Welke soorten dakpannen zijn er en wat zijn de verschillen?

Soorten dakpannen

Wat betreft verschillende soorten dakbedekking, kun je voor platte daken bijvoorbeeld aan een bitumen dak, groendak of een EPDM dak denken. Voor hellende daken zijn met name dakpannen populair. Met de relatief lange levensduur, bescherming tegen weersomstandigheden, onderhoudsvriendelijkheid en brandveiligheid, biedt het een uitstekende optie om je dak én woning als geheel in optimale staat te houden. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten dakpannen waar je uit kunt kiezen.

Welke verschillende vormen dakpannen zijn er?

In België is de (holle) stormpan de meest gekozen dakpan. Dit is een golvende dakpan, meestal gemaakt van keramiek of beton.

Wat betreft de vorm van de dakpannen, kun je grofweg een indeling maken in holle en platte dakpannen. Hierbinnen heb je ook verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Om te weten welke vorm geschikt is, speelt de hellingsgraad van het dak (dus hoe schuin je dak is) een belangrijke rol.

Holle dakpannen vs. platte dakpannen

Dakpannen roodBij de keuze voor een dakpan is het belangrijk te letten op de hellingsgraad van het dak. Is de dakpan niet geschikt dan kun je fikse problemen krijgen met nare lekkages aan je dak.

Wat betreft de esthetische aspecten, geven holle en platte dakpannen een andere uitstraling aan je woning.

  • Holle dakpannen zorgen voor een traditionele en authentieke uitstraling
  • Platte dakpannen geven juist weer een moderne en strakke look aan je woning

Op deze wijze heb je een beeld van verschillende soorten dakpannen.

We zullen hieronder aangeven wat de mogelijkheden zijn omtrent holle en platte dakpannen, welke varianten er zijn en wat de bijbehorende hellingsgraden zijn. Zo ben je op de hoogte van wat er mogelijk is, afhankelijk van de hellingsgraad van je dak. Alle sub varianten vereisen weer een andere minimale hellingsgraad.

Mocht je willen gaan voor holle dakpannen, dan sta je ook weer voor de keuze van allerlei interessante subcategorieën, afhankelijk van de hellingsgraad van je dak.

Dakpannen

  1. Allereerst heb je de keuze voor de holle dakpannen zonder sluiting. Dat is de welbekende, klassieke dakpan met een licht gebogen vorm en zonder sluiting. De hellingsgraad van je dak dient voor deze variant minstens 25 graden te zijn.
  2. Daarnaast kun je ook gaan voor holle dakpannen met sluiting. De desbetreffende kopsluiting kun je bovenaan de dakpan vinden. Wegens de kopsluiting kan deze vorm ook worden gebruikt voor daken met een hellingsgraad vanaf circa 22 graden.
  3. Tot slot heb je voor de holle dakpannen ook de variant met een lichte golving. Deze vorm is ook uitermate geschikt voor iets minder schuine daken, namelijk vanaf een hellingsgraad van 20 graden.

Twijfel je tussen holle en platte dakpannen? In dat geval kan een aangesloten vakman van DakPro je meer uitleg geven. Neem direct contact op.

Verschillende soorten dakpannen

In dit onderdeel geven we graag een overzicht van verschillende soorten dakpannen, waardoor je meer geïnformeerd zult zijn over wat er allemaal mogelijk is. Ook als het gaat om bepaalde soorten dakpannen die specifiek in België voorkomen.

Meer weten over een bepaalde dakpan? Dan kun je contact opnemen met een aangesloten dakwerker van DakPro.

De verschillende merken dakpannen

Behalve de verschillende soorten en vormen van dakpannen, kun je ook denken aan verschillende merken. Hieronder vind je enkele merken dakpannen die aan populariteit hebben gewonnen in België. Ook op dit vlak kun je kiezen uit verschillende soorten dakpannen.

  • Allereerst is Wienerberger dé fabrikant voor keramische dakpannen in België; zij brengen deze dakpannen op de markt onder de naam Koramic. Tevens zijn zij de grootste fabrikant van keramische dakpannen in België. De Koramic dakpannen bieden goed bestand tegen weersomstandigheden en voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen.
  • Verder kun je denken aan het merk Monier; een merk dat alleen maar met natuurlijke producten werkt. Zij bieden zowel betonnen als keramische dakpannen aan die niet alleen uiterst milieuvriendelijk zijn, maar ook betaalbaar.

Bovenstaande merken bieden kwaliteit. Voel je vrij om, indien gewenst, een ander merk uit te proberen. Mocht je de keuze lastig vinden om te maken, dan kun je je uiteraard altijd laten adviseren door een dakwerker.

Prijzen van dakpannen

De prijzen van dakpannen zijn afhankelijk van een breed gamma aan aspecten. Denk hierbij aan het type materiaal en het merk waar je voor gaat. Staar je echter niet blind op de prijs per vierkante meter van de dakpannen, omdat een goede investering ervoor kan zorgen dat de dakpannen langer meegaan. Hieronder hebben we een duidelijk overzicht van de prijs van dakpannen opgesteld.

Soort dakpan

Kosten (schatting)

Levensduur (schatting)

Betonnen dakpannen

€€

30-50 jaar

Keramische dakpannen

€€€

50-100+ jaar

Leien dakpannen

€€€€€

50-100+ jaar

Metalen dakpannen

€€€

40-60 jaar

Bitumen dakpannen

€€

15-30 jaar

Mocht je het moeilijk vinden om te gaan voor een bepaalde dakpan, schroom dan niet om je (vrijblijvend) te laten adviseren door een van onze aangesloten dakwerkers op DakPro. Zo kun je inspiratie opdoen en meer persoonlijk advies inwinnen, specifiek voor jouw dak. Er kan ook altijd een kostenplaatje opgesteld worden voor jouw dakpannen

Welke dakpannen zijn geschikt voor mijn woning?

