Wat is de meest geschikte dakbedekking voor je tuinhuis?

Tips

In dit artikel kom je alles te weten over dakbedekking tuinhuis. De dakbedekking die je kiest voor een tuinhuis is een belangrijk aspect van het geheel. Van een afstand en vooral vanaf de bovenste verdiepingen van je huis is het vaak bijzonder goed zichtbaar. En verschillende typen dakbedekking hebben voor-en nadelen voor je tuinhuis. Mocht je het dak van je tuinhuis willen renoveren of juist een nieuw tuinhuis plaatsen. In beide gevallen is de gegeven informatie in dit artikel relevant.

Kies de uitstraling die je zoekt

tuinhuisAfhankelijk van je wensen en de stijl waar je voor wilt gaan, kun je de keuze van je dakbedekking tuinhuis hierop baseren. Grofweg kun je een indeling maken tussen het kiezen voor een meer moderne of juist klassieke uitstraling voor je tuinhuis. De stijlen waar je aan kan denken, zijn als volgt:

  • Klassiek: traditionele elementen (puntdak, houten gevelbekleding en symmetrische ramen en deuren)
  • Modern: strakke lijnen en minimalistisch ontwerp (staal, glas en beton)
  • Rustiek: landelijke en charmante uitstraling (hout, steen en rieten dak)
  • Scandinavisch: eenvoud, functionaliteit en lichte kleuren (witte of lichte gevelbekleding en grote ramen)
  • Cottage: idyllisch landelijk toevluchtsoord (schilderachtig ontwerp, rieten dak en bloemrijke details)
  • Industrieel: stoere en robuuste uitstraling (staal, beton,  ruwe houten elementen en grote ramen)
  • Mediterrane stijl: gevoel van vakantie in Zuid-Europa (terracotta dakpannen, witte gevels, bogen en bloemrijke details)

Het type materiaal waar je uiteindelijk voor gaat, ziet er uiteraard ook telkens anders uit. Zorg er ook voor dat je dakbedekking aansluit op hoe de rest van je tuinhuis eruit ziet, zodat het één mooi geheel wordt.

Kies je budget voor de dakbedekking op je tuinhuis

Ook bepaalt je budget natuurlijk grotendeels wat de concrete keuzemogelijkheden zijn. Staar alleen niet blind op de kosten, omdat een (duurdere) type dakbedekking – in combinatie met een langere levensduur – ervoor zorgt dat de (langdurige) investering relatief gezien voordeliger uitkomt. Een goede dakbedekking is essentieel, omdat je natuurlijk net als bij een woning geen nare problemen zoals een lekkage wilt in je tuinhuis. Om die reden is het de moeite waard om te investeren in kwalitatief goede dakbedekking die je tuinhuis kan beschermen tegen calamiteiten.

De verschillende typen dakbedekking voor je tuinhuis

tuinhuis met dakpannenNaast de uitstraling en de daarmee gepaarde esthetische waarde, maar ook je budget, is het uiteraard ook belangrijk om te kijken naar wat er technisch mogelijk is, aangezien het hebben van een plat, licht hellend of hellend dak verschillende mogelijkheden biedt. De dakbedekking voor je tuinhuis is dus ook sterk afhankelijk van wat er mogelijk is.

We zullen hieronder enkele relevante typen dakbedekking uiteenzetten, voor zowel platte als hellende daken. Zodat je een idee hebt van wat er allemaal mogelijk is met betrekking tot de dakbedekking voor je tuinhuis.

Soort dakbedekking tuinhuis

Prijsklasse

Levensduur

Tuinhuis plat dak

EPDM dakbedekking

€€€

25 - 30 jaar

Groendak

€€€€

tot 50 jaar

Dakleer (bitumen)

20 - 25 jaar

Tuinhuis hellend dak

Shingles

20 - 30 jaar

Dakpannen

€€

30 - 50 jaar

Onduvilla dakplaten

€€

15 - 25 jaar

Rieten dakbedekking

€€€€

25 - 40 jaar

Leien dakbedekking

€€€€€

tot 100 jaar

Golfplaten

30 - 40 jaar

Tuinhuis met een plat dak

Bij het kiezen van een dakbedekking voor een tuinhuis met een plat dak zijn er verschillende opties beschikbaar. Afhankelijk van de gewenste esthetiek, duurzaamheid en budget, kunnen verschillende materialen zoals bitumen, EPDM, bitumen, of groendak worden gebruikt. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals weerbestendigheid en onderhoudsvereisten bij het kiezen van de juiste dakbedekking.

Tuinhuis met een hellend dak

Bij het bouwen of renoveren van een tuinhuis met een hellend dak, zijn er verschillende dakbedekkingsopties beschikbaar. Afhankelijk van de gewenste uitstraling, budget en duurzaamheid, kunnen materialen zoals dakpannen, leien, dakplaten, of shingles worden gebruikt. Het is belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek van het dak en de vereiste waterafvoer bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor het tuinhuis.

Kies de dakbedekking die past bij jouw tuinhuis

Al met al geven bovengenoemde opties je een breed beeld van wat er allemaal mogelijk is qua dakbedekking voor je tuinhuis, voor zowel platte als hellende daken. Voor de overweging kun je verschillende aspecten meenemen, afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Denk hierbij aan de technische aspecten en de kwaliteit van het materiaal. Maar ook esthetische aspecten en de uitstraling die je wilt geven aan je tuinhuis. Mocht je er niet uitkomen, schroom dan niet om gepersonaliseerd advies in te winnen bij de aangesloten dakwerker in jouw Vlaamse regio. Die vind je snel en gemakkelijk op DakPro.

Vind een dakwerker in uw regio.