DakPro België
DakPro logo

Dakgoot laten repareren?

1. Probleem?

Is je dak beschadigd, heb je een lek of ander dakproblemen?

2. Zoek en bel

Zoek op je woonplaats, zo vind je een dakwerker bij jou in de buurt.

3. Oplossing

De dakwerker komt direct naar u toe met een professionele oplossing.

Een dakgoot repareren? De dakwerker biedt hulp!

Je dakgoot zorgt voor het afvoeren van je regenwater. Het is cruciaal dat het afvoeren van water goed verloopt. Verreweg de meeste dakgoten zijn gemaakt van zink. Als je op zoek bent naar materiaal dat sterk bestand is tegen diverse weersomstandigheden, dan kun je kiezen voor dakgoot zink. Echter, ondanks goed materiaal, kan een slecht geplaatste en/of slecht onderhouden dakgoot leiden tot problemen.

Problemen aan je dakgoot – zoals te veel blaadjes in de afvoer, wat leidt tot een verstopping – zorgen namelijk op den duur voor lekkages. Deze lekkages leiden weer tot allerlei ongewenste vochtproblemen. Deze vochtproblemen kunnen leiden tot onnodige gezondheidsproblemen, vanwege de vorming van schimmel en andere onhygiënische aspecten. De vorming van vocht en schimmels in je muren en plafonds, heeft niet alleen een mogelijk effect op je woongenot maar ook op je gezondheid. Genoeg reden om voldoende aandacht te besteden aan je dakgoot en een nodige herstelling niet uit te stellen.

Wanneer moet je jouw dakgoot vervangen of repareren?

Dan is het de vraag wanneer je je dakgoot moet vervangen of herstellen. Mocht je last hebben van een lekkende dakgoot, dan is het belangrijk om je dakgoot te herstellen. De beste optie bij een lekkage is om een herstelling te laten uitvoeren door een dakwerker. Over het algemeen geldt het volgende. Als je op tijd het dakgoot gerelateerde probleem aankaart en aanpakt, dan volstaat het om je dakgoot te laten herstellen.

Het uitvoeren van herstellingen bij een dakgoot, komt regelmatig voor bij dakwerkers. Vochtproblemen in je huis zijn vaak te traceren naar de dakgoot van je huis. Een verstopte afvoer komt het meeste voor als het gaat om problemen omtrent dakgoten. Dit zorgt voor stilstaand water in je dakgoot, waardoor – bijvoorbeeld in het geval van een dakgoot die van hout is gemaakt – de dakgoot zelfs gaat rotten. Ook een zinken dakgoot ondervindt gevolgen van een verstopte afvoer, omdat de naden mogelijk kunnen scheuren en het materiaal kan worden aangetast door corrosie. Corrosie op zichzelf zorgt voor een minder stevige dakgoot, omdat de metalen delen dunner worden.

Als de staat van de dakgoot te ernstig is, volstaat een herstelling niet. Dan dient de dakgoot te worden vervangen. Behalve praktische problemen, is het natuurlijk ook mogelijk om een dakgoot te vervangen uit bepaalde – bijvoorbeeld esthetische – overwegingen. Dan kan het type materiaal van je dakgoot, indien gewenst, worden vervangen door ander materiaal. Ook kun je altijd een dakwerker contacteren en om persoonlijk advies vragen voordat je overgaat tot het vervangen van je dakgoot. De dakwerker kan je dan goed informeren over de verschillende opties die je tot je beschikking hebt.

Schakel direct een dakwerker in

De verschillende soorten dakgoten vergelijken

Naast verschillende soorten materialen (onder andere zink en hout), heb je ook verschillende soorten dakgoten. De dakgoot die verreweg het meeste voorkomt, zijn de zogeheten rechthoekige bakgoten. Dit is een robuuste dakgoot en vaak te vinden bij landelijke en traditionele woningen. Deze bakgoten zijn beschikbaar in diverse materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aluminium dakgoot, dakgoot gemaakt van roestvrij staal en een pvc dakgoot. De montage hiervan kost niet veel tijd, het is een dakgoot die makkelijk te onderhouden en te herstellen is, maar het heeft wel minder flexibiliteit dan een mastgoot.

dakgotenVerder heb je, wat betreft verschillende vormen van dakgoten, de mastgoot. Deze dakgoot heeft een halfronde vorm en is, vergeleken met de bakgoot, kleiner en minder opvallend. Interessant om te weten: de ronde vorm zorgt ervoor dat het water beter kan doorstromen, waardoor je minder kans hebt op verstoppingen. Deze vorm van dakgoot is verder zeer stevig en ook eenvoudig te monteren. Het enige minpunt ten opzichte van de bakgoot, is dat het minder onderhoudsvriendelijk is.

