Hoeveel dakpannen heb ik nodig per m2?

Hoeveel dakpannen per m2
Tips

De meest voorkomende dakbedekking voor hellende daken in België, zijn dakpannen. Mocht je willen weten hoeveel dakpannen per m2 je nodig hebt voor je dak, lees dan gauw verder. Of het nu gaat om het vervangen van dakpannen wegens een herstelling of het plaatsen van dakpannen wegens een verhuizing; het is belangrijk om bij voorbaat te weten hoeveel dakpannen je per vierkante meter nodig hebt. Zo voorkom je namelijk een tekort of teveel aan dakpannen tijdens de werkzaamheden.

De hamvraag: hoeveel dakpannen heb je per m2 nodig?

Daklekkage dakpannenAls het gaat om de vraag hoeveel dakpannen per m2 je nodig hebt, is het verstandig om ten eerste rekening te houden met het soort dakpan dat je wilt (laten) plaatsen. Je kunt denken aan verschillende soorten dakpannen, zoals keramische dakpannen die gemaakt zijn van gebakken aarde, betonnen dakpannen die voornamelijk bestaan uit zand en cement of houten dakpannen. Ook ligt de prijs per vierkante meter bij het plaatsen van keramische dakpannen bijvoorbeeld over het algemeen genomen relatief hoger dan bij het plaatsen van betonnen dakpannen. Maar hoe weet je nu met hoeveel dakpannen per m2 je rekening moet houden?

Reken voorbeeld aantal dakpannen per m2

Allereerst heeft een doorsnee dak in België (als het gaat om woningen) een oppervlakte van 150 m2. Mocht je weten uit hoeveel m2 je dak bestaat, dan weet je natuurlijk nog niet hoeveel dakpannen je per m2 nodig hebt. Gemiddeld genomen heb je, los van het soort dakpan waar het om gaat, tussen de 10 en 20 dakpannen nodig per m2. Naast het soort dakpan, is het ook belangrijk om de specificaties van je dak in acht te nemen.

Dakpan

Aantal dakpannen per m2

Aantal dakpannen voor een dak van 150 m2

Aantal dakpannen voor een dak van 100 m2 (inclusief 10% materiaalverlies)

Betonnen dakpan (420 x 332 mm)

12

1800

1980

OVH dakpan (372 x 268 mm)

16

2400

2640

Sneldek dakpan (470 x 280 mm)

10

1500

1650

VH dakpan (361 x 256 mm)

16

2400

2640

Het exacte aantal dakpannen per m2 is namelijk zeer afhankelijk van de situatie. Ter illustratie: je kunt bijvoorbeeld ook te maken hebben met bepaalde hoeken van je dak, waardoor je extra dakpannen als dakbedekking nodig hebt. Uiteraard is het belangrijk om je gehele dak met dakbedekking te beschermen. Je kunt als vuistregel aanhouden om 10% extra mee te tellen, zodat je zeker weet dat je uitkomt met het aantal dakpannen.

Tip: bewaar een redelijke hoeveelheid reservepannen

Zorg ervoor dat je ook voldoende extra dakpannen bewaart die overeenkomen met het type en de kleur van de pannen op jouw dak. Een algemene richtlijn is immers om ongeveer 5-10% van het totale aantal dakpannen te bewaren. Dit geeft je namelijk voldoende dekking voor eventuele toekomstige schade.

Dakpannen leggen in een korte tijd? Kies dan voor grotere dakpannen

Voor relatief grote dakpannen, ben je bij sneldek dakpannen aan het juiste adres. Sneldek dakpannen zorgen ervoor dat je – zoals de naam al suggereert – snel klaar bent met dakpannen leggen. Het is dan ook zeker geen toeval dat sneldek de meest geplaatste dakpan in België is. Ook kan het worden toegepast in de context van zowel nieuwbouw als renovatie. Het heet dan ook niet voor niets sneldek: gezien de snelheid waarmee de dakpannen kunnen worden gelegd.

Terwijl je gemiddeld genomen 10 tot 20 dakpannen per m2 nodig hebt, liggen dakpannen van sneldek aan de laagste kant. Bij klassieke dakpannen heb je bijvoorbeeld 12 dakpannen per m2 nodig. Voor sneldek geldt dat je echter maar 10 dakpannen nodig hebt per m2, waardoor je gemiddeld genomen, vergeleken met andere soorten dakpannen, een kleiner aantal dakpannen per m2 nodig hebt. Neem contact op met je lokale dakpannen sneldekker om de mogelijkheden te bespreken.

5 factoren om rekening mee te houden bij het aantal dakpannen

Het is belangrijk om een breed gamma aan factoren in acht te nemen voordat je dakpannen gaan aanschaffen. Naast de 10% extra dakpannen voor eventuele hoeken of andere aspecten aan je dak, zijn deze factoren ook belangrijk:

  • Dakoppervlakte en complexe dakvormen, zoals dakkapellen of uitsteeksels
  • Panformaat
  • Legmethode
  • Lokale klimaatomstandigheden
  • Ventilatiedakpannen

Voordat je het aantal benodigde dakpannen gaat bepalen, is het raadplegen van een ervaren dakwerker altijd aan te raden. Zij kunnen namelijk rekening houden met deze factoren. En helpen je ook bij het nauwkeurig bepalen van het aantal dakpannen dat je nodig hebt om het dak correct te bedekken.

Voor welke dakpannen moet ik kiezen?

DakpannenHet is goed te begrijpen dat het lastig is om te kiezen uit een breed scala aan dakpannen. Een sneldek dakpan is wel snel uitgevoerd, maar een klassieke dakpan is bijvoorbeeld meer geschikt voor een dak met een dakkapel. Ook kun je denken aan een OVH dakpan, in België staat OVH als afkorting voor Opnieuw Verbeterde Holle dakpan. De OVH dakpannen hebben een sierlijke s-vorm en kunnen om esthetische redenen ook aantrekkelijke dakpannen zijn om te leggen. Afhankelijk van jouw specifieke dak, kan de dakwerker je gericht advies geven waarmee je uit de voeten kunt.

Naast het soort dakpan, kun je ook denken aan extra opties die waardevol zijn om in te investeren. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan wel of geen coating aan je dakpan. Op de lange termijn zorgt coating ervoor dat niet alleen warmteverlies wordt tegengehouden, waardoor je woning dus beter geïsoleerd is, maar ook dat de extra laag zorgt voor het tegengaan van de vorming van allerlei mos en algen. Uiteraard betaal je hier extra voor, maar profiteer je wel op de langere termijn van betere isolatie van je woning als geheel en het tegengaan van mos en algen op je dakpannen.

Een propere afhandeling van dakpannen leggen? Schakel een professional in

DakwerkerMocht je de garantie willen hebben dat het goed gaat met het plaatsen van je dakpannen, dan raden we aan om een professional in te schakelen. Via DakPro bieden de aangesloten dakwerkers namelijk altijd een garantie aan op alle werkzaamheden, inclusief het leggen van dakpannen. Zo kun je de klus vervolgens met een gerust hart inboeken. Onze aangesloten dakwerkers zullen een exacte berekening maken om zo te achterhalen hoeveel dakpannen er precies nodig zullen zijn. Je hoeft je hoofd namelijk niet te breken over het aantal dakpannen per m2.

Naast de berekening waarbij er rekening moet worden gehouden met een breed gamma aan factoren, hoef je zelf niet een zware klus als dakpannen leggen uit te voeren. Bespaar jezelf tijd en moeite, en kies dus voor een aangesloten en ervaren dakwerker op DakPro – makkelijk te vinden bij jou in de buurt.

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.