Mocht je dakpannen als dakbedekking hebben, dan is het belangrijk om je dakpannen goed te laten verankeren. Het verankeren van je dakpannen is belangrijk om ervoor te zorgen dat dakpannen niet los raken van je dak bij een storm, wind of andere weersomstandigheden. Losliggende of gebarsten dakpannen kunnen ertoe leiden dat regenwater doorsijpelt, waardoor je in je woning anders last krijgt van allerlei nare vocht en lekkage problemen. Voor goed functionerende en propere dakpannen, bescherm je je dak en daarmee ook je woning door het goed te laten bevestigen. Dakpannen vastzetten is cruciaal om fysieke schade aan je dak en daarmee ook financiële schade te voorkomen.
Wat wordt er verstaan onder dakpannen vastzetten?
Allereerst is het in België verplicht om bij dakhellingen met een helling van meer dan 75 graden, dakpannen verplicht vast te zetten met een panhaak en schroef. Bij dakhellingen die een helling hebben van meer dan 75 graden en hoger, wordt het gezien gevelbekleding. Er is ook een breed gamma aan factoren waaraan je kunt denken om je dakpannen echt goed te laten vastzetten, waar we straks verder op ingaan.
Je dakpannen dienen uiteraard als dakbedekking voor je dak. Maar wat als het niet goed vastzit aan je dak? Een goede verankering is nodig om je dak en woning als geheel goed te kunnen beschermen. Dakpannen vastzetten is ook voordelig voor de woningeigenaar zelf, aangezien de dakpannen dan stevig zijn verankerd. Dit zorgt er ook voor dat de levensduur van je dakpannen wordt verlengd, aangezien het minder snel stuk kan gaan of niet meer onverwachts eraf kan waaien.
Hoe zet de dakwerker dakpannen vast?
De dakwerker kan de dakpannen op verschillende manieren vastzetten, afhankelijk van het dak. Hierbij kun je denken aan aspecten zoals het gewicht van de dakpannen, het type dakpannen, de dakhelling, dakvorm en windbelasting zone (dit verschilt namelijk per dakdeel). Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen het midden van het dak en de rand van het dak. De zogeheten randzone is afhankelijk van de nokhoogte (namelijk het hoogste punt van je dak, waarin meestal de twee dakvlakken samenkomen) en de buitenafmetingen van je woning. Terwijl de middenzone de rest van het dakoppervlak betreft.
Dakpannen verankeren met een panhaak
Het is belangrijk dat dakpannen op de juiste plek van je dak worden vastgezet. De dakwerker zal bij het vastzetten van dakpannen kiezen tussen een volledige- of een dambordverankering. In België kom je bijvoorbeeld veelal de dambordverankering tegen, waarbij de dakpannen om de beurt worden vastgezet met een panhaak. Op die wijze houdt de gehaakte dakpan ook de dakpan die niet met een panhaak is vastgezet, op z’n plek.
Volledige verankering
Dambordverankering
De exacte uitvoering van dakpannen vastzetten, ligt aan de specificaties van je dak. Kortom: een breed gamma aan zaken om rekening mee te houden. Om die reden is het belangrijk om een professional in te zetten voor het effectief en proper verankeren van je dakpannen. Bij DakPro vind je dé aangesloten en ervaren dakwerker van jouw regio. Wegens een garantie op alle werkzaamheden, hoef je je nooit zorgen te maken over de uitvoering hiervan.
Onze aangesloten dakwerkers zijn dan ook bekend met verschillende soorten verankeringsmethoden, afhankelijk van jouw type dak en specificaties. De lokale aangesloten dakwerker denkt graag met je mee.
Welke soorten panhaken zijn er?
De verankering van je dakpannen vindt plaats aan de hand van panhaken. Panhaken op zichzelf zorgen ervoor dat de dakpannen stevig worden bevestigd aan je dak. Interessant hierbij is dat er ook verschillende soorten panhaken zijn. Welk type panhaak geschikt is voor je dak, ligt aan het soort dakpan.
Op basis van het gegeven of het gaat om dakpannen met een overlappende of niet-overlappende sluiting, kun je kijken naar wat voor panhaak hierbij past.
Bij dakpannen met een overlappende sluiting, kan de verankering met ofwel een tikpanhaak worden gedaan.
Allereerst passen tikpanhaken goed bij dakpannen met een overlappende zijsluiting. Zoals de naam al suggereert, wordt de panhaak geplaatst doordat erop wordt ‘getikt’. Bij de tikpanhaken kun je kiezen voor een enkele tikpanhaak of een dubbele tikpanhaak (waarbij zowel de bovenkant als onderkant van de twee samenkomende dakpannen worden bevestigd).
Ook de klikpanhaak is geschikt en bestemd voor dakpannen met een overlappende sluiting. De haken worden hierbij om de dakpannen heen bevestigd. Bij het verankeren van de dakpannen met een klikpanhaak, zijn de dakpannen ook makkelijker op te tillen.
Bij dakpannen met een niet-overlappende sluiting, moet de verankering van de dakpannen met een dubbele panhaak worden gedaan. Voor dakpannen met een niet-overlappende sluiting, is de TwinTikker geschikt: dit is dan ook enkel geschikt voor dakpannen met niet-overlappende (zij)sluitingen.
De TwinTikker is vrij eenvoudig om te monteren. Net als bij de tikpanhaken, wordt er in de panlat getikt, maar op een zodanige manier waardoor de panhaken in de kopsluiting van beide aangrenzende dakpannen verankerd raken. Vandaar de naam ‘twin’, aangezien beide dakpannen als het ware als tweelingen aan elkaar gekoppeld worden.
Weet je niet zeker welke panhaken nodig zijn voor jouw dak? Geen paniek, de dakwerker kan je hierbij helpen.
3 tips voor pannen vastzetten
We geven je graag tips omtrent dakpannen vastzetten, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Tip 1: Houd rekening met plaatsingsvoorschriften in België. In België zijn er namelijk plaatsingsvoorschriften die opgenomen zijn in de TV240 van Buildwise, dit was voorheen WTCB. Waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen daken met een helling die gelijk staat of lager is dan 75 graden en daken met een helling die groter is dan 75 graden.
Tip 2: Laat een verankeringsberekening maken. Zo kun je precies weten in welke mate en welke dakpannen je moet laten verankeren op je dak. Hierbij kun je denken aan verschillende factoren; zoals de dakhelling, de specifieke afmetingen, type dakpan, windbelasting etc. Laat dit gerust door een professional doen.
Tip 3: Schakel een professional in voor een goede uitvoering van de klus. En neem liever niet de rol aan van een doe-het-zelver. Immers, als we nadenken over dakpannen met wel of geen overlappende sluiting, de windbelasting zone, nokhoogte en dergelijke; er zijn veel aspecten waarmee er rekening dient te worden gehouden om een goede verankering van je dakpannen te kunnen realiseren. Om die reden adviseren we je om het vastzetten van je dakpannen niet zelf te doen, maar uit te besteden aan een ervaren dakwerker.