Ook kun je, bij twee dakvlakken die schuin naar beneden lopen, de keuze maken voor een kilgoot.  Echter is de montage minder makkelijk en heb je kans op lekkage als dakgoten plaatsen niet goed wordt gedaan. Als het goed wordt geplaatst, dan heb je juist een kleine kans op lekkage, omdat het zorgt voor een ideale afvoer van water. In dit kader is een kundige dakwerker ook zeer relevant. Als het goed wordt gedaan, heb je er veel baat bij.  Daarnaast kun je ook, in het geval van twee schuine daken, een dakgoot toepassen. Bij dit soort dakgoten wordt vooral de uitvoering anders gedaan. Vooral oudere woningen maken nog gebruik van zakgoten.

Tot slot heb je ook verholen goten, maar die zijn in het dak verwerkt, waardoor ze dus niet zichtbaar zijn. Dit soort dakgoten komen juist weer vaak voor bij dakkapellen. De verborgen goot zorgt ervoor dat de afvoer van regenwater verloopt via de zijkant van de dakkapel. Verschillende soorten dakgoten worden dus over het algemeen genomen op verschillende soorten daken en woningen toegepast. De dakwerker kan je ook altijd adviseren en bijstaan in de keuze.

Het voorkomen van een kapotte dakgoot

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Om die reden geven we je graag tips om een kapotte dakgoot te kunnen voorkomen. Een slimme inzet is het gebruiken van een bladrooster. De verstopping van een dakgoot gebeurt namelijk met name door een grote hoeveelheid bladeren. Door een bladrooster, worden de bladeren tegengehouden, waardoor de kans op verstopping – en dus ook een lekkage – aanzienlijk verminderd. Een tweede punt, is dat het herkennen van een verstopte dakgoot ook kan helpen. Mocht je mos en onkruid zien bij je dakgoot, dan is dit eigenlijk al een duidelijke indicatie van een dakgoot die verstopt is geraakt. Dit komt doordat mos en onkruid kunnen groeien door stilstaand water. Ook de aanwezigheid van veel muggen bij je dakgoot, kan een slecht teken zijn, aangezien muggen vrijwel altijd in de buurt zijn van stilstaand water.

Laat regelmatig jouw dakgoot schoonmaken

Je dakgoot reinigen draagt bij aan het voorkomen van een verstopte dakgoot, vooral als je dit met regelmaat doet. Het is belangrijk om dit minstens één keer per jaar te doen. Dit voorkomt ook dat je je dakgoot moet herstellen of vervangen. Door een verstopping van je dakgoot, veroorzaakt dit niet alleen een lekkage, maar kan de dakgoot zelfs breken vanwege de hoeveelheden vuil en water. Regelmatig je dakgoot laten reinigen, voorkomt toekomstige problemen aan je dakgoot.

Kun je zelf de dakgoot repareren?

Voor sommige klussen is het verstandig om een professional inzetten. Dit geldt ook voor dakgoten herstellen. De dakwerker schiet je te hulp voor al je dak gerelateerde vragen, inclusief problemen aan je dakgoot. Via Dakpro vind je alleen maar gekwalificeerde dakwerkers, die toegankelijk en makkelijk inzetbaar zijn voor jouw specifieke vraag.

Wie kan de dakgoot repareren?dakgoot

Je kunt altijd via DakPro een aangesloten dakwerker benaderen, speciaal in jouw regio, om je dakgoot te laten herstellen. Een professionele dakwerker heeft de kennis en vaardigheden in huis om de herstelling in goede banen te leiden.

De kosten om de dakgoot te laten repareren

De kosten van een dakgoot reparatie, is afhankelijk van verschillende aspecten. Hierdoor is het lastig om een indicatie te geven van de exacte kosten. Denk hierbij aan de mate waarin de dakgoot moet worden hersteld, van welk materiaal je dakgoot is gemaakt enzovoorts.

Bel via DakPro een dakwerker en krijg direct duidelijkheid!

Mocht je twijfelen aan de staat van je dakgoot, of heb je direct hulp nodig zonder poespas? Bel dan naar een dakwerker via DakPro, krijg gelijk duidelijkheid en boek makkelijk de dienst in!

Dakgoot reparatie nodig?

Kies voor DakPro:

Erkende aangesloten dakwerkers

7 op 7 bereikbaar

Direct een offerte

Experts in dakbedekking

De beste dakisolatie

Vind een dakwerker in uw regio.

Vind een dakwerker in uw regio.