. In dit artikel proberen we u daarmee te helpen door de kosten, eigenschappen en prijzen van dakkoepels op een rijtje te zetten.
Lees dus snel verder om alles te ontdekken dat u moet weten over dakkoepels!
Wat is een dakkoepel?
Een dakkoepel is een dakraam dat doorgaans op platte daken wordt gebruikt om daglicht binnen een ruimte te laten. Dakkoepels zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. De meeste zijn gemaakt van kunststof of glas en hebben de vorm van een halve bol, piramide, of zijn volledig vlak. Dakkoepels worden ook wel lichtkoepels, glaskoepels, lichttunnels of platdakramen genoemd. Daarnaast is er de lichtstraat. Deze lijkt op een lichtkoepel, maar is doorgaans langwerpig en groter van formaat.
Wat zijn de voordelen van een dakkoepel?
Een dakkoepel is uitermate geschikt om meer daglicht binnen te laten door een plat dak. Een dakkoepel kan in een woonruimte geplaatst worden, bijvoorbeeld een keuken of eetkamer, maar ook buitenshuis in een carport, tuinhuis of schuur.
Het grootste voordeel is dus dat een dakkoepel meer natuurlijk licht doorlaat. Maar daar blijft het niet bij. Dakkoepels hebben namelijk talloze voordelen die bijdragen aan het aanzien en de sfeer van uw woning.
- Esthetiek: Bij dakkoepels is er qua materialen en vormen aan variatie geen gebrek. Daardoor kunt u een dakkoepel kiezen die perfect bij uw woning past. Ook binnenshuis heeft de dakkoepel een opluisterende werking. Door het daglicht dat de ruimtes binnenstroomt lijken de ruimtes groter en hebben ze een aangenamere sfeer.
- Energiebesparing: Een dakkoepel vult een ruimte met daglicht, waardoor u in mindere mate gebruik hoeft te maken van elektrische lampen. U bespaart dus op uw energierekening en maakt ook nog eens een duurzame keuze.
- Isolatie: Een dakkoepel kan bijdragen aan de isolatie van de ruimte waar u hem plaatst. Een dakkoepel met een extra grote isolatiewaarde kan dus perfect zijn om de binnenkant van een onverwarmde ruimte extra warm te houden in de winter.
- Ventilatie: Er zijn dakkoepels die u (automatisch) kunt openzetten en dichtmaken. U kunt een dakkoepel dus gebruiken om warme of benauwde ruimtes goed te luchten. Ook in de keuken of badkamer is een dakkoepel dus een uitstekende keuze.
- Overige voordelen: Er zijn gelukkig talloze extra opties waarmee u een dakkoepel een écht multifunctioneel onderdeel kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch besturingssysteem, inbraakwering, zonwering, enzovoort.
Soorten dakkoepels
Zoals we hierboven al noemden, zijn er dakkoepels verkrijgbaar van allerlei materialen, vormen en afmetingen.
1. Materialen
Een dakkoepel wordt doorgaans van acrylaat (plexiglas), polycarbonaat of glas gemaakt. De eerste twee materialen zijn de meest populaire keuzes; met glas loopt u namelijk al snel het risico op de vorming van krassen.
Polycarbonaat is het meest robuuste materiaal van de drie. Het is erg moeilijk om polycarbonaat te breken, en het is dan ook zo’n tweehonderd keer sterker dan glas! Polycarbonaat is daardoor wel iets duurder.
Als u voor een goedkopere optie wilt gaan, kunt u voor acrylaat kiezen. Dit materiaal is maar zo’n tien keer sterker dan glas. Dit maakt het een iets minder robuuste keuze. Acrylaat is daarentegen wel beter om licht door te laten dan polycarbonaat.
Tot slot is er glas. Dit is het minst sterke materiaal, maar wel (volgens velen) het mooiste.
2. Vormen
Dakkoepels zijn verkrijgbaar in talloze vormen. Er zijn dakkoepels met een ronde of halfronde vorm, vierkante dakkoepels en zelfs piramidevormige dakkoepels. Als u wilt dat de dakkoepel minder opvalt, kunt u ook kiezen voor een vlakke dakkoepel.
3. Afmetingen
Op zijn kleinst heeft een dakkoepel enkele tientallen centimeters, bijvoorbeeld 30 x 80cm. Grotere exemplaren zijn tot drie meter in de lengte of breedte. Als u naar een nóg grotere optie op zoek bent, is een lichtstraat een goede keuze.
4. Helder of dof glas
Tot slot kunt u kiezen voor transparant (helder) of opaal (dof) glas. Met een transparante lichtkoepel haalt u zo veel mogelijk daglicht naar binnen. Met een opale lichtkoepel kunt u voorkomen dat mensen naar binnen kijken. Hoewel deze minder daglicht doorlaat, geeft hij u meer privacy.
Hoeveel kost een dakkoepel?
De kosten van een dakkoepel zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals grootte, materiaal en montage. Ook speelt de bediening van de koepel een rol. Als u een elektrische dakkoepel wilt, die automatisch open en dicht kan, bent u vaak iets meer kwijt.
Gemiddeld gezien kunnen we stellen dat een dakkoepel tussen de 800 en 1000 euro kost, exclusief btw, maar heel andere bedragen komen ook veel voor. Als het een elektrische dakkoepel betreft, is die al snel honderden euro’s duurder. Als u de montage aan een dakdekker uitbesteed, moet u natuurlijk rekening houden met extra kosten.
Isolatiewaarde dakkoepels
Bij het kiezen van een geschikte dakkoepel voor uw huis, is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde van de verschillende materialen. Een dakkoepel kan namelijk een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van warmteverlies. Bovendien kan een dakkoepel geluiden van buitenaf dempen.
De isolatiewaarde van dakkoepels hangt af van twee factoren.
-
Wanden
Een dakkoepel bestaat uit een bepaalde hoeveelheid wanden. Dit kan een enkele wand zijn, maar ook zo veel als zes wanden (de zogenaamde ISO-lichtkoepel). Kort gezegd is de stelregel hier: hoe meer wanden, hoe beter de dakkoepel isoleert.
Handig om te weten: de isolatiewaarde van een materiaal wordt uitgedrukt met de zogenaamde U-waarde. Bij de U-waarde drukt een lager getal een betere isolatiewaarde uit. Zo hebben ISO-lichtkoepels een U-waarde die richting de 1,3 gaat; enkelwandige lichtkoepels gaan, daarentegen, maar richting een U-waarde van 5,5.
-
Schalen
Een dakkoepel bestaat daarnaast uit schalen. Deze kunnen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant van de koepel zitten. Ook hierbij geldt: hoe meer schalen, hoe beter de isolatiewaarde.
-
Opstand
Ook de opstand, het element waarop het glas bevestigd is, draagt bij aan de isolatiewaarde van de dakkoepel. Let dus goed op het materiaal waarmee de opstand gemaakt is. PVC heeft bijvoorbeeld gemiddeld gezien een betere isolatiewaarde dan polyester.
Dakkoepel onderhoud
Als u uw dakkoepel eenmaal heeft, wilt u natuurlijk dat die er goed uit blijft zien en zo lang mogelijk meegaat. Hieronder leggen we u in het kort uit hoe u uw dakkoepel het beste kunt reinigen en onderhouden.
- Maak uw dakkoepel altijd met gebruik van water schoon. De kans is namelijk groot dat er zand of aarde op uw dakkoepel ligt. Als u hem met een droge doek schoonmaakt, loopt u dus het risico dat er krassen ontstaan.
- Let er daarnaast op dat u de lichtkoepel niet met een harde doek of spons schoonmaakt. Gebruik nooit een schuurspons of ijzerspons!
- Gebruik bij de schoonmaak altijd een zeepmiddel dat geen agressieve bestanddelen als chloor bevat. Groene zeep is altijd een veilige keuze! Als u insecten op de koepel wilt verwijderen, kunt u daar beter geen commerciële insectenbestrijdingsmiddelen voor gebruiken. Deze kunnen het materiaal namelijk flink aantasten.
- Voor de zogenaamde ‘groene aanslag’ kunt u beter wel een spraymiddel gebruiken. Let er daarbij op dat het middel geschikt is voor glas en dus geen krassen op de koepel zal achterlaten.
Veelgestelde vragen
Bij het kiezen van de geschikte soort dakkoepel voor uw huis, spelen verschillende factoren mee. Als eerst moet u rekening houden met de ruimte waarboven u de dakkoepel wilt plaatsen. Als het een onverwarmde ruimte betreft, bijvoorbeeld een carport, is een enkelwandige dakkoepel de beste keuze. Gaat het om een schuurtje of een andere ruimte die slecht geïsoleerd is? Dan raden wij aan om een dubbelwandige lichtkoepel aan te schaffen. Voor ruimtes binnenshuis is een driewandige dakkoepel het beste, hoewel u ook een vier- of vijfwandig model kunt overwegen, afhankelijk van de isolatiewaarde van de betreffende ruimte.
Houd daarnaast rekening met het materiaal van de dakkoepel. Als u bijvoorbeeld in een omgeving woont met veel bomen, is het verstandig om een robuuste dakkoepel van polycarbonaat te nemen. Deze is uitermate krasbestendig en gaat daardoor lang mee.
Neem tot slot in aanmerking of de betreffende ruimte geregeld geventileerd moet worden. Als u de dakkoepel bijvoorbeeld in een keuken wilt plaatsen, is het verstandig om een model te kiezen dat open en dicht kan.
Dat verschilt per persoon. Een ervaren klusser kan eenvoudig zelf een dakkoepel monteren. De meeste dakkoepels komen met gebruiksaanwijzingen, waardoor het makkelijk is om dit karwei zelf uit te voeren.
Als u geen of weinig kluservaring heeft, is het waarschijnlijk verstandiger om uw dakkoepel door een ervaren dakdekker te laten monteren. Als u de klus uitbesteedt, voorkomt u dat u zelf op gevaarlijke hoogte moet werken. Bovendien garandeert u dat de dakkoepel vakkundig aangebracht wordt.
De precieze levensduur van een dakkoepel is afhankelijk van factoren als het materiaal en onderhoud van de koepel. Een dakkoepel van kunststof gaat bijvoorbeeld langer mee dan een dakkoepel van glas. Gemiddeld gezien gaat een vakkundig geïnstalleerde dakkoepel 20 jaar mee.
Dakkoepel plaatsen? Schakel een dakdekker in!
Wilt u een dakkoepel plaatsen, maar bent u zelf niet zo handig? Ga dan niet zelf het dak op, dit is namelijk onnodig gevaarlijk. Via DakPro kunt u makkelijk en snel een lokale dakdekker inschakelen om een dakkoepel te laten plaatsen. Selecteer op deze pagina uw plaatsnaam en kom direct in contact met een lokale vakman!
Bron afbeelding (bijgesneden): Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed