Dakdoorvoer in een plat dak plaatsen? [+ stappenplan]

Zink plat dak

Zoals de naam al suggereert, vervult een dakdoorvoer plat dak allerlei doorvoer functies. Het kan bijvoorbeeld gaan om een woning, schuur of garage, en men past het veelal toe voor ventilatie -en ontluchting doeleinden. Ook kan je het als het ware toepassen als een soort doorvoer kanaal – namelijk voor het doorvoeren van kabels, zodat je bijvoorbeeld zonnepanelen op een plat dak kunt laten aansluiten. Genoeg interessante redenen om een dakdoorvoer in een plat dak te overwegen.

Wat is een dakdoorvoer?

Dakdoorvoer plat dakEen dakdoorvoer is een structureel onderdeel van een dak dat wordt gebruikt om leidingen, ventilatiekanalen, schoorstenen of andere installaties door het dak heen te leiden. Het is een opening in het dak die zorgt voor de juiste afdichting en waterdichtheid rondom de doorgang.

De functies van een dakdoorvoer in een plat dak

Een dakdoorvoer in een plat dak kan diverse functies vervullen. Denk hierbij aan de functie van rookgasafvoer bij een centrale verwarmingsinstallatie, het afvoeren van rook en dampen die bij een open haard ontstaan, het doorvoeren van benodigde kabels van en naar je dak of ventilatie doeleinden zodat het gebouw kan blijven luchten. Dakdoorvoer plat dak omhelst een verscheidenheid aan doeleinden.

Het zorgt er dus aan de ene kant voor dat je niet met schadelijke stoffen zoals koolmonoxide in je woning zit bij het aanzetten van bijvoorbeeld een kachel. Het zorgt ervoor dat het niet in je woning blijft. En aan de andere kant zorgt het ervoor dat de kabels voor bijvoorbeeld de aansluiting met betrekking tot de zonnepanelen op een veilige manier wordt gerealiseerd.

Waar heb je nodig om een dakdoorvoer te plaatsen?

Een dakdoorvoer bestaat meestal uit verschillende componenten, waaronder:

  • Flens
  • Pijp of buis
  • Waterdichte afdichting (stormkraag)
  • Afdekking

De flens zal je op het dak monteren en zorgt voor een stevige bevestiging van de dakdoorvoer. De pijp of buis wordt door de flens geleid en maakt de verbinding tussen het dak en de installatie die erdoorheen gaat. De waterdichte afdichting, zoals een rubberen manchet of kit, wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen water of vocht langs de doorvoer kan lekken. De afdekking, die meestal bovenop de doorvoer wordt geplaatst, beschermt de doorgang tegen regen, wind en andere weersinvloeden.

Stappenplan voor het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak

Met de juiste gereedschappen en kennis in huis, kan je de dakdoorvoer in een plat dak in de praktijk uitvoeren. Het stappenplan in een sneltrein: eerst maak je een rond gat in je dak, wat groot genoeg is voor de dakdoorvoer. Daarna kun je de dakdoorvoer aan je dak bevestigen met schroeven. Het geheel zal je altijd afwerken met een bijbehorende stormkraag en een kap bovenop de dakdoorvoer.

Hieronder zullen wij het proces van het plaatsen van een dakdoorvoer stapsgewijs, en in meer details, toelichten.

Houd er rekening mee dat dit een algemeen stappenplan is en dat specifieke instructies en vereisten kunnen variëren. Dit is afhankelijk van het type dakdoorvoer en de specifieke omstandigheden van het platte dak. Het is altijd raadzaam om de richtlijnen van de fabrikant te volgen. Indien nodig, kun je professioneel advies inwinnen bij een ervaren dakwerker.

Laat een dakdoorvoer in een plat dak installeren door een dakwerker

Op zoek naar een betrouwbare dakwerker die alles weet rondom dakdoorvoer plat dak? Al onze aangesloten dakwerkers op DakPro zijn gekwalificeerd en bekwaam om deze taak uit te voeren. Ook kunnen ze meer gedetailleerd te werk gaan en binnen een mum van tijd de taak realiseren. Wegens een garantie op alle werkzaamheden, kun je gerustgesteld zijn over de kwaliteit waarmee een dakwerker de dakdoorvoer in een plat dak realiseert.

Vind een dakwerker in uw regio.