Inhoud
- 1 Welke verschillende vormen dakpannen zijn er?
- 2 Verschillende soorten dakpannen
- 3 De verschillende merken dakpannen
- 4 Prijzen van dakpannen
- 5 Welke dakpannen zijn geschikt voor mijn woning?
- 6 Hoe kunnen er dakpannen worden gelegd op mijn dak?
- 7 Het onderhouden van je dakpannen
- 8 Hulp inschakelen voor het leggen en onderhouden van dakpannen
Wat betreft verschillende soorten dakbedekking, kun je voor platte daken bijvoorbeeld aan een bitumen dak, groendak of een EPDM dak denken. Voor hellende daken zijn met name dakpannen populair. Met de relatief lange levensduur, bescherming tegen weersomstandigheden, onderhoudsvriendelijkheid en brandveiligheid, biedt het een uitstekende optie om je dak én woning als geheel in optimale staat te houden. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten dakpannen waar je uit kunt kiezen.
Welke verschillende vormen dakpannen zijn er?
In België is de (holle) stormpan de meest gekozen dakpan. Dit is een golvende dakpan, meestal gemaakt van keramiek of beton.
Wat betreft de vorm van de dakpannen, kun je grofweg een indeling maken in holle en platte dakpannen. Hierbinnen heb je ook verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Om te weten welke vorm geschikt is, speelt de hellingsgraad van het dak (dus hoe schuin je dak is) een belangrijke rol.
Holle dakpannen vs. platte dakpannen
Bij de keuze voor een dakpan is het belangrijk te letten op de hellingsgraad van het dak. Is de dakpan niet geschikt dan kun je fikse problemen krijgen met nare lekkages aan je dak.
Wat betreft de esthetische aspecten, geven holle en platte dakpannen een andere uitstraling aan je woning.
- Holle dakpannen zorgen voor een traditionele en authentieke uitstraling
- Platte dakpannen geven juist weer een moderne en strakke look aan je woning
Op deze wijze heb je een beeld van verschillende soorten dakpannen.
We zullen hieronder aangeven wat de mogelijkheden zijn omtrent holle en platte dakpannen, welke varianten er zijn en wat de bijbehorende hellingsgraden zijn. Zo ben je op de hoogte van wat er mogelijk is, afhankelijk van de hellingsgraad van je dak. Alle sub varianten vereisen weer een andere minimale hellingsgraad.
Mocht je willen gaan voor holle dakpannen, dan sta je ook weer voor de keuze van allerlei interessante subcategorieën, afhankelijk van de hellingsgraad van je dak.
- Allereerst heb je de keuze voor de holle dakpannen zonder sluiting. Dat is de welbekende, klassieke dakpan met een licht gebogen vorm en zonder sluiting. De hellingsgraad van je dak dient voor deze variant minstens 25 graden te zijn.
- Daarnaast kun je ook gaan voor holle dakpannen met sluiting. De desbetreffende kopsluiting kun je bovenaan de dakpan vinden. Wegens de kopsluiting kan deze vorm ook worden gebruikt voor daken met een hellingsgraad vanaf circa 22 graden.
- Tot slot heb je voor de holle dakpannen ook de variant met een lichte golving. Deze vorm is ook uitermate geschikt voor iets minder schuine daken, namelijk vanaf een hellingsgraad van 20 graden.
Ook voor de platte dakpannen geldt dat er drie verschillende subcategorieën zijn waarin deze vorm van dakpannen kan worden onderverdeeld.
- De platte dakpannen met ribben en sluitingen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van minstens 25 graden. De ribben van dit type dakpan zorgen voor extra stevigheid. Ook is de sluiting erg handig voor het goed kunnen aansluiten bij de ernaast gelegen dakpannen.
- Naast de platte dakpannen met ribben en sluitingen, kun je ook gaan voor platte dakpannen met alleen sluitingen. Dit type dakpan kan worden toegepast op daken met een helling van 25 tot 35 graden.
- De derde vorm van platte dakpannen zijn de tegelpannen. Deze vorm van platte dakpannen hebben geen sluiting. De tegelpannen zijn alleen toepasbaar op daken met een minimale helling van 25 graden. Tegelpannen kun je vinden in verschillende materialen en kleuren, waardoor je in esthetisch opzicht veel keuzes hebt.
Hoewel de indeling van holle en vlakke dakpannen om de belangrijkste indeling gaat – als we het hebben over vormen van dakpannen – kun je natuurlijk ook kiezen voor andere vormen van dakpannen.
Een concreet voorbeeld hiervan is de Romaanse pan die met name voorkomt bij Mediterraanse bouwstijlen. Het gaat hierbij om een dakpan met een grote golfvorm, maar een klein en plat vlak. Op die manier wordt het concept van een holle en vlakke dakpan gecombineerd. Wel is het zo dat je in België nog altijd de holle dakpannen het meest frequent ziet.
Twijfel je tussen holle en platte dakpannen? In dat geval kan een aangesloten vakman van DakPro je meer uitleg geven. Neem direct contact op.
Verschillende soorten dakpannen
In dit onderdeel geven we graag een overzicht van verschillende soorten dakpannen, waardoor je meer geïnformeerd zult zijn over wat er allemaal mogelijk is. Ook als het gaat om bepaalde soorten dakpannen die specifiek in België voorkomen.
Houten dakpannen geven een unieke uitstraling. Het is licht in gewicht en ook relatief goedkoop. Wel ligt de levensduur van houten dakpannen over het algemeen niet zo hoog, denk hierbij aan hoogstens 30 jaar. Uiteraard speelt onderhoud ook een rol in hoe lang de dakbedekking meegaat. Het is nog hier en daar te vinden als dakbedekking op het dak van een schuur of tuinhuis. Echter, houten dakpannen zijn niet geschikt voor woningen en vochtproblemen liggen al gauw op de loer.
Betonnen dakpannen, ook wel de sneldekpannen, kunnen in zowel gegolfde als vlakke vorm voorkomen. Een betonnen dakpan heeft gemiddeld genomen een levensduur van circa 30 jaar. Betonnen dakpannen zijn vrijwel ongevoelig voor schade door insecten en rotting (wat bijvoorbeeld wel plaats kan vinden bij houten dakbedekking), wat betekent dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken.
Daarnaast zijn betonnen dakpannen minder belastend voor het milieu. Betonnen dakpannen stoten, vergeleken met andere dakbedekkingsmaterialen, bijvoorbeeld relatief gezien minder CO2 uit. Betonnen dakpannen bestaan over het algemeen genomen uit de volgende ingrediënten – zand, cement, water en soms ook eventueel aangevuld met toeslagstoffen – en zijn makkelijker te recyclen.
De keramische dakpannen worden ook wel kleidakpannen genoemd. Keramische dakpannen gaan gemiddeld genomen een stuk langer mee dan betonnen dakpannen. In esthetisch opzicht blijven keramische dakpannen ook langer mooi. De achterliggende reden is omdat kleidakpannen door hun compacte structuur, vergeleken met betondakpannen, een stuk minder vocht opnemen.
Kleidakpannen geven een mooie, natuurlijke en authentieke uitstraling aan je dak. De levensduur van kleidakpannen is ook erg hoog, namelijk maar liefst (en soms zelfs langer dan) 100 jaar. Kleidakpannen gaan dan ook je hele leven lang mee, mits je de dakpannen goed zult onderhouden. Wel is het zo dat dit soort dakpannen wegens invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling of bijvoorbeeld corrosie, een beetje kunnen verroesten.
De Boomse dakpannen zijn verkrijgbaar in de Belgische context. Boomse dakpannen zijn in België veelal terug te vinden op oude boerderijen en andere oude gebouwen. Deze Boomse dakpannen zijn te herkennen aan de ronde en gebogen vorm en zijn te vinden in de kleuren rood en blauw.
Hoewel Boomse dakpannen vrij oud zijn, zijn ze vandaag de dag weer populair in België vanwege de authentieke en landelijke uitstraling. Het wordt dan ook vaak ingezet bij renovatie voor wat oudere gebouwen in België.
Een tip voor als je geïnteresseerd bent in de Boomse dakpannen: de prijs van originele Boomse dakpannen liggen een stuk lager dan nieuw gefabriceerde Boomse dakpannen. Wel is het belangrijk om bij originele en wat oudere Boomse dakpannen te letten op een aantal zaken, zodat je zeker bent van goede kwaliteit.
Het is daarbij belangrijk dat de gebogen kant van de Boomse dakpan geen barsten laat zien. Ook is het belangrijk om na te controleren of de dakpannen niet van binnenuit kapot zijn. Hoe je dat kunt controleren? Je kunt dan op de dakpan kloppen. Als je een weerklinkend geluid hoort, dan is er niks aan de hand met de dakpan. Bij het horen van een dof geluid, gaat het om een slechte (Boomse) dakpan.
De Pottelbergse dakpan wordt in België ook wel de stormpan genoemd. Deze Pottelbergse dakpannen zijn authentieke, Belgische dakpannen. In België is de Pottelbergse dakpan populair vanwege de rustieke uitstraling. Het gaat hierbij concreet gezien om een holle kleidakpan die de uitstraling heeft van een nostalgische landelijke dakpan.
Wat betreft de kwaliteit en het materiaal, geniet deze dakpan van een goede kwaliteit en een flinke sterkte in het materiaal. De Pottelbergse dakpan combineert als het ware de sterke nieuwe kleidakpan, maar dan met het uiterlijk van een oud en landelijk model. Het gaat dus om stevige, holle kleidakpannen maar met de uitstraling van oude, authentieke dakpannen. Zo biedt het niet alleen esthetische aspecten, maar biedt het in technisch opzicht ook stevigheid aan je dak en woning als geheel.
Mocht je het pannendak van een ouder gebouw of een oudere schuur willen herstellen, of ben je simpelweg op zoek naar een authentieke sfeer voor je woning, dan kun je kiezen voor de Pottelbergse of Boomse dakpannen. Kortom: je kunt kiezen uit verschillende soorten dakpannen, afhankelijk van de mogelijkheden omtrent je dak, en natuurlijk ook je wensen en voorkeur.
Meer weten over een bepaalde dakpan? Dan kun je contact opnemen met een aangesloten dakwerker van DakPro.
De verschillende merken dakpannen
Behalve de verschillende soorten en vormen van dakpannen, kun je ook denken aan verschillende merken. Hieronder vind je enkele merken dakpannen die aan populariteit hebben gewonnen in België. Ook op dit vlak kun je kiezen uit verschillende soorten dakpannen.
- Allereerst is Wienerberger dé fabrikant voor keramische dakpannen in België; zij brengen deze dakpannen op de markt onder de naam Koramic. Tevens zijn zij de grootste fabrikant van keramische dakpannen in België. De Koramic dakpannen bieden goed bestand tegen weersomstandigheden en voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen.
- Verder kun je denken aan het merk Monier; een merk dat alleen maar met natuurlijke producten werkt. Zij bieden zowel betonnen als keramische dakpannen aan die niet alleen uiterst milieuvriendelijk zijn, maar ook betaalbaar.
Bovenstaande merken bieden kwaliteit. Voel je vrij om, indien gewenst, een ander merk uit te proberen. Mocht je de keuze lastig vinden om te maken, dan kun je je uiteraard altijd laten adviseren door een dakwerker.
Prijzen van dakpannen
De prijzen van dakpannen zijn afhankelijk van een breed gamma aan aspecten. Denk hierbij aan het type materiaal en het merk waar je voor gaat. Staar je echter niet blind op de prijs per vierkante meter van de dakpannen, omdat een goede investering ervoor kan zorgen dat de dakpannen langer meegaan. Hieronder hebben we een duidelijk overzicht van de prijs van dakpannen opgesteld.
Soort dakpan | Kosten (schatting) | Levensduur (schatting) |
Betonnen dakpannen | €€ | 30-50 jaar |
Keramische dakpannen | €€€ | 50-100+ jaar |
Leien dakpannen | €€€€€ | 50-100+ jaar |
Metalen dakpannen | €€€ | 40-60 jaar |
Bitumen dakpannen | €€ | 15-30 jaar |
Mocht je het moeilijk vinden om te gaan voor een bepaalde dakpan, schroom dan niet om je (vrijblijvend) te laten adviseren door een van onze aangesloten dakwerkers op DakPro. Zo kun je inspiratie opdoen en meer persoonlijk advies inwinnen, specifiek voor jouw dak. Er kan ook altijd een kostenplaatje opgesteld worden voor jouw dakpannen
Welke dakpannen zijn geschikt voor mijn woning?
Na het lezen van al deze informatie, zul je je vast afvragen: maar welke dakpannen zijn dan geschikt voor mijn woning?
Dit ligt aan verschillende aspecten zoals we eerder hebben gezien. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor wat je in esthetisch opzicht aantrekkelijker vind. Een ander punt om hierin mee te nemen, is het grotere geheel. Het is natuurlijk mooier als de dakpannen van jou en de buren één harmonieus geheel zijn – vooral als het gaat om rijtjeshuizen. Zo vullen de woningen elkaar mooi aan en ziet het er ook beter uit.
Soort dakpan | Geschikt voor | Uitstraling | Voordelen/kenmerken |
Betonnen dakpannen | Meeste daken | Divers, traditioneel | Duurzaam, betaalbaar en eenvoudig te installeren |
Keramische dakpannen | Meeste daken | Divers, klassiek | Esthetisch aantrekkelijk en lange levensduur |
Leien dakpannen | Schuine en flauw hellende daken | Natuurlijk, elegant | Natuurlijke uitstraling, duurzaam, geluids- en brandbestendig |
Metalen dakpannen | Meeste daken | Modern, strak | Duurzaam, lichtgewicht en weerbestendig |
Bitumen dakpannen | Flauw tot matig hellende daken | Veelzijdig, compact | Eenvoudig te installeren, betaalbaar en waterbestendig |
Natuurlijk is het ook van belang om de voorschriften vanuit de gemeente in acht te nemen. In de ene Vlaamse gemeente kunnen er andere regels worden gehanteerd dan in een andere gemeente.
Ook is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er mogelijk is. De hellingshoek van je dak bepaalt grotendeels ook wat er mogelijk is. Mocht je de verschillende hellingshoeken en mogelijke vormen van dakpannen niet aanhouden, dan kan dit allerlei dak gerelateerde problemen veroorzaken zoals het onnodig ontstaan van vochtproblemen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met de eerder aangegeven hellingshoeken die horen bij de subcategorieën van platte en holle dakpannen.
Hoe kunnen er dakpannen worden gelegd op mijn dak?
Los van het dakpan waar je uiteindelijk voor kiest, geven we je graag meer informatie over het proces van hoe dakpannen worden gelegd. Zo heb je een beter beeld van de uitvoering hiervan. We geven ook een aantal tips voordat je begint aan de klus van dakpannen leggen (of omdat je simpelweg graag meer hierover wilt weten).
Natuurlijk is het eerst belangrijk om de berekeningen klaar te hebben: zoals hoeveel dakpannen je per vierkante meter nodig hebt en uit hoeveel vierkante meter je dak in totaal bestaat. Ook is het belangrijk om na te gaan welke regels er gelden in jouw specifieke gemeente. Je kunt ook, om je zorgen uit handen te nemen, ook een aangesloten dakwerker in jouw regio benaderen op DakPro. De desbetreffende dakwerker heeft namelijk binnen dezelfde gemeente al ervaring met wat er wel en niet mag.
Na de voorbereiding, bestaat de tweede stap uit het aanbrengen van een onderdak. Dit is een stap die los staat van de verschillende soorten dakpannen. Het is van belang om, voordat de dakpannen worden gelegd (bij wat voor dakpan dan ook), een onderdak (uiteraard op een propere manier) te leggen. Het zorgt er onder andere voor dat je dak waterdicht is.
De derde stap bestaat uit het plaatsen van panlatten. Het is een lat die ervoor zorgt dat je dakpannen als het ware kunnen worden gedragen. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat de panlatten verbinden met het reeds geplaatste onderdak.
Bovendien kunnen de tengellatten op een verticale wijze op het dak worden geplaatst en worden gehecht op het onderdak, namelijk op de kepers. Verder zorgen de horizontale panlatten ervoor dat de dakpannen op hun plek worden gehouden. Hierbij is het cruciaal dat de onderlinge afstand zo groot is, zodat de dakpannen elkaar goed kunnen overlappen. De concrete invulling hiervan, is onder andere afhankelijk van je type dakpan en de helling van je dak.
Daarna kun je, in stap vier, na het plaatsen van de panlatten, beginnen met het leggen van de dakpannen. Een belangrijke tip hierbij is om van beneden naar boven te werken. Dat zorgt er ook voor dat je een beter overzicht hebt.
Verder moeten de desbetreffende dakpannen van de onderste rij in alle gevallen, ongeacht je type dakpan, worden vastgemaakt aan de lat. Het zorgt ervoor dat de boel stabiel blijft terwijl er op het dak wordt gewerkt.
Na het plaatsen van de dakpannen, is het uiteraard ook van belang om het te verankeren, zodat de dakpannen niet zomaar van het dak afvliegen. Kortom: er zijn veel zaken om aan te denken en veel tussenstappen die moeten worden genomen om de dakpannen goed te plaatsen en te verankeren.
Je kunt deze taak uiteraard ook uitbesteden aan een professional, zodat je zeker bent van een goede uitvoering van de taak. Via een aangesloten dakwerker op DakPro, biedt de lokale dakwerker garantie op alle uitgevoerde werkzaamheden. Zo kun je zeker zijn van een goede plaatsing en verankering van je dakpannen.
Het onderhouden van je dakpannen
Het goed onderhouden van je dakpannen, is erg belangrijk om de levensduur zo veel mogelijk uit te rekken. Mocht er mos of andere ongewenstheden op je dak zijn ontstaan, dan kun je je dakpannen het beste laten reinigen met een hogedrukreiniger.
Een belangrijke tip: zorg ervoor dat je tijdens het reinigen van boven begint en dat er daarna pas naar beneden wordt afgewerkt. Immers, als je begint met het reinigen van de dakpannen die onderaan staan, en pas daarna de bovenste dakpannen reinigt, kunnen de onderste dakpannen weer vies worden.
Laat je dakpannen regelmatig reinigen en controleren
We raden aan om je dakpannen, los van wat voor soort dakpan je hebt, minstens één keer in het jaar goed te laten reinigen en te laten controleren op eventuele mankementen of schade, zodat je er tijdig bij bent als je bijvoorbeeld een eventuele herstelling moet laten uitvoeren. Wacht bijvoorbeeld niet te lang met het vervangen van gescheurde of gebroken dakpannen, aangezien dit anders kan leiden tot onnodige vochtproblemen tot in je woning. Deze vochtproblemen leiden anders weer tot schimmelvorming in je woning, wat niet alleen effect heeft op je gezondheid, maar ook zeker op het woongenot. Om dit te voorkomen, is het onderhouden van dakpannen belangrijk om niet uit het oog te verliezen.
Mocht het aan de buitenkant niet te zien zijn, dan kun je ook zelf je dakpannen voor de zekerheid controleren; zodat je weet in wat voor staat ze zijn. Je komt erachter of je dakpannen nog goed zijn, door op je dakpannen te tikken. Dit kun je bij verschillende soorten dakpannen doen. Dakpannen zijn zeker aan vervanging toe als ze de oorzaak zijn van lekkages. Mocht je dakpan niet meer goed zijn, dan hoor je bij het tikken op de dakpannen een doffe klank; dan weet je dat er vocht in zit en kun je er zeker van zijn dat ze aan vervanging toe zijn.
Hulp inschakelen voor het leggen en onderhouden van dakpannen
Mocht je er nog niet over uit zijn omtrent wat voor soort dakpan je wilt hebben, of heb je hulp nodig bij het onderhouden van je dakpannen, schroom dan niet om hulp in te schakelen via DakPro. Met de aangesloten dakwerker van jouw regio, kun je altijd bespreken wat je persoonlijke situatie is. Met garantie op alle werkzaamheden vanuit de aangesloten dakwerker, maar ook veel tevreden klanten die jou voorgingen, kun je gerustgesteld zijn over de uitvoering van de klus. De aangesloten dakwerkers hebben immers ervaring met verschillende soorten dakpannen.