Na het lezen van al deze informatie, zul je je vast afvragen: maar welke dakpannen zijn dan geschikt voor mijn woning?

Dit ligt aan verschillende aspecten zoals we eerder hebben gezien. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor wat je in esthetisch opzicht aantrekkelijker vind. Een ander punt om hierin mee te nemen, is het grotere geheel. Het is natuurlijk mooier als de dakpannen van jou en de buren één harmonieus geheel zijn – vooral als het gaat om rijtjeshuizen. Zo vullen de woningen elkaar mooi aan en ziet het er ook beter uit.

Soort dakpan

Geschikt voor

Uitstraling

Voordelen/kenmerken

Betonnen dakpannen

Meeste daken

Divers, traditioneel

Duurzaam, betaalbaar en eenvoudig te installeren

Keramische dakpannen

Meeste daken

Divers, klassiek

Esthetisch aantrekkelijk en lange levensduur

Leien dakpannen

Schuine en flauw hellende daken

Natuurlijk, elegant

Natuurlijke uitstraling, duurzaam, geluids- en brandbestendig

Metalen dakpannen

Meeste daken

Modern, strak

Duurzaam, lichtgewicht en weerbestendig

Bitumen dakpannen

Flauw tot matig hellende daken

Veelzijdig, compact

Eenvoudig te installeren, betaalbaar en waterbestendig

Natuurlijk is het ook van belang om de voorschriften vanuit de gemeente in acht te nemen. In de ene Vlaamse gemeente kunnen er andere regels worden gehanteerd dan in een andere gemeente.

Ook is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er mogelijk is. De hellingshoek van je dak bepaalt grotendeels ook wat er mogelijk is. Mocht je de verschillende hellingshoeken en mogelijke vormen van dakpannen niet aanhouden, dan kan dit allerlei dak gerelateerde problemen veroorzaken zoals het onnodig ontstaan van vochtproblemen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met de eerder aangegeven hellingshoeken die horen bij de subcategorieën van platte en holle dakpannen.

Hoe kunnen er dakpannen worden gelegd op mijn dak?

Los van het dakpan waar je uiteindelijk voor kiest, geven we je graag meer informatie over het proces van hoe dakpannen worden gelegd. Zo heb je een beter beeld van de uitvoering hiervan. We geven ook een aantal tips voordat je begint aan de klus van dakpannen leggen (of omdat je simpelweg graag meer hierover wilt weten).

Je kunt deze taak uiteraard ook uitbesteden aan een professional, zodat je zeker bent van een goede uitvoering van de taak. Via een aangesloten dakwerker op DakPro, biedt de lokale dakwerker garantie op alle uitgevoerde werkzaamheden. Zo kun je zeker zijn van een goede plaatsing en verankering van je dakpannen.

Het onderhouden van je dakpannen

Het goed onderhouden van je dakpannen, is erg belangrijk om de levensduur zo veel mogelijk uit te rekken. Mocht er mos of andere ongewenstheden op je dak zijn ontstaan, dan kun je je dakpannen het beste laten reinigen met een hogedrukreiniger.

Een belangrijke tip: zorg ervoor dat je tijdens het reinigen van boven begint en dat er daarna pas naar beneden wordt afgewerkt. Immers, als je begint met het reinigen van de dakpannen die onderaan staan, en pas daarna de bovenste dakpannen reinigt, kunnen de onderste dakpannen weer vies worden.

Laat je dakpannen regelmatig reinigen en controleren

We raden aan om je dakpannen, los van wat voor soort dakpan je hebt, minstens één keer in het jaar goed te laten reinigen en te laten controleren op eventuele mankementen of schade, zodat je er tijdig bij bent als je bijvoorbeeld een eventuele herstelling moet laten uitvoeren. Wacht bijvoorbeeld niet te lang met het vervangen van gescheurde of gebroken dakpannen, aangezien dit anders kan leiden tot onnodige vochtproblemen tot in je woning. Deze vochtproblemen leiden anders weer tot schimmelvorming in je woning, wat niet alleen effect heeft op je gezondheid, maar ook zeker op het woongenot. Om dit te voorkomen, is het onderhouden van dakpannen belangrijk om niet uit het oog te verliezen.

Gebroken dakpannenMocht het aan de buitenkant niet te zien zijn, dan kun je ook zelf je dakpannen voor de zekerheid controleren; zodat je weet in wat voor staat ze zijn. Je komt erachter of je dakpannen nog goed zijn, door op je dakpannen te tikken. Dit kun je bij verschillende soorten dakpannen doen. Dakpannen zijn zeker aan vervanging toe als ze de oorzaak zijn van lekkages. Mocht je dakpan niet meer goed zijn, dan hoor je bij het tikken op de dakpannen een doffe klank; dan weet je dat er vocht in zit en kun je er zeker van zijn dat ze aan vervanging toe zijn.

Laat direct een pannendak leggen

Hulp inschakelen voor het leggen en onderhouden van dakpannen

Mocht je er nog niet over uit zijn omtrent wat voor soort dakpan je wilt hebben, of heb je hulp nodig bij het onderhouden van je dakpannen, schroom dan niet om hulp in te schakelen via DakPro. Met de aangesloten dakwerker van jouw regio, kun je altijd bespreken wat je persoonlijke situatie is. Met garantie op alle werkzaamheden vanuit de aangesloten dakwerker, maar ook veel tevreden klanten die jou voorgingen, kun je gerustgesteld zijn over de uitvoering van de klus. De aangesloten dakwerkers hebben immers ervaring met verschillende soorten dakpannen.

